Ελληνικοί Λευκόλιθοι: Ηγετική θέση παγκοσμίως στην αγορά μαγνησίας

Σε εξαγωγές το 93 % της παραγωγής - Η μαγνησία της είναι διάσημη για το λευκό της χρώμα, που οφείλεται στο χαμηλό ποσοστό σιδήρου και τα χαμηλά ποσοστά βαρέων μετάλλων και ιχνοστοιχείων

28 Μαΐου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

Στην αγορά των βιομηχανικών ορυκτών εστιάζει η εταιρεία Ελληνικοί Λευκόλιθοι, με εξειδίκευση στη μαγνησία.

Συγκεκριμένα η εταιρεία κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών μαγνησίας στον κόσμο, με προσωπικό άνω των 340 ατόμων και ενοποιημένο κύκλο εργασιών της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα στην αγορά της καυστικής μαγνησίας, η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον όγκο πωλήσεων και τη γκάμα χρήσεων σε μεγάλο αριθμό βιομηχανικών, χημικών, αγροτικών (ζωοτροφές & λιπάσματα) και ειδικών αγορών.

Η παραγωγική δυναμική της Ελληνικοί Λευκόλιθοι περιλαμβάνει κοιτάσματα καθώς και εγκαταστάσεις στη Βόρεια Ελλάδα, στη Γερακινή και τις Καλύβες Χαλκιδικής, ενώ κεφάλαιο αποτελούν τα αποθεματικά κοιτάσματα στην Εύβοια.

Η εταιρεία επίσης διαθέτει 16km2 αποθεματικών παραχωρήσεων για μελλοντική αξιοποίηση, ενώ κεφάλαιο αποτελούν, ένα σύγχρονο Ερευνητικό Κέντρο κοντά στη Θεσσαλονίκη, καθώς και τα κεντρικά γραφεία της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης.

Αξίζει να σημειωθεί η ιστορική αξία του μεταλλείου της εταιρείας στην Χαλκιδική, το οποίο σήμερα είναι το παλαιότερο ενεργό κοίτασμα της χώρας.

Η συνολική παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας Ελληνικοί Λευκόλιθοι για την καυστική και δίπυρο μαγνησία ανέρχεται στους 200.000 μ.τ. τον χρόνο.

Επιπλέον, η εταιρεία διαθέτει καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής πυρίμαχων μαζών δυναμικότητας 50.000 μ.τ. το χρόνο. Το 93% της παραγωγής εξάγεται.

Οι πωλήσεις της εταιρείας στις χώρες της Ευρώπης αντιπροσωπεύουν το 75% του κύκλου εργασιών της, ενώ 8% εξάγεται στην Αμερική και το υπόλοιπο 17% στην Ασία, Ωκεανία και Αφρική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, η μαγνησία της Ελληνικοί Λευκόλιθοι είναι διάσημη για το λευκό της χρώμα, που οφείλεται στο χαμηλό ποσοστό σιδήρου (έως και 0,02% στο τελικό προϊόν), και τα χαμηλά ποσοστά βαρέων μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και μικροκρυσταλλική δομή είναι επιπλέον πλεονεκτήματα των προϊόντων της.

Πηγή: naftemporiki

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

12 Ιουνίου 2024
7 Ιουνίου 2024