Σαν σήμερα το 1821 γίνεται η μάχη στα Βρυσάκια Ευβοίας

Μετά από σκληρή μάχη 7 ωρών ο Ομέρ Βρυώνης υποχωρεί με απώλειες 70 νεκρούς

17 Ιουλίου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

Μία από τις σημαντικότερες μάχες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στην Εύβοια, έλαβε χώρα σαν σήμερα στην περιοχή Βρυσάκια λίγο πιο έξω από τα Ψαχνά Ευβοίας.

Της επανάστασης στην Εύβοια ηγείται τότε ο Αγγελής Γοβιός ή Γοβγίνας, ένας γενναίος και εμπειροπόλεμος οπλαρχηγός, που χαρακτηρίζεται σαν ο καλύτερος στην Εύβοια, αμέσως μετά τον Νικόλαο Κριεζώτη. Η καταγωγή του ήταν από την Λίμνη της Εύβοιας, όπου και γεννιέται το 1780.

Ο Αγγελής Γοβιός είχε θητεύσει στη φρουρά του Αλή Πασά στα Ιωάννινα όπου και σπούδαζε πολεμικές τέχνες. Υπήρξε ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου και διακρίθηκε για τον ηρωισμό του στη μάχη στο Χάνι της Γραβιάς όπου 120 Έλληνες ήρθαν αντιμέτωποι με 8.000 Τούρκους και κατάφεραν να προκαλέσουν απώλειες 300 ανδρών τους, με τα ελληνικά στρατεύματα να χάνουν μόλις 6 άνδρες.

Έχοντας καταφέρει τις παραπάνω νίκες στο πεδίο της μάχης, πετυχαίνει μία ακόμα σημαντική νίκη εναντίον των Τούρκων στις 15 Ιουλίου του 1821 στην περιοχή Βρυσάκια στα Ψαχνά της Εύβοιας λίγα χιλιόμετρα έξω από το οχυρό των Τούρκων στη Χαλκίδα. Μία ημέρα πριν, στις 14 Ιουλίου, ο Ομέρ Βρυώνης βρέθηκε στη Χαλκίδα, αποφασισμένος να καταπνίξει κάθε επαναστατική κίνηση στην Εύβοια. Όταν επιτέθηκε κατά του ελληνικού στρατοπέδου στα Βρυσάκια, αντιμετώπισε σθεναρή απόκρουση από τον Γοβγίνα και τους 300 άνδρες του, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 70 νεκρούς στρατιώτες του και υπερδιπλάσιους τραυματίες. Σημαντικός παράγοντας στη νική του Γοβιού ήταν το πλοίο του  Αλέξανδρου Κριεζή που είχε αράξει στην παραλία και κανονιοβολούσε τους εχθρούς.

Στη μάχη, που διάρκεσε επτά ώρες, αναγνωρίστηκε η προσωπικότητα και ο στρατηγικούς νους του Γοβγίνα. Ο Ομέρ Βρυώνης επανήλθε στις 18 Ιουλίου στα Βρυσάκια, αλλά και πάλι αποκρούσθηκε από τον Γοβγίνα, που είχε καταφύγει στις γύρω ορεινές περιοχές. Έτσι, αναγκάσθηκε ταπεινωμένος να εγκαταλείψει την Εύβοια και να βαδίσει κατά της Αθήνας.

Η μοίρα έφερε έτσι τα πράγματα που ένα χρόνο αργότερα στις 28 Μαρτίου 1822 ο Αγγελής Γοβιός χάνει τη ζωή του σε ενέδρα που είχαν στήσει οι Τούρκοι στο ίδιο μέρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

18 Σεπτεμβρίου 2024