Χατζηδάκης: Ποιοι φόροι θα μειωθούν από το 2025

Τις μειώσεις φόρων και εισφορών που θα συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2025 περιέγραψε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

10 Απριλίου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ο Κωστής Χατζηδάκης εξήγγειλε την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, μέτρο συνολικού κόστους 215 εκατ. ευρώ, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, κόστους 120 εκατ. ευρώ, αλλά και την θεσμοθέτηση της μόνιμης επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός επίσης αναφέρθηκε στην αύξηση του στεγαστικού επιδόματος στους φοιτητές, κόστους 15 εκατ. ευρώ, στην αύξηση των συντάξεων που το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει συνολικά στα 400 εκατ. ευρώ, αλλά και στην αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές.

Συνολικά, το «πακέτο» των παρεμβάσεων του ΥΠΟΙΚ θα κοστίσει 870 εκατ. ευρώ, σταθμίζοντας, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, και την ευμετάβλητη διεθνή γεωπολιτική και οικονομική κατάσταση. Δήλωσε αισιόδοξος πως και το 2025 η Ελλάδα θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

20 Μαΐου 2024