Αναβάθμιση Μ. Βορίδη και Θανάση Νέζη στον κυβερνητικό πυρήνα

H περίπτωση του στενού και μακροβιότερου συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάση Νέζη, θα παίξει καθοριστικό ρόλο

30 Μαρτίου 2024

του/της Newsroom

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  θέλει να γυρίσει το διακόπτη και μετά την ανακοίνωση του κατώτατου μισθού, βγαίνει εκτός Μέγαρο Μαξίμου  για μια εξόρμηση στο Μοσχάτο, την παραδοσιακή αφετηρία για τις προεκλογικές εκστρατείες του κόμματος.

Παρότι δεν θα βρεθεί στο βουνό όπου είθισται να παίρνει τις πολιτικές αποφάσεις του, αυτό το Σαββατοκύριακο όμως ο Πρωθυπουργός θα καταλήξει στα πρόσωπα που θα συμπληρώσουν τα κενά στην ηγετική ομάδα της Ηρώδου Αττικού προκειμένου να μην υπάρξει αποδιοργάνωση στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου για τις κάλπες του Ιουνίου.

Και μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου μετά την ηχηρή αποχώρηση των Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου να έβαζε προσωρινό πάγο σε έναν ευρύτερο ανασχηματισμό, άλλωστε οι ανασχηματισμοί παραδοσιακά… διαψεύδονται μέχρι την ανακοίνωσή τους, η αντικατάσταση όμως των δυο πάλαι ποτέ ισχυρών στελεχών του στενού πρωθυπουργικού επιτελείου φαίνεται πως αποτελεί θέμα ωρών.

Η σχετική λίστα άλλωστε φαίνεται ήδη να έχει δημιουργηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η ανακοίνωση των ονομάτων που θα βγουν δείχνει να τοποθετείται για τις αρχές της εβδομάδας, ενδεχομένως και τη Δευτέρα. Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο έχουν ήδη γίνει οι πρώτες κινήσεις για να μην επηρεαστεί η λειτουργία του στενού κυβερνητικού πυρήνα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το… νέο Μαξίμου και ο αναβαθμισμένος Βορίδης

Κάποιες εξ’αυτών έχουν μόνιμο χαρακτήρα, όπως η μετακόμιση του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη από το κυβερνητικό κτίριο της οδού Ζαλοκώστα στο Μέγαρο Μαξίμου. Με ανεβασμένες τις πολιτικές μετοχές του, μετά την τριήμερη μάχη στη Βουλή, αναμένεται να έχει αναβαθμισμένο ρόλο στο νέο …Μέγαρο Μαξίμου, αναλαμβάνοντας μέρος των καθηκόντων που ασκούσε ο μέχρι πρότινος κάτοχος του γραφείου – στο οποίο εγκαθίσταται σταδιακά από το πρωί της Παρασκευής- Σταύρος Παπασταύρου.

Ο Μάκης Βορίδης αναλαμβάνει τον συντονισμό του νομοθετικού έργου, με τη συνδρομή και του νυν γραμματέα νομικών και κοινοβουλευτικών θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης, Στέλιου Κούτνατζη. Για το πόστο του επιτελάρχη του Μεγάρου Μαξίμου που χήρεψε μετά την παραίτηση του Γιάννη Μπρατάκου, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο διάδοχος του δεν θα φοράει κοστούμι πολιτικού, καθώς θα αναλάβει τα καθήκοντα του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου χωρίς να υπουργοποιηθεί.

Πάνω στο τραπέζι δεν υπάρχει το όνομα του Γιώργου Μυλωνάκη, καθώς από την Ηρώδου Αττικού έδειχναν ότι θα παραμείνει στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Βουλής. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μυλωνάκης, ως ένα από τα πρόσωπα εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη, θεωρείται ότι σε αυτήν την μεταβατική περίοδο θα αξιοποιηθεί αναλαμβάνοντας κάποια από τα … «βάρη» που συνδέονται με τη συγκεκριμένη θέση.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται οι πληροφορίες για τη φημολογούμενη περίπτωση του νυν διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Ο Μιχάλης Μπεκίρης δεν αναμένεται να μετακινηθεί στην Ηρώδου Αττικού αλλά θα αναλαμβάνει επιμέρους καθήκοντα. Σε αυτήν την εξίσωση, ενδεχομένως να κουμπώνει η περίπτωση του στενού και μακροβιότερου συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάση Νέζη, ως ένα πρόσωπο που αναγνωρίζεται από το σύνολο του κομματικού και κυβερνητικού μηχανισμού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

30 Απριλίου 2024