,

Αύριο τα εγκαίνια της Plankton First στη Σκάρφεια Φθιώτιδος

Στις 13.30 το μεσημέρι

22 Μαΐου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

Τα εγκαίνια της καλλιεργητικής μονάδας της εταιρείας Plankton First, θα πραγματοποιηθούν αύριο 23 Μαΐου 2024, στην Σκάρφεια Φθιώτιδος.

Το μυστήριο του Αγιασμού θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών. Στις εγκαταστάσεις της καλλιεργητικής μονάδας, θα παρουσιαστεί η λύση του Phytoplankton και ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε, να δημιουργήσουμε βιώσιμες πρακτικές και καινοτομίες για ένα ασφαλέστερο διατροφικό μέλλον.

Θα ακολουθήσει ξενάγηση στον χώρο της παραγωγής και θα μας αποκαλύψουν τον μοναδικό τρόπο καλλιέργειας του Phytoplankton σε πλήρη αρμονία με τη φύση και τις αξίες της αειφόρου ανάπτυξης!

Η Plankton First είναι μια Ελληνική-Ελβετική εταιρεία η οποία πρωτοπορεί σε μεγάλης κλίμακας παραγωγής φυτοπλαγκτόν στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Το όραμά της είναι να καθιερώσει τη χώρα μας ως τον κεντρικό κόμβο παραγωγής φυτοπλαγκτόν στην Ευρώπη.

Αξιοποιώντας κάθε ευνοϊκή συνθήκη που παρέχει η Ελλάδα ώστε να οδηγηθεί η ήπειρος προς τη λύση του φυτοπλαγκτόν. Το στρατηγικό σχέδιο περιλαμβάνει την επέκταση της καλλιέργειας φυτοπλαγκτόν σε 1.000 στρέμματα μέσα στα επόμενα 3 χρόνια κι έχει στόχο την παραγωγή 2.000 έως 3.000 τόνων ετησίως. Το ταξίδι έχει ξεκινήσει από την Σκάρφεια, της δημοτικής ενότητας Μώλου, του δήμου Καμένων Βούρλων Φθιώτιδος, δημιουργώντας εκεί την πιλοτική εγκατάσταση της εταιρείας.

Από τα βασικότερα οφέλη στην παραγωγή φυτοπλαγκτόν, τα οποία μετά από χρόνια ερευνών με τα μεγαλύτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας καθώς και του εξωτερικού, ιδιαίτερα για το είδος Nannochloropsis το οποίο καλλιεργούμε, είναι η:

  1. Βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας
  • Το φυτοπλαγκτόν είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των τροφίμων καθώς το προϊόν μας περιέχει το εντυπωσιακό ποσοστό πρωτεΐνης το οποίο ανέρχεται στο 49% του βάρους του. Σημαντικά υψηλότερο από το ποσοστό του 18% που βρίσκεται συνήθως στο κρέας.
  • Καλλιεργώντας το είδος Nannochloropsis, αξιοποιούμε τα φυσικά στοιχεία της περιοχής. Το καθαρό θαλασσινό νερό, το άφθονο ηλιακό φως και το CO2 που δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για ανάπτυξη του.
  1. Προώθηση της βιωσιμότητας
  • Κάθε τόνος Nannochloropsis απορροφά 1,8 τόνους CO2 κατά την διαδικασία της παραγωγής του, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και συμβάλλοντας σε ένα θετικό οικολογικό αποτύπωμα.
  • Το έργο μας ευθυγραμμίζεται με πρακτικές συνυφασμένες με τα πρότυπα της Αειφόρου Ανάπτυξης και Βιωσιμότητας. Μειώνουμε το υδατικό μας αποτύπωμα και ενσωματώνουμε στην παραγωγή μας φωτοβολταϊκά για την κάλυψη των αναγκών ενέργειας της καλλιεργητικής μονάδας μας, προσπαθώντας να επιτύχουμε τα μέγιστα για την ενίσχυση της βιωσιμότητας.
  1. Προώθηση της βιώσιμης υγείας
  • Το φυτοπλαγκτόν Nannochloropsis είναι πλούσιο στα απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία λιπαρά οξέα όπως ωμέγα-3, ωμέγα-6, ωμέγα-7 και ωμέγα-9.
  • Δεδομένου ότι τα ωμέγα λιπαρά οξέα προέρχονται από φυτά και δεν παράγονται από ζώα, η προμήθεια ωμέγα-3 απευθείας από το φυτοπλαγκτόν μειώνει την υπεραλίευση και εξασφαλίζει μια ελεγχόμενη, ανώτερη διαδικασία παραγωγής λιπαρών οξέων απαλλαγμένη από μικροπλαστικά και βαρέα μέταλλα.

Συνοψίζοντας, η Plankton First Holding AG ιδρύθηκε στην Ελβετία από τον Δημήτρη Καλιά κι έχει εξ ολοκλήρου θυγατρική την Plankton First Μον. ΑΕ στην Ελλάδα η οποία χρηματοδοτείται τόσο από ελβετικά όσο και από ελληνικά κεφάλαια καθώς και με επενδυτικά προγράμματα της Ελλάδας και της ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Ιουνίου 2024