Απογοητευτικά στοιχεία για το κλίμα το 2023 – 2,6 βαθμούς πάνω η θερμοκρασία με όριο το 1,5

Ευρώπη μια ήπειρος σε «βρασμό»

22 Απριλίου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα της έκθεσης για το κλίμα της Ευρώπης, καθώς αποδεικνύουν πως η κλιματική κρίση είναι εδώ και η Ευρώπη πλήττεται καθημερινά από ακραίες θερμοκρασίες και πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές.

Η Υπηρεσία Copernicus της Ευρώπης κυκλοφόρησε σήμερα Δευτέρα (22.4.2024) την ετήσια έρευνα για το κλίμα με τη συμμετοχή μάλιστα ενός ελληνικού φορέα και συγκεκριμένα του Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η έκθεση, δε, πως η μέση θερμοκρασία στην Ευρώπη ήταν πολύ υψηλή το 2023.

Ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος του meteo, έκανε μια σχετική ανάρτηση παρουσιάζοντας τα κυριότερα συμπεράσματα.

«Η μέση θερμοκρασία στην Ευρώπη το 2023 ήταν 2.6 βαθμούς πάνω από αυτήν της προβιομηχανικής περιόδου, καταδεικνύοντας ότι στην Ευρώπη το όριο του 1.5 βαθμού που έχετε τεθεί από τους διεθνείς οργανισμούς έχει ήδη καταρριφθεί. Τους 11 από τους 12 μήνες του 2023, η μέση θερμοκρασία στην Ευρώπη ήταν υψηλότερη από τις κανονικές τιμές» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Οι βροχοπτώσεις στην Ευρώπη το 2023 ήταν σχετικά αυξημένες κατά περίπου 7% σχετικά με τις κανονικές τιμές, ενώ οι χιονοπτώσεις μικρότερες. Την ίδια ώρα έγινε γνωστό πως οι παγετώνες στις Άλπεις έχουν χάσει το 10% του όγκου τους τα τελευταία δύο χρόνια.

Η θερμοκρασία στη θάλασσα ήταν πολύ πάνω από τα κανονικά επίπεδα, ενώ οι πλημμύρες και οι φονικές πυρκαγιές συχνό φαινόμενο. Μάλιστα, 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από θύελλες, 44 από πλημμύρες και 44 από δασικές πυρκαγιές.

Η οικονομική ζημιά το 2023 στην Ευρώπη από τις φυσικές καταστροφές έφτασε τα 13,4 δισεκατομμύρια ευρώ!

Η ανάρτηση του Κώστα Λαγουβάρδου:

«Κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 22 Απριλίου η ετήσια έκθεση για το κλίμα της Ευρώπης του 2023 από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus. Καταρχάς να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά στη σύνταξη της έκθεσης αυτής συμμετέχει και ελληνικός φορέας, συγκεκριμένα η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με παροχή μετεωρολογικών δεδομένων για την κακοκαιρία “Δανιήλ”.

Σύμφωνα με την έκθεση τα βασικότερα συμπεράσματα ακολουθούν:

1) ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Η μέση θερμοκρασία στην Ευρώπη το 2023 ήταν 2.6 βαθμούς πάνω από αυτήν της προβιομηχανικής περιόδου, καταδεικνύοντας ότι στην Ευρώπη το όριο του 1.5 βαθμού που έχετε τεθεί από τους διεθνείς οργανισμούς έχει ήδη καταρριφθεί. Τους 11 από τους 12 μήνες του 2023, η μέση θερμοκρασία στην Ευρώπη ήταν υψηλότερη από τις κανονικές τιμές.

2) ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ: Οι βροχοπτώσεις στην Ευρώπη το 2023 ήταν σχετικά αυξημένες κατά περίπου 7% σχετικά με τις κανονικές τιμές.

3) ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ: Ο αριθμός των ημερών με χιόνι ήταν συνολικά στην Ευρώπη μικρότερος από τις κανονικές τιμές.

4) ΠΑΓΕΤΩΝΕΣ: Οι παγετώνες στις Άλπεις έχουν χάσει το 10% του όγκου τους τα τελευταία δύο έτη.

5) ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑΣ: Η θερμοκρασία επιφανείας θάλασσας ήταν σε όλες τις ευρωπαϊκές θάλασσες (και στη Μεσόγειο) πολύ πάνω από τις κανονικές τιμές. Σε αρκετές ευρωπαϊκές θάλασσες, η μέση ετήσια θερμοκρασία θάλασσας ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

6) ΘΕΡΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ: Η θερμική επιβάρυνση, παράμετρος η οποία λαμβάνει υπόψη της τη θερμοκρασία, την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου και την ηλιακή ακτινοβολία, έφθασε σε πολύ υψηλά επίπεδα το 2023, με ρεκόρ του αριθμού ημερών με ακραία θερμική επιβάρυνση. Ειδικότερα στην Ελλάδα, ο αριθμός των ημερών με ακραία θερμική επιβάρυνση έφτασε τις 40 στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία.

7) ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: Οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές ήταν πολλές και το 2023, κυρίως στην Ιβηρική, στη Σικελία και στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται και στην έκθεση, τον Αύγουστο του 2023 στον Έβρο, είχαμε την μεγαλύτερη σε έκταση δασική πυρκαγιά που έχει ποτέ καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση.

8) ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ: Οι πλημμύρες ήταν επίσης πολλές, με περίπου 1,6 εκατομμύριο ανθρώπους να επηρεάζονται από πλημμυρικά επεισόδια το 2023.

9) ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ: 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από θύελλες, 44 από πλημμύρες και 44 από δασικές πυρκαγιές.

10) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ: Η οικονομική ζημιά το 2023 στην Ευρώπη έφτασε τα 13,4 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 81% σχετίζεται με τις πλημμύρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

2 Μαΐου 2024