Γιατί αξίζει να ταξιδέψετε στο Γαλαξίδι το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

Το Γαλαξίδι ετοιμάζεται για τα Αλευρομουτζουρώματα -Τι να περιμένουν οι ταξιδιώτες

5 Μαρτίου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

Όποιος ταξιδέψει για πρώτη φορά στο Γαλαξίδι, θα εντυπωσιαστεί από την ομορφιά του, που οφείλει την αρχοντική εικόνα της στο ακμαίο ναυτικό παρελθόν.

Κάθε Καθαρά Δευτέρα, πραγματοποιείται το Αλευρομουτζούρωμα, όπου χιλιάδες σακιά αλευριού και μπογιές καταλήγουν στα ρούχα και στα μαλλιά του κόσμου που παίρνει μέρος με κέφι και αγάπη στο happening.

Η γιορτή υπήρξε σημείο αναφοράς για το Γαλαξίδι, τότε που ήταν σημαντική ναυτική δύναμη, δηλαδή περίπου όλο το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Εκείνη την εποχή, μεγάλο μέρος των ανδρών του εργάζονταν και εξελίσσονταν στο ναυτικό επάγγελμα. Οι Απόκριες και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας αποτελούσαν μια ευκαιρία για γλέντι και ξεφάντωμα, καθώς, αμέσως μετά, οι ναυτικοί θα ξεκινούσαν τα ταξίδια τους και θα έλειπαν -πολλές φορές για πάρα πολύ καιρό- από τα σπίτια και τις οικογένειές τους. Για τους στεριανούς το Αλευρομουτζούρωμα αποτελούσε μια καλή ευκαιρία να ξεφύγουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Photo: Γιώργος Τζάφος
Photo: Γιώργος Τζάφος

Άλλωστε από την αρχή του Τριωδίου, το Γαλαξίδι ήταν σχεδόν συνεχώς σε «καθεστώς» γλεντιού με μουσικές και χορούς στα καφενεία. Higlight το Αλευρομουτζουτουρωμα της Καθαράς Δευτέρας όταν «Εν ευθυμία διατελούντες» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Τύπος της εποχής- οι άντρες της πόλης συγκεντρώνονταν στο λιμάνι του Γαλαξιδίου και ξεκινούσε ο Αλευροπόλεμος. Αν κάποιος δεν ήθελε να γίνει στόχος των αλεύρων έπρεπε να έχει οπωσδήποτε μια μουτζούρα ή ένα σταυρό στο μέτωπο. Διαφορετικά δεν θα τη γλίτωνε.

Τις τελευταίες δεκαετίες, το Αλευρομουτζούρωμα έχει γνωρίσει μια μεγάλη αναγέννηση, βοηθώντας και στην τουριστική προβολή της περιοχής. Πλέον στο έθιμο συμμετέχουν και άντρες και γυναίκες καθώς τον 19ο αιώνα ήταν αποκλειστικά ανδρική υπόθεση.

Photo: Shutterstock

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Γαλαξιδίου, η συμμετοχή στο Αλευρωμουτζούρωμα κάθε χρόνο μεγαλώνει. «Πέρυσι συμμετείχαν γύρω στα 2.000 άτομα στο καθαυτό μέρος της γιορτής. Στην πόλη μας βρέθηκαν για τις εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας περίπου 5.000 επισκέπτες», δηλώνει στο Τravel.gr ο κ. Σπύρος Μπαρλιακός. «Φέτος αναμένουμε ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση και συμμετοχή».

Για τη φετινή διοργάνωση, οι Μύλοι Κεπενού θα προσφέρουν 4 τόνους αλευριού ενώ στα καταστήματα της πόλης θα μπορείτε να προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα προστατευτικά, ολόσωμες στολές, μάσκες κ.ά. Ούτως ή άλλως η περιοχή μας προσφέρεται για ένα γεμάτο αποκριάτικο τριήμερο. Εκτός από τα Αλευρομουτζουρώματα της Καθαράς Δευτέρας στο Γαλαξίδι, το Σαββατοκύριακο της Αποκριάς περιλαμβάνει και τα καρναβάλια της Άμφισσας και της Ιτέας» αναφέρει ο κ. Μπαρλιακός.

Το βέβαιο είναι ότι όποιος επιλέξει το Γαλαξίδι ως προορισμό για την Αποκριά δεν θα το μετανιώσει.

Photo: Γιώργος Πουλιόπουλος
Γαλαξίδι/Photo: Γιώργος Πουλιόπουλος

Μερικά tips και πληροφορίες για μια εκδρομή στην περιοχή

Το Γαλαξίδι απέχει 215 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 94 χιλιόμετρα από την Πάτρα και 35 χιλιόμετρα από τους Δελφούς.

Μία εξαιρετική επιλογή για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά στην πόλη είναι το εστιατόριο «Σκελετόβραχος» στο οποίο τα προϊόντα της θάλασσας «πειράζονται» με δημιουργικό τρόπο.

Αν είστε από εκείνους που αγαπούν το πρωινό, σας προτείνουμε διαμονή στον Ξενώνα Γανυμήδης το πρωινό του οποίου έχει βραβευτεί και συμπεριλαμβάνεται συχνά σε λίστες με τα καλύτερα στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, χειροποίητες πίτες, σπιτικές μαρμελάδες και chutney σε διάφορες γεύσεις.

Το Γαλαξίδι δεν ανήκει σε εκείνα τα παραθαλάσσια μέρη που ερημώνουν τον χειμώνα. Ειδικά τα Σαββατοκύριακα,, πάρα πολύς κόσμος το επιλέγει για ένα όμορφο διήμερο. Oπότε ειδικά αν σας ενδιαφέρει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, μη χάνετε καιρό και προγραμματίστε άμεσα τη διαμονή σας.

Πηγή: travel.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ