,

Χρ. Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς): Ό,τι έχουμε υποσχεθεί ως Διοίκηση το έχουμε υλοποιήσει

Στοχεύουμε σε κέρδη 1 δισ. ευρώ ετησίως, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς στην εκδήλωση του Χ.Α. - Μέρισμα φέτος από το 10% των κερδών του 2023

11 Μαρτίου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

Η σαφήνεια και η καθαρότητα του στρατηγικού σχεδίου της τράπεζας για την τριετία 2024-2026 και το γεγονός πως ό,τι έχει υποσχεθεί μέχρι τώρα η διοίκηση το έχει πετύχει, είχε ως αποτέλεσμα το ισχυρό ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας για τo placement, όπως υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, στην τιμητική εκδήλωση του Χ.Α, με αφορμή την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου σημείωσε από την πλευρά του, ότι δεν πρόκειται απλά για αλλαγή σελίδας, αλλά βιβλίου.

Στο 82% το free float

Mετά τη συναλλαγή το free float της τράπεζας είναι πλέον στο 82%, με τον μεγαλοεπενδυτή Τζον Πόλσον να συνεχίζει να κατέχει περίπου το 18%.

Η προσφορά, είπε ο Χρήστος Μεγάλου, ήταν όπως την είχαμε σχεδιάσει, χάρη φυσικά και στη βοήθεια του Ταμείου, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της ελληνική οικονομίας.

«Είμαστε σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης που μπορεί να λειτουργήσει θετικά για όλες τις μορφές ιδιωτικής ανάπτυξης και για επενδύσεις και για καντανάλωση»

Το turn around της τράπεζας

Το μεγάλο πλεονέκτημα της Πειραιώς ήταν το turn around : «Ό,τι έχουμε υποσχεθεί ως διοίκηση το έχουμε υλοποιήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της Πειραιώς συμπληρώνοντας ότι επίτευξη των στόχων που περιγράφονται λεπτομερώς στο νέο business plan είναι η μεγαλύτερη πρόκληση των επόμενων χρόνων.

Για την διοίκηση της Πειραιώς η επιτυχία του placement, συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης και επιβράβευση  για την τράπεζα που μεθοδικά υλοποίησε το σύνολο των δεσμεύσεων της που είχε αναλάβει από το 2017 (Αgenda 2020) και μάλιστα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει αρχικά.

Στόχος κερδοφορίας στο 1 δισ. ευρώ

Ειδικότερα, η Πειραιώς στοχεύσει σε διατήρηση της κερδοφορίας στο επίπεδο του 1 δις ευρώ ετησίως, διαφοροποίηση των πηγών εσόδων και ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης 5%-6% τα επόμενα έτη.    

Σε ότι αφορά τα πλεονάζοντα κεφάλαια,ο CEO της Πειραιώς εξήγησε, ότι πέραν της διανομής μερισμάτων – φέτος η πρόθεση είναι να δοθεί φέτος ένα συμβολικό 10% των κερδών του 2023 και πάντα σε συνεννόηση με τον SSM και να αυξηθεί στο 25% του χρόνου (κέρδη 2024)  –  ότι στόχος παραμένει η ανάπτυξη και εδραίωση της θέσης της στην εγχώρια αγορά.

Λειτουργία της ψηφιακής εταιρείας Snappi

Στο πλαίσιο αυτό, σκοπεύει να διοχετεύσει κεφάλαια στη βελτίωση των εποπτικών κεφαλαιακών δεικτών, καθώς και στην ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του ψηφιακού της βραχίονα, Snappi, αμέσως μόλις αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος το προσεχές διάστημα, ενώ για ενδεχόμενα επόμενα βήματα ο Χρήστος Μεγάλου ξεκαθάρισε ότι «δεν θα κάνουμε βιαστικές και σπασμωδικές κινήσεις.»

Σε ερώτηση για το αναβαλλόμενο φόρο (DTC), ο CEO της Πειραιώς ανέφερε ότι εξήγησε ότι δεν υπάρχει ανησυχία και η ισχυρή κερδοφορία του κλάδου συνολικά θα επισπεύσει την απομείωσή του. Εκτίμησε ότι θα μηδενιστεί τα επόμενα 16 χρόνια, από τα 30 που προβλέπει σχετική φορολογική νομοθεσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

21 Απριλίου 2024