Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φθιώτιδας συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία 17 Απρίλη

Η ανακοίνωση του ΕΚΠΕΦ

16 Απριλίου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

“Το κύμα ακρίβειας σε ενέργεια, καύσιμα, σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές  σαρώνει τα εισοδήματά μας και εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Η ελληνική κοινωνία βιώνει μια νέα περίοδο κρίσης αξιοπρεπούς διαβίωσης με την πλειοψηφία των νοικοκυριών να μην μπορούν να ικανοποιήσουν καν τις βασικές μηνιαίες ανάγκες τους.

Στον αντίποδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε «ψίχουλα» αύξηση του κατώτατου μισθού, το δε ξεπάγωμα των τριετιών είναι ο ορισμός της πολιτικής μεροληψίας υπέρ της κερδοφορίας των εργοδοτών.

Την ίδια στιγμή ο πραγματικός μέσος μισθός σημείωσε μείωση το 2022 της τάξης του 8,7% έναντι του 2021, ενώ παρά τις ονομαστικές αυξήσεις των δύο τελευταίων ετών η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού τον Οκτώβριο του 2023 ανήλθε στο ίδιο επίπεδο με την αγοραστική δύναμη του πραγματικού κατώτατου μισθού του 2015.

Το μαχαίρι έφτασε πια στο κόκκαλο!

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την κοινωνική κρίση, έστω και την ύστατη στιγμή. Η ανάπτυξη θα έρθει μόνο με την εργατική τάξη όρθια!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Αυστηρό θεσμικό έλεγχο και διαφάνεια στον τρόπο διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.
  • Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών τους.
  • Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων νοικοκυριών. Οι μισθοί δεν είναι η αιτία της τρέχουσας πληθωριστικής έξαρσης. Οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι τα θύματα αυτής της πληθωριστικής κρίσης κερδών.
  • Άμεση επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου.

Δεν πάει άλλο!

Εργαζόμενοι, επαγγελματίες, συνταξιούχοι, άνεργοι, νέες και νέοι έχουμε μόνο μία επιλογή. Να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια,  για αυξήσεις στους μισθούς και για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας!

Για ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια!

Συμμετέχουμε μαζικά και δυναμικά στο κεντρικό συλλαλητήριο των Συνδικάτων την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 και ώρα 11:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Αναχώρηση λεωφορείων: 7:15 π.μ. από την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Μαΐου 2024