,

Αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Λαμιέων ζητά η παράταξη «Περήφανη Πόλη» για την ΠΕΛ

Αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων κατά τα άρθρα 67 παρ.2α Ν.3852/2010 και 6.5.-στ.δ΄, του Κανονισμού Λειτουργίας του Δ.Σ.

8 Ιουλίου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

Η δημοτική παράταξη «Περήφανη Πόλη» με αίτημά της ζητά σήμερα, την έκτακτη και κατεπείγουσα σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να συζητηθεί ένα θέμα το οποίο είναι υψίστης σημασίας και ο Δήμος πρέπει να έχει σαφή θέση.

Πρόκειται για τις εξελίξεις γύρω από την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, ιδιαίτερα για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται, οι οποίες κατά την κρίση της, είναι ατελείς και προκαλούν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα προσπαθούν να επιλύσουν.

Αύριο, Τρίτη 09/07/2024 στις 10:00, συνεδριάζει η αρμόδια Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή, στην οποία θα συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα. Όπως υποστηρίζει η δημοτική παράταξη «Περήφανη Πόλη», είναι αδιανόητο ο Δήμος Λαμιέων, που θα πρέπει να έχει τη πρωτοβουλία των εξελίξεων για την «Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας» να μην παρεμβαίνει οργανωμένα, με σαφή θέση που θα προκύψει από τα αρμόδια όργανα, προκειμένου να διαφυλάξει και να διασφαλίσει το μέλλον της ΠΕΛ, ως αναπτυξιακού πυλώνα της περιοχής αλλά και ως σημείο αναφοράς για την πόλη και τους πολίτες.

Με το αίτημα, που κατέθεσε σήμερα, ζητά από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, να συγκαλέσει άμεση, κατεπείγουσα συνεδρίαση, καθώς τα επόμενα εικοσιτετράωρα, το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε την Παρασκευή, μπορεί να αποτελεί νόμο του κράτους, πράγμα που θα αποτελεί αρνητική εξέλιξη για το μέλλον της ΠΕΛ, με σημαντικές  επιπτώσεις για το Δήμο.

 

Tο αίτημα

Αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων κατά τα άρθρα 67 παρ.2α Ν.3852/2010 και 6.5.-στ.δ΄, του Κανονισμού Λειτουργίας του Δ.Σ.         

Κύριε Πρόεδρε,

Μετά την οριστική δικαστική εκκαθάριση των δικαστικών εκκρεμοτήτων, σε σχέση με την αναγκαστική κατάσχεση και τον πλειστηριασμό του ακινήτου της ΠΕΛ και την αίσια έκβαση τους που οδήγησαν στη μη διενέργεια του εν λόγω πλειστηριασμού και ασχέτως τούτων, πληροφορηθήκαμε ότι προωθούνται στη Βουλή προς ψήφιση, διατάξεις σε σχέδιο νόμου, που τροποποιούν άρθρα του Ν.4605/ 2019 σε σχέση με τη συσταθείσα, δυνάμει των εν λόγω διατάξεων,  ανώνυμη εταιρείας Ο.Τ.Α. με την επωνυμία «Φορέας Διοίκησης, Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων και Εγκαταστάσεων Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.» και το διακριτικό τίτλο «Φορέας Π.Ε.Λ. Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.».

Επειδή κατά την άποψή μας, οι προς ψήφιση διατάξεις δεν είναι μόνο ατελείς, αλλά έχουν άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία το νέου φορέα, ενώ δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσπαθούν να επιλύσουν, συντρέχει άμεσα και κατεπείγουσα περίπτωση για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου και υποβάλλουμε προς τούτο  αίτημα, κατά τα άρθρα 67 παρ. 2α Ν.3852/2010 και 6.5.-στ.δ΄, του Κανονισμού Λειτουργίας του Δ.Σ., προκειμένου να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση επί του εξής θέματος:

ΘΕΜΑ : Εξελίξεις και προοπτικές για  την ανώνυμη εταιρεία Ο.Τ.Α. «Φορέας Π.Ε.Λ. Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.», ενόψει των  υπό συζήτηση διατάξεων των άρθρων 12 και 13 του σχεδίου νόμου «ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ «ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 1 ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ (ΕΕ) 2019/1151 ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ». Διατύπωση γνώμης του Δήμου Λαμιέων.

ΕΙΓΗΓΗΤΗΣ: Ευθύμιος Καραΐσκος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.  

Για την εν λόγω συνεδρίαση παρακαλούμε να εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 67 παρ.5 του Ν.3852/2010 και του άρθρου 6.9.1. του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων, καθόσον η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα, διότι: Το εν λόγω σχέδιο νόμου, εισάγεται αύριο Τρίτη 09/07/2024 και ώρα 10.00΄, στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και αμέσως μετά στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση, οπότε η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί μπορεί και την Τετάρτη 10/07/2024.

Είναι προφανές ότι, για τις ανωτέρω  διατάξεις και πριν τη ψήφισή του, θα πρέπει να διαμορφώσει και να διατυπώσει γνώμη ο Δήμος Λαμιέων, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μετά τη ψήφιση του σχεδίου νόμου, η διατύπωση της γνώμης δεν έχει κανένα απολύτως ουσιαστικό νόημα.

Επίσης, κρίνουμε σκόπιμο, λόγω της σοβαρότητας του θέματος  να κληθούν και να παραστούν κατά τη συζήτηση:

1.- Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών και  οι βουλευτές του Νομού Φθιώτιδας,

2.- Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας,

3.- Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας και

4.- Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ανώνυμης εταιρείας «Φορέας Π.Ε.Λ. Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

13 Ιουλίου 2024