Ένα στα τέσσερα τσιγάρα στην Ελλάδα είναι λαθραίο: Πάνω από μισό δις η ζημιά στο κράτος

Η χώρα έχει χαλαρή νομοθεσία στο συγκεκριμένο ζήτημα

1 Μαρτίου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

Το εμπόριο λαθραίων τσιγάρων ανθεί στην Ελλάδα, καθώς υπολογίζεται ότι ένα στα τέσσερα είναι παράνομο, ενώ η χώρα σημειώνει θλιβερό ρεκόρ στη συγκεκριμένη κατάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αναφέρει πως η ζημιά στο κράτος είναι τουλάχιστον 519 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τα διαφυγόντα κέρδη, ενώ η χώρα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της Ε.Ε. σε παραγωγή και κατανάλωση λαθραίων.

Πραγματογνώμονας, που συνεργάζεται με τις διωκτικές αρχές της Ε.Ε. και μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, εξηγεί ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που προτιμούν οι λαθρέμποροι λόγω της επιεικούς νομοθεσίας της.

Αναφέρει δε ότι για την Ελλάδα γνωρίζουμε ότι το 20 με 25% των τσιγάρων που καταναλώνονται είναι λαθραία. Είναι τσιγάρα για τα οποία δεν έχει πληρωθεί φόρος.

Περιγράφει πως οι λαθρέμποροι καπνού έχουν τις ρίζες τους στην Ανατολή. Πρόκειται κυρίως για μέλη της ρωσικής μαφίας, της ουκρανικής μαφίας και της μαφίας των Βαλκανίων. Αυτές οι χώρες είναι η έδρα των συγκεκριμένων εγκληματικών δικτύων και επιπλέον η Ιταλική μαφία είναι αναμεμειγμένη σ’ αυτό,

Ο βασικός τους στόχος είναι να παρασκευάζουν τα τσιγάρα σ’ αυτές τις αγορές όπου υπάρχει έλλειμμα νομοθεσίας και να προωθούν τα τσιγάρα σε αγορές όπου η τιμή είναι πολύ μεγαλύτερη όπως για παράδειγμα η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο η Γερμανία.

Οι μηχανές παρασκευής τσιγάρων όπως επίσης και ο ανεπεξέργαστος καπνός έρχονται κρυμμένα μέσα σε κοντέινερ στο λιμάνι του Πειραιά. Κάθε μηχανή παρασκευής τσιγάρων αφήνει στο πακέτο ένα μοναδικό αποτύπωμα. Από έρευνα του ειδικού πραγματογνώμονα σε άδεια πακέτα που συλλέγει από τα σκουπίδια έχει προκύψει ότι σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν πέντε παράνομα καπνεργοστάσια.

Πώς δρουν οι λαθρέμποροι

Σύμφωνα με τον Ηλία Λιόντο από το Γ’ Τελωνείο Πειραιά, προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα και με μεθόδους, μέσω του λιμανιού μας να τα περάσουν σε κάποια χώρα της κοινότητας.

«Συνήθως χρησιμοποιούν ανύπαρκτες εταιρείες ή βάζουν κάποια πρόσωπα εικονικά», επισημαίνει.

Ένα παράνομο καπνεργοστάσιο υπολογίζεται ότι μπορεί να παρασκευάζει ημερησίως 1.5 εκατ. τσιγάρα εξασφαλίζοντας κέρδη στον διαχειριστή του ύψους 700.000 ευρώ ημερησίως.

Εάν ένα τέτοιο εργοστάσιο παράγει αδιάληπτα, που σημαίνει σε δύο βάρδιες τότε μπορούν να παράξουν 1.4 εκατομμύρια την ημέρα.

Αυτό συνεπάγεται κέρδος γι’ αυτούς σε ημερήσια βάση ανέρχεται σε 700.000 ευρώ την ημέρα.

Οι έως τώρα έρευνες των διωκτικών αρχών πάντως δεν έχουν οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους «εγκεφάλους» των λαθρεμπορικών κυκλωμάτων αφού σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, λαμβάνουν μέτρα και είναι δύσκολο να φτάσουμε στην κορυφή ιεραρχίας.

Μόλις πριν από ένα μήνα αποκαλύφθηκε ότι πολλές από τις δολοφονίες στον χώρο της Greek Mafia συνδέονταν με τη μάχη για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου τσιγάρων.

Πηγή: newsbeast

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

20 Μαΐου 2024