Βράβευση του Δήμου Θηβαίων για το Κλειστό Γυμναστήριο «Ανδρέας Ερρίκος Χατζόπουλος»

Βράβευση του Δήμου Θηβαίων για την ενεργειακή αναβάθμιση του Κλειστού Γυμναστηρίου «Ανδρέας Ερρίκος Χατζόπουλος»

1 Απριλίου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 ο Δήμαρχος Θηβαίων, κος Γιώργος Αναστασίου και ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Θηβαίων, Μηχανολόγος Μηχανικός, κος Γιώργος Παλόγος παρέστησαν στο εκθεσιακό κέντρο MEC Παιανίας για την παραλαβή βραβείου κατόπιν έγκρισης καλής πρακτικής που ανακοινώθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή Αξιολόγησης των GREEK GREEN Awards 2024 στο πλαίσιο της 6ης Διεθνούς Έκθεσης Verde.tec/Τεχνολογίες Περιβάλλοντος.

Στο εν λόγω πλαίσιο διοργανώθηκε εκδήλωση με τίτλο «Επιτάχυνση της μετάβασης με κίνητρα σε όλο το φάσμα της Κυκλικής Οικονομίας – Οι προτάσεις του Forum Κυκλικών Πόλεων».

Οι θεματικοί κύκλοι  αρθρώθηκαν υπό τις θεματικές:

  • Τα κίνητρα για τους Δήμους / πολίτες όπως είναι το «πληρώνω όσο πετάω», το «επιβραβεύομαι όσο διαχωρίζω», τα τέλη στην κατανάλωση μιας χρήσης προϊόντων, το τέλος ταφής, κοκ.
  • Τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις, όπως η διαβάθμιση περιβαλλοντικών εισφορών διευρυμένης ευθύνης παραγωγών, τα χρηματοδοτικά κίνητρα κοκ.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων παρέλαβε το βραβείο για την ενεργειακή αναβάθμιση του Κλειστού Δημοτικού Γυμναστηρίου «Ανδρέας Ερρίκος Χατζόπουλος», έργο του οποίου τη μελέτη και επίβλεψη ανέλαβε ο  κος Παλόγος, Διευθυντής Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Θηβαίων.

Το κλειστό Γυμναστήριο  «Ανδρέας Ερρίκος Χατζόπουλος» με στεγασμένη επιφάνεια 1.300 τ.μ. κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’80 σε οικόπεδο 42 στρεμμάτων όπου περιλαμβάνονται και οι εγκαταστάσεις του δημοτικού σταδίου.

Το γυμναστήριο έχει κερκίδες που μπορούν να φιλοξενήσουν 700 θεατές  και εκτός από τον αγωνιστικό χώρο διαθέτει, αποδυτήρια, χώρους υγιεινής, ιατρείο, γραφεία και αποθήκες.

Το κτήριο πριν  την ενεργειακή αναβάθμιση είχε καταταχθεί στην ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Η με ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας 2.236,20 KWh/m2, δηλαδή είχε κατανάλωση 219,36% παραπάνω από το κτίριο αναφοράς.

Για την ενεργειακή αναβάθμιση του εξαιρετικά ενεργοβόρου αυτού κτηρίου, κρίθηκαν  απαραίτητες εκτεταμένες παρεμβάσεις, τόσο στο κέλυφος, όσο και στις ηλεκτρομηχανολογικές του εγκαταστάσεις. Εκπονήθηκε μελέτη από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου και κατατέθηκε πρόταση χρηματοδότησης σε πρόσκληση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης όπου  εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε  στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 10 “Εφαρμογή στρατηγικών επίτευξης χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με έμφαση στις αστικές περιοχές”.

 

Οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν είναι:

Ενεργειακή αναβάθμιση κτηριακού κελύφους:

  • Προσθήκη θερμομόνωσης δώματος, στέγης και τοιχοποιίας
  • Αντικατάσταση παλαιών παραθύρων, θυρών, κουφωμάτων και υαλοπινάκων με σύγχρονα πιστοποιημένα ως προς την ενεργειακή τους απόδοση

 

Ενεργειακή αναβάθμιση των ΗΜ εγκαταστάσεων:

  • Εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών ΖΝΧ 24 m2
  • Εγκατάσταση κλιματισμού με αντλίες θερμότητας συνολικής ισχύος 200kw
  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων 50kw
  • Αντικατάσταση συστήματος φωτισμού αγωνιστικού χώρου, βοηθητικών χώρων και εξωτερικού φωτισμού.

Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω παρεμβάσεων, το αναβαθμίστηκε  σε ενεργειακή ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β.

Ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων ανήλθε στα 798.585,99€ συμπεριλαμβανομένου εργολαβικού οφέλους, απρόβλεπτων δαπανών και ΦΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Απριλίου 2024