,

Bloomberg: Έτοιμος ο Μητσοτάκης να μειώσει τα κρουαζιερόπλοια στα δημοφιλή ελληνικά νησιά

Το διακύβευμα για την Ελλάδα είναι υψηλό, σχολιάζει το Bloomberg, καθώς ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 1/4 του ΑΕΠ και οι κρουαζιέρες απέφεραν έσοδα €847,4 εκατ. πέρυσι, υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2022

14 Ιουνίου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να τεθούν περιορισμοί στα κρουαζιερόπλοια που επισκέπτονται τα πιο δημοφιλή νησιά της Ελλάδας, ως μια πρώτη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του «υπερτουρισμού».

«Νομίζω ότι θα το κάνουμε του χρόνου», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του, μιλώντας στο Bloomberg για την απόφαση να τεθεί ανώτατο όριο στις επισκέψεις κρουαζιερόπλοιων. Με τους νέους κανόνες θα μπορούσε να περιοριστεί ο συνολικός αριθμός των θέσεων ελλιμενισμού στα νησιά ή να εισαχθεί μια διαδικασία υποβολής προσφορών για τις θέσεις, είπε.

Για την Ελλάδα, το διακύβευμα είναι υψηλό, σχολιάζει το Bloomberg. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομικής της παραγωγής και στη μετά – covid εποχή η χώρα έχει σπάσει τα ρεκόρ τουριστικών επισκέψεων και δαπανών.

Η Ελλάδα υποδέχθηκε 32,7 εκατομμύρια τουρίστες το 2023, 18% περισσότερους από το προηγούμενο έτος, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2024 σημείωσε αύξηση επισκεπτών σχεδόν 25%. Οι κρουαζιέρες απέφεραν έσοδα 847,4 εκατ. ευρώ (910 εκατ. δολάρια) πέρυσι, υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2022.

Αν και η απόφαση του πρωθυπουργού θα μπορούσε να σημάνει συναγερμό σε ολόκληρο τον κλάδο, οι νέοι περιορισμοί είναι απίθανο να προκαλέσουν σημαντικό πλήγμα στον τεράστιο τουριστικό τομέα, με τα πλοία να συνεχίζουν να επισκέπτονται τα περισσότερα νησιά και πολλά κρουαζιερόπλοια να έχουν ως βάση τους τον Πειραιά, κοντά στην Αθήνα.

Αντιθέτως, τα σχόλια του Μητσοτάκη εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον τα μεγαλύτερα, μεγαθήρια κρουαζιερόπλοια προσφέρουν οικονομικά οφέλη που αντισταθμίζουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο κ. Μητσοτάκης επέστησε την προσοχή στην επιβάρυνση των πιο δημοφιλών σημείων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του κυκλαδίτικου νησιού της Σαντορίνης.

«Η Σαντορίνη από μόνη της είναι ένα πρόβλημα», δήλωσε ο πρωθυπουργός στις 12 Ιουνίου στο γραφείο του στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρχει μια αποσύνδεση μεταξύ του τεράστιου αριθμού των πλοίων που ελλιμενίζονται στο νησί και του πόσο συμβάλλουν στην τουριστική οικονομία. Και άλλοι επισκέπτες της Σαντορίνης θα μπορούσαν να απομακρυνθούν από την κίνηση των κρουαζιερόπλοιων, είπε.

«Υπάρχουν άνθρωποι που ξοδεύουν πολλά χρήματα για να βρεθούν στη Σαντορίνη και δεν θέλουν το νησί να πλημμυρίσει με κόσμο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Επιπλέον, το νησί δεν μπορεί να το αντέξει οικονομικά, ακόμη και όσον αφορά την ασφάλεια».

Η Σαντορίνη, γνωστή για το εντυπωσιακό ηφαιστειακό της τοπίο και τα φωτογενή ηλιοβασιλέματα, ήταν πέρυσι ο πιο δημοφιλής νησιωτικός προορισμός της Ελλάδας για κρουαζιερόπλοια, με 800 προσεγγίσεις πλοίων, μεταφέροντας σχεδόν 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες, σύμφωνα με την Ένωση Λιμένων Ελλάδος. Αυτό είναι σχεδόν ένα άλμα 17% από το 2022. Το νησί φιλοξενεί περίπου 15.000 μόνιμους κατοίκους.

Η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη μεσογειακή χώρα που αναγκάζεται να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της δημοτικότητάς της στους τουρίστες. Η Ιταλία το 2021 απαγόρευσε την είσοδο μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στο κανάλι που οδηγεί στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας μετά από ζημιές λόγω του υπερτουρισμού, ενώ οι ημερήσιοι τουρίστες χρεώνονται πλέον διόδια για να εισέλθουν στο κέντρο κατά τις περιόδους αιχμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

14 Ιουλίου 2024