Πώς θα μοιραστεί η πίτα 1,2 δις από τα έσοδα ρύπων – Ο μεγάλος κερδισμένος

Σημαντικό μέρος των χρημάτων θα κατανεμηθεί όμως και στην βιομηχανία, στον ΕΛΑΠΕ, στο Πράσινο Ταμείο αλλά και στην ΕΔΕΥΕΠ για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

28 Φεβρουαρίου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα έχει και φέτος το μεγαλύτερο μέρος από τον… κουμπαρά των εσόδων ρύπων για το 2024, όπως προκύπτει από την υπουργική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σημαντικό μέρος των χρημάτων θα κατανεμηθεί όμως και στην βιομηχανία, στον ΕΛΑΠΕ, στο Πράσινο Ταμείο αλλά και στην ΕΔΕΥΕΠ για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Τα χρήματα που εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν φέτος είναι περίπου 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή λιγότερα από το 1,6 δισ. ευρώ που είχαν συγκεντρωθεί πέρσι. Να σημειωθεί ότι οι υπολογισμοί βασίζονται κυρίως στην εκτίμηση ότι η μέση τιμή των ρύπων για το 2024 θα κυμανθεί γύρω στα 60 ευρώ/τόνο CO2 από περίπου 80 ευρώ/τόνο πέρσι.

Τι προβλέπει η απόφαση

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την απόφαση, από τα έσοδα των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του έτους 2024, δίνονται 3.000.000 ευρώ στην Ανώνυμη Εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου με την ονομασία «Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης Α.Ε.» (δ.τ.:«ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.»), για τη διαχείριση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου.

Τα υπόλοιπα έσοδα από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατανέμονται ως εξής:

– Ποσοστό 14,61% των εσόδων αποτελεί πόρο του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).
– 17% των εσόδων διατίθεται για τη βιομηχανία.
-2,12% των εσόδων και έως 25 εκατομμύρια ευρώ διατίθεται στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για δράσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στη διευκόλυνση της προσαρμογής στις δυσμενείς επιπτώσεις της.
– 1,65 % των εσόδων και έως 19,5 εκατομμύρια ευρώ διατίθεται στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με στόχο την ενίσχυση και σταδιακή διαφοροποίηση των τοπικών οικονομιών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και στον Δήμο Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας. Οι δράσεις θα απευθύνονται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις λιγνιτικές περιοχές ή και για επιχειρήσεις που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν στις λιγνιτικές περιοχές.
– 1,5% των εσόδων διατίθεται στο λογαριασμού ειδικού σκοπού στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Τυχόν ποσό που δεν θα χρησιμοποιηθεί εντός του έτους μεταφέρεται για χρήση στα επόμενα έτη έως εξαντλήσεώς του.
– 10,08% των εσόδων διατίθεται στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση έργων για την προστασία, διατήρηση και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, για τη χρηματοδότηση έργων για την προστασία και διαχείριση δασών καθώς και για την αποκλειστική υποστήριξη του έργου της Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τυχόν ποσό που δεν θα χρησιμοποιηθεί εντός του έτους μεταφέρεται για χρήση στα επόμενα έτη έως εξαντλήσεώς του κατά την παραπάνω αντιστοιχία ποσοστών.
– 45,82% των εσόδων διατίθεται στον Ειδικό Λογαριασμό με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης». Τυχόν ποσό που δεν θα χρησιμοποιηθεί εντός του έτους μεταφέρεται για χρήση στα επόμενα έτη έως εξαντλήσεώς του.
– 0,12 % των εσόδων και έως 1,4 εκατομμύρια ευρώ διατίθεται για να καλύψει τις ανάγκες πληρωμής συνδρομών της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχει και διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει σχετικά με θέματα κλιματικής αλλαγής, καθώς και για την εξυπηρέτηση των στόχων και δράσεων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.
– 0,5% των εσόδων διατίθεται στο Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης για χρηματοδότηση έργου και δράσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών στην τελική κατανάλωση. Τυχόν ποσό που δεν θα χρησιμοποιηθεί εντός του έτους μεταφέρεται για χρήση στα επόμενα έτη έως εξαντλήσεώς του.
– 2,55% των εσόδων και έως 30 εκατομμύρια ευρώ διατίθεται στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων για τις έρευνες για το θαλάσσιο αιολικό δυναμικό. Τυχόν ποσό που δεν θα χρησιμοποιηθεί εντός του έτους μεταφέρεται για χρήση στα επόμενα έτη έως εξαντλήσεώς του.
– 1,27% των εσόδων και έως 15 εκατομμύρια ευρώ διατίθεται στην Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών για τις έρευνες για κρίσιμες πρώτες ύλες. Τυχόν ποσό που δεν θα χρησιμοποιηθεί εντός του έτους μεταφέρεται για χρήση στα επόμενα έτη έως εξαντλήσεώς του.
– 2,78% των εσόδων διατίθεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πηγή: ypodomes

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαΐου 2024