Ιω. Μπούγας: Το Πρόγραμμα leader ως μέσο ανάπτυξης της Περιφέρειας

Επιπρόσθετα, ο κ. Μπούγας επεσήμανε το πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών για τη δημιουργία ενός οδικού άξονα, που θα συνδέει τη Λαμία με την Πάτρα

2 Ιουνίου 2024

του/της Newsroom

Για τη σημασία των προγραμμάτων CLLD/LEADER συζήτησαν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής του Νομού Φωκίδας, Ιωάννης Μπούγας, ο δήμαρχος Ναυπακτίας, Βασίλης Γκίζας και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χατζηνικολάου, στο πλαίσιο του 12ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Μπούγας τόνισε πως τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι προσαρμοσμένα στις τοπικές ανάγκες. Όπως, είπε, ο υφυπουργός: «Οι τοπικές κοινωνίες έχουν αγκαλιάσει τα προγράμματα αυτά καθώς βλέπουν τα οφέλη», ενώ πρόσθεσε ότι μέσω των προγραμμάτων LEADER δημιουργείται μία «εμπειρία ομαδικότητας και συνεργατικότητας. Οι επιχειρήσεις μαθαίνουν να είναι ευέλικτες, αποτελεσματικές και να διεκδικούν τέτοια προγράμματα».

Επιπρόσθετα, ο κ. Μπούγας επεσήμανε το πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών για τη δημιουργία ενός οδικού άξονα, που θα συνδέει τη Λαμία με την Πάτρα, ενώ αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση του οδικού άξονα Μπράλου – ‘Αμφισσας, ενός έργου, που όπως είπε «συνδέει το Αιγαίο με το Ιόνιο Πέλαγος, την Δυτική με την Ανατολική χώρα».

Με την σειρά του ο κ. Γκίζας σημείωσε πως οι επενδύσεις έχουν αντίκτυπο και στις όμορες περιοχές και δεν σταματούν στα αυστηρά «πλαίσια» του κάθε νομού. Εξήρε την σημασία της ομαδικότητας και πρόσθεσε πως μείζον ζήτημα για τα εν λόγω προγράμματα είναι η απορροφητικότητα. Κατέληξε λέγοντας πως πρέπει να καλλιεργηθεί η κουλτούρα των συνεργασιών, έτσι ώστε οι τοπικές κοινωνίες να αναπτυχθούν.

Απ΄ την πλευρά του, ο κ. Χατζηνικολάου τόνισε πως η τράπεζα Πειραιώς στηρίζει την ύπαιθρο και άρα την περιφέρεια. «Έχουμε ενσωματώσει την παλιά Αγροτική Τράπεζα, συνεπώς η περιφέρεια και οι αγρότες είναι μέρος του DNA μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, δε πως η χώρα θα πρέπει να δημιουργήσει επώνυμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας στην παγκόσμια αγορά.

Στη συζήτηση συμμετείχαν και ο προϊστάμενος της Μονάδας Τοπικής Ανάπτυξης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ιωάννης Κοβάνης, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής ΟΚΕ και πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου, Κωνσταντίνος Πασσιόπουλος και ο διευθύνων Σύμβουλος της Γέφυρα Α.Ε., Πάνος Λούκας.

Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου και διοργανώνεται από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

20 Ιουνίου 2024