Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης σε Αταλάντη και Καλαπόδι

Εκδηλώσεις μνήμης της Εθνικής Αντίστασης στην Αταλάντη και στο Καλαπόδι του Δήμου Λοκρών

30 Μαΐου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

Η αντίσταση του ελληνικού λαού στη διάρκεια της τριπλής κατοχής της Ελλάδας από τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία, υπήρξε αποφασιστική και προκάλεσε σημαντικό πλήγμα στις κατοχικές δυνάμεις.

Ο πατριωτισμός των Ελλήνων ανάγκασε τους κατακτητές να διαθέσουν μεγάλο τμήμα των δυνάμεων τους για να διατηρήσουν υπό έλεγχο την πατρίδα μας. Οι Έλληνες αγωνίστηκαν σκληρά για την απελευθέρωση της πατρίδας μας και πέτυχαν σημαντικές νίκες στην αντίσταση σε βάρος του ανεφοδιασμού των δυνάμεων των κατακτητών.

Το γεγονός αυτό πληρώθηκε με ελληνικό αίμα. Οι κατακτητές έδειξαν το πιο σκληρό τους πρόσωπο και προχώρησαν σε αντίποινα για κάθε πράξη αντίστασης με εκτελέσεις και πυρπολήσεις.

Η Αταλάντη, το Καλαπόδι και τα κοντινά χωριά δεν ξέφυγαν από τη μανία των κατακτητών και πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος στον αγώνα της εθνικής αντίστασης.

Το πρωί της 29ης Μαΐου του 1943 στην πόλη της Αταλάντης έφτασαν Ιταλοί από τη Λιβαδειά. Πριν λίγες ημέρες, στις 23 Μαρτίου 1943, είχαν εγκαταλείψει την πόλη.

Κύκλωσαν την πόλη και στόχος τους ήταν να προχωρήσουν σε ενέργειες καταστολής και εκδίκησης για την αυξανόμενη δράση των αντιστασιακών στην περιοχή. Το Ιταλικό τάγμα πυρπόλησε σπίτια και πυροβολούσε όσους προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Οι πρώτοι νεκροί ήταν ο Ταξιάρχης Αγραδάς, ετών 27, και ο Νικόλαος Χυμευτός, ετών 34.

Έπειτα συνέλαβαν άλλους οκτώ νέους της Αταλάντης. Οι πιο πολλοί ήταν οργανωμένοι στο ΕΑΜ ή στην ΕΠΟΝ.

Τα ονόματα των συλληφθέντων:

−         Θεόδωρος Ζεκεντές, ετών 18,

−         Σωτήρης Κατσαρός, ετών 19,

−         Σπύρος Κοτσικόνας, ετών 22,

−         Γιώργος Μανωλάκης, ετών 30,

−         Δημήτρης Χασιώτης, ετών 33,

−         Ηλίας Γιαννούκος, ετών 37,

−         Βασίλης Λαπατσώρας, ετών 50,

−         Θανάσης Τετριμέλης, ετών 23.

Με ψεύτικες διαβεβαιώσεις προς τον τότε πρόεδρο της Αταλάντης Ηλία Καρδάρα, ο Ιταλός συνταγματάρχης και ο πρώην φρούραρχος Αταλάντης υπολοχαγός Λιμπρίνο, είπαν ότι οι συλληφθέντες θα ανακριθούν, αλλά κατά τη μεταφορά τους προς τη Λιβαδειά, στο δρόμο και λίγο έξω από την Αταλάντη, στη θέση «Περιβολάκια», το καμιόνι σταμάτησε και τους κατέβασαν, όπου έγινε και η εκτέλεση. Μόνο ένας τους ο Θανάσης Τετριμέλης, γλίτωσε, καθώς τα βλήματα που τον έριξαν κάτω, τον πήραν στη μέση και στην πλάτη.

Την ίδια μέρα στο Καλαπόδι εκτελέστηκαν από τα Ιταλικά στρατεύματα οι Νικόλαος Δενδρουλάκης, Ιωάννης Λαμπρόπουλος και Λάμπρος Δουδούμης. Οι δύο εξ αυτών ήταν εργαζόμενοι στο τηλεγραφείο Καλαποδίου.

Ο Δήμος Λοκρών τίμησε τα γεγονότα και τη μνήμη των εκτελεσθέντων αγωνιστών την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 στις 18:00 στο Μνημείο των Πεσόντων Καλαποδίου στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Καλαπόδι και στις 19:00 στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη θέση «Περιβολάκια» Αταλάντης στον επαρχιακό δρόμο Αταλάντης Καλαποδίου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιελάμβανε:

–          Επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ.  Συμεών

–          Χαιρετισμό του Δημάρχου Λοκρών κ. Αθανασίου Ζεκεντέ

–          Ομιλία από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (Π.Ο.Α.Ε.Α) κ. Χρήστο Οικονόμου

–          Μουσική Υπόκρουση από το έργο Sarabande του George Frideric Handel, από τη Δημοτική Φιλαρμονική Αταλάντης

–          Κατάθεση στεφάνων

–          Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών

–          Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου

Στην εκδήλωση μνήμης πλέον των ομιλητών παρέστησαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ κ. Δημήτριος Νικολάου, οι Αντιδήμαρχοι κ. Κωνσταντίνος Μπακανδρίτσος, κ. Ιωάννης Ανεστόπουλος, κ. Παναγιούλα Καζάνα, κ. Αθανασία Βλαχομήτρου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Άγγελος Μπούτσικας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αταλάντης κ. Ιωάννης Νιαβής, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Εξάρχου κ. Αθανάσιος Σανιδάς, ο Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Καλαποδίου κ. Ιωάννης Δαλιάνης, ο πρώην Δήμαρχος Αταλάντης κ. Δημήτριος Μαμάνδρας, ο Διοικητής Ε.Σ.Δ.Ε κ. Δήμος Παππάς, ο Αναπληρωτής Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Λοκρών ο κ. Αλέξανδρος Μούτσελος, εκ μέρους του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Αταλάντης ο σημαιοφόρος κ. Παναγιώτης Ταρνανάς, εκ μέρους του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αταλάντης ο Πυρονόμος κ. Σεραφείμ Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας του  σωματείου «Φίλοι του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης κ. Πάρης Φουντάς, η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Π.Ο.Α.Ε.Α κ. Κατερίνα Δορυφόρου, συγγενείς των εκτελεσθέντων και κάτοικοι της περιοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

14 Ιουνίου 2024