Κι ενώ δεν απολαμβάνουμε όλοι ευελιξία όσον αφορά την περίοδος της άδειας για διακοπές, μπορούμε πάντα να επιλέξουμε έναν προορισμό που είναι κατάλληλος για την εποχή που θα ταξιδέψουμε.

Έτσι, ερευνήσαμε τις καλύτερες περιόδους για μερικούς από τις πιο δημοφιλείς πόλεις του κόσμου.

H κατάλληλη εποχή για να ταξιδέψεις στους πιο δημοφιλείς προορισμούς

Ρώμη: Φεβρουάριος έως Απρίλιος

Οι περισσότεροι τουρίστες συρρέουν στη Ρώμη τους καλοκαιρινούς μήνες, πράγμα που σημαίνει μεγάλες ουρές στα κυριότερα αξιοθέατα όπως το Κολοσσαίο, το Πάνθεον και το Βατικανό. Για να αποφύγετε το πλήθος και να επωφεληθείτε απο εξαιρετικές προσφορές για διαμονή, οι χειμερινές επισκέψεις είναι πολύ καλύτερη επιλογή. Το μοναδικό μειονέκτημα είναι οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Έναν καλό συμβιβασμό προσφέρουν οι μήνες ανάμεσα στον Σεπτέμβριο και Μάιο. Ειδικά τον Σεπτέμβριο οι τουρίστες είναι λιγότεροι και οι θερμοκρασίες παραμένουν ακόμα καλές. Υπάρχουν πάντα και μερικές περίοδοι που θα θελήσετε να αποφύγετε, όπως αυτή των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Το καλύτερο διάστημα για να επισκεφτείτε την Αιώνια Πόλη είναι τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο – Απρίλιο γιατί, σύμφωνα με το Scyscanner, οι τιμές εισιτηρίων είναι πιο προσιτές.

H κατάλληλη εποχή για να ταξιδέψεις στους πιο δημοφιλείς προορισμούς

Κωνσταντινούπολη: Σεπτέμβριος

Πρόσφατα, η Κωνσταντινούπολη ξεπέρασε τους 20 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες ετησίως, σύμφωνα με τον ετήσιο δείκτη της παγκόσμιας ερευνητικής εταιρείας, Euromonitor International. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν την Τουρκία μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, οπότε οι γνώστες συνιστούν ως καλύτερη επιλογή τον Σεπτέμβριο. Το φθινόπωρο, η Πόλη εξακολουθεί να προσφέρει πολλές επιλογές σε δραστηριότητες, από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις μέχρι υπαίθριες συναυλίες και οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές.

H κατάλληλη εποχή για να ταξιδέψεις στους πιο δημοφιλείς προορισμούς

Νέα Υόρκη – Ιανουάριος

Η Νέα Υόρκη είναι απολαυστική οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Το πότε πρέπει να πάτε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρία που αναζητάτε. Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι πραγματικά μαγική με το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο Ροκφέλερ, τις εντυπωσιακές βιτρίνες και τις παραστάσεις και με τη μπάλα στην Times Square που πέφτει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η άνοιξη προσφέρει τον καλύτερο καιρό για βόλτες στο Central Park, ενώ πραγματοποιούνται εντυπωσιακές επιδείξεις για την 4η Ιουλίου όταν πια αρχίζει να κάνει πολύ ζέστη και υγρασία, στα μέσα του καλοκαιριού. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, τα φύλλα αρχίζουν να αλλάζουν χρώματα και η περίφημη παρέλαση της Ημέρας των Ευχαριστιών λαμβάνει χώρα μαζί με τους εορτασμούς του Halloween. Όσοι θέλουν να αποφύγουν την πολυκοσμία και όλα τα μεγάλα γεγονότα, πρέπει να επιλέξουν τον Ιανουάριο. Τα ξενοδοχεία είναι φθηνότερα, θα έχετε περισσότερη ευελιξία με τις επισκέψεις σας στα μουσεία και τα καταστήματα θα έχουν τις καλύτερες εκπτώσεις. Το μόνο πρόβλημα μπορεί να είναι ο κατά περιόδους πολύ ψυχρός καιρός.

H κατάλληλη εποχή για να ταξιδέψεις στους πιο δημοφιλείς προορισμούς

Βενετία – Σεπτέμβριος

Περίπου 20 εκατομμύρια τουρίστες συρρέουν στη Βενετία κάθε χρόνο, αλλά υπάρχουν τρόποι να αποφύγετε τα πλήθη. Ενώ τα τέλη της άνοιξης και το καλοκαίρι προσφέρουν ζεστό καιρό, τα κύρια αξιοθέατα της πόλης, όπως η πλατεία του Αγίου Μάρκου, η Βασιλική του Αγίου Μάρκου και η Γέφυρα του Ριάλτο είναι πάντα γεμάτα τουρίστες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Καθώς το καλοκαίρι προχωρά, τα κανάλια συχνά αποκτούν μια δυσάρεστη οσμή και τα κουνούπια γίνονται πρόβλημα. Τους χειμερινούς μήνες ο αριθμός των τουριστών μειώνεται σημαντικά, αλλά συχνά θα αντιμετωπίσετε χαμηλές θερμοκρασίες μαζί με δυνατούς ανέμους. Τον Φεβρουάριο, το Carnevale di Venezia προσελκύει και πάλι πολυκοσμία.
Η πρόταση είναι επιλέξετε τη Βενετία στις αρχές του φθινοπώρου. Η πλειοψηφία των τουριστών έχει φύγει και υπάρχουν πολλά φεστιβάλ και εκδηλώσεις όπως το ομώνυμο Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Παρόλο που μπορεί να προκύψουν πλημμύρες από τις παλίρροιες, γνωστές ως acqua alta, συχνά είναι μόνο για λίγες ώρες και περιορίζονται στις χαμηλότερες περιοχές. Επιπλέον, μπορεί να γίνει μία διασκεδαστική και μοναδική εμπειρία όταν συμβεί.

H κατάλληλη εποχή για να ταξιδέψεις στους πιο δημοφιλείς προορισμούς

Τόκιο – Νοέμβριος

Οι επισκέπτες μπορούν να περιμένουν πολυκοσμία τόσο την εποχή που ανθίζουν οι κερασιές όσο και για την εποχή που πέφτουν τα φύλλα του φθινοπώρου. Η ροζ έκρηξη των ανθισμένων κερασιών, που τοπικά είναι γνωστή ως η εποχή του χανάμι, θα θελήσουν να κλείσουν διακοπές γύρω στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου. Όσοι πάλι θέλουν να ζήσουν τα φλογερά χρώματα του φθινοπώρου θα κατευθυνθούν στο Τόκιο συνήθως γύρω στα τέλη του Οκτωβρίου μέχρι αρχές Δεκεμβρίου. Εάν προτιμάτε να αποφύγετε και τις δύο εποχές για λιγότερη πολυκοσμία, η χειμερινή περίοδος προσφέρει σκι, χριστουγεννιάτικες φωταγωγήσεις και τουρνουά πάλης σούμο.

H κατάλληλη εποχή για να ταξιδέψεις στους πιο δημοφιλείς προορισμούς

Λονδίνο: Σεπτέμβριος

Μόλις τα πλήθη του καλοκαιριού αραιώσουν γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου, το Λονδίνο γοητεύει με τα φθινοπωρινά του χρώματα και τον καθαρό του καιρό. Μία σειρά από φεστιβάλ και εκθέσεις στους δρόμους κάνουν το ταξίδι ακόμα πιο ενδιαφέρον. Οι τιμές είναι χαμηλές αφού το φθινόπωρο, τόσο για πτήσεις όσο και για ξενοδοχεία είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε το Λονδίνο. Οι μήνες από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο φέρνουν τον χειρότερο καιρό στην βρετανική πρωτεύουσα με τις σκοτεινές και ψυχρές βροχερές μέρες να είναι ο κανόνας. Το φθινόπωρο, το Kew Gardens είναι στα καλύτερά του και το Hyde Park είναι ιδανικό για ηλιοθεραπεία και πικνίκ.

H κατάλληλη εποχή για να ταξιδέψεις στους πιο δημοφιλείς προορισμούς

Βαρκελώνη: Ιούνιος

Το καλοκαίρι μπορεί να είναι η πιο δημοφιλής εποχή για να επισκεφθείτε τη Βαρκελώνη, αλλά ίσως είναι σοφό να παραλείψετε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν όλοι είναι σε διακοπές και πλήθος επισκεπτών κατεβαίνουν από τα κρουαζιερόπλοια. Ο Ιούνιος είναι απολαυστικός, αρκεί να αποφύγετε να μένετε κοντά σε συγκεκριμένες, δημοφιλείς τοποθεσίες (La Rambla, Sagrada Família). Οι τιμές των πτήσεων είναι φθηνότερες τον Ιούνιο από ό,τι τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, αλλά θα βρείτε καλύτερες προσφορές εάν ταξιδέψετε τον Απρίλιο, τον Μάιο ή το φθινόπωρο, ρισκάροντας για λίγη βροχή.

Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image