Θέμα στο δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο προσεισμικός έλεγχος σχολικών μονάδων σε Ελλάδα και Στερεά

Ο Πρόεδρος Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1, πως οι αυτοψίες θα ολοκληρωθούν έως τον Απρίλιο του 2025

31 Αυγούστου 2024

του/της Newsroom

Η επερώτηση που είχε κατατεθεί από 23 Απριλίου του Περιφερειακού Συμβούλου Αλεξίου Ιωάννη της ΠΣτΕ, αποκάλυψε ότι ο προσεισμικος έλεγχος των σχολικών κτιρίων δεν έχει ξεκινήσει στη Στερεά Ελλάδα, όπως ορίζεται στον νέο νόμο 5037/2023. Κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι την άνοιξη του 2025, όπως ανέφερε ο Ευθ. Λέκκας, στην παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Όπως μάλιστα εξήγησε ο ίδιος, αιτία είναι η προδιαδικασία καταγραφής των 46.000 κτιρίων, και στη συνέχεια να ξεκινήσει ο έλεγχος επάρκειας.

Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τον έλεγχο των δημόσιων κτιρίων, τον οποίο καμία προηγούμενη δεν είχε τολμήσει να κάνει και να φανούν τα όποια προβλήματα που τυχόν υπάρξουν.

Τα  ερωτήματα της Παράταξης έχουν ως εξής:

  1. Υπήρξε μέχρι σήμερα πρόβλεψη στους προϋπολογισμούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (πριν από την ψήφιση του Ν. 5037/23) για δαπάνες για τον Αντισεισμικό Έλεγχο των σχολικών μονάδων της Περιφέρειάς μας και των Νοσοκομείων;

Απάντηση: Το πρόγραμμα του προσεισμικού ελέγχου τέθηκε σε ισχύ πριν λίγους μήνες (ΚΥΑ Αριθμ. ΥΠ 342/ ΦΕΚ B’ 2943/04.05.2023, Ν. 5037/23), από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Μέσω των ανωτέρω νομοθετικών ρυθμίσεων επιβάλλεται υποχρεωτικός προσεισμικός έλεγχος όλων των δημοσίων κτιρίων με μια καινούρια διαδικασία, με ηλεκτρονική υποβολή των δελτίων προσεισμικού ελέγχου» (άρθρο 1)

  1. Έχετε ζητήσει ενημέρωση σε πόσες σχολικές μονάδες της Στερεάς Ελλάδας και νοσοκομεία αρμοδιότητάς σας έχει ολοκληρωθεί ο (υποχρεωτικός σύμφωνα με τον Ν. 5037/23) πρωτοβάθμιος έλεγχος; Αν έχετε αυτή την ενημέρωση να μας γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα.

Απάντηση: Από την συνεργασία μας με το Τ.Ε.Ε. Παράρτημα Ευβοίας προέκυψε ότι, η διαδικασία προσεισμικών ελέγχων όπως προβλέπεται από την κατωτέρω αναλυτικά παρουσιαζόμενη νομοθεσία δεν έχει γίνει ακόμη. (άρθρο 5)

  1. Έχετε ζητήσει ενημέρωση και σε πόσες σχολικές μονάδες της Στερεάς Ελλάδας και νοσοκομεία αρμοδιότητάς σας, έχει απαιτηθεί να ολοκληρωθεί και ο δευτεροβάθμιος έλεγχος; Αν έχετε αυτή την ενημέρωση να μας γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα.

Απάντηση: Εφόσον δεν έχει διενεργηθεί πρωτοβάθμιος έλεγχος δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν υπάρξει και για ποια κτίρια δευτεροβάθμιος τοιούτος. (άρθρο 5)

  1. Έχετε ζητήσει ενημέρωση για το αν τα αποτελέσματα των παραπάνω ελέγχων εάν έχουν καταχωριστεί στην σελίδα του ΟΑΣΠ όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία;

Απάντηση: Εφόσον δεν έχει διενεργηθεί καν πρωτοβάθμιος έλεγχος σύμφωνα πάντα με την προαναφερόμενη νομοθεσία δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν αναρτηθούν κάποια εκ των προβληματικών κτιρίων στην πλατφόρμα. (άρθρο 6)

  1. Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε μαζί με τους δήμους και τους αρμόδιους φορείς υλοποίησης (όπως ορίζονται στην KYA (Β΄2943/2023)) ώστε να ολοκληρωθεί ο Αντισεισμικός έλεγχος των σχολικών κτιρίων και των Νοσοκομείων στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας;

Απάντηση: Η Περιφέρεια σε στενή συνεργασία με τους Δήμους, όπως άλλωστε πράττει θα παράσχει κάθε δυνατή διευκόλυνση για την διενέργεια των προαναφερόμενων αντισεισμικών ελέγχων.

O ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ

Ακολουθεί η κατατιθέμενη επερώτηση

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΘΕΜΑ: « Αντισεισμικός έλεγχος στα σχολικά κτίρια»

Προς

Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ Φάνη Σπανό

Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας κ Αναστάσιο Βελισσάριο

Λαμία, 23/04/2024

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη, αξιότιμε κ Αντιπεριφερειάρχη,

Με αφορμή το εξαιρετικά επικίνδυνο περιστατικό που συνέβη στο Λυκείου Δομοκού, της κατάρρευσης τμήμα οροφής την ώρα που μαθητές και μία εκπαιδευτικός βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα επανερχόμαστε στο σοβαρό θέμα του αντισεισμικού ελέγχου των σχολικών κτιρίων.

Η αντισεισμική δόμηση των κτιρίων αποτελεί αναμφισβήτητα τον κύριο και καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου. Όμως, υπάρχουν δημόσια κτίρια, άρα και σχολικά κτίρια και νοσοκομεία, που έχουν κατασκευαστεί είτε χωρίς Αντισεισμικό Κανονισμό είτε σύμφωνα με τον πρώτο Αντισεισμικό Κανονισμό του 1959 και τα πρόσθετα άρθρα του 1985.

Επομένως, δημιουργείται η ανάγκη απογραφής και ιεραρχικής αποτίμησης των υφιστάμενων κτιρίων, ως προς τη σεισμική τους

ικανότητα, ιδιαίτερα σε κτίρια συνάθροισης κοινού ή κρίσιμων λειτουργιών κυρίως τα σχολεία, τα νοσοκομεία και κ.α.

Με βάση αυτά τα δεδομένα το Μάρτιο του 2023 ψηφίστηκε νόμος (Ν. 5037/23) με βάση τον οποίον ο έλεγχος των δημόσιων κτιρίων και ειδικά των σχολείων και των νοσοκομείων καθίσταται πλέον υποχρεωτικός. Σύμφωνα με το αρθ. 265 του Ν.5037/23, ανατίθεται στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας» (Τ.Ε.Ε.) η υλοποίηση δράσης για τη διενέργεια πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων όπου η χρηματοδότηση υλοποιείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο ποσό των 32,5 εκατομμυρίων ευρώ για τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο.

Επειδή, η χώρα μας κατέχει την έκτη θέση παγκόσμια ως προς τις πιο σεισμογενείς χώρες έχοντας 157 ενεργά σεισμικά ρήγματα που έχουν δώσει 570 σεισμούς μεγαλύτερους των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ,

Επειδή, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) δήλωσε στις 11/8/2023 ότι 8000 από τα 18.500 σχολεία δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ,

Επειδή, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Χαλκίδας στις 25 Φεβρουαρίου μαζί με συλλόγους με φορείς εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πορεία του Αντισεισμικού Ελέγχου σε όλα τα σχολικά κτήρια καλώντας τον Δήμο να δώσει στην δημοσιότητα τα συμπεράσματα του προσεισμικού ελέγχου σε όσα κτήρια έχει αυτός πραγματοποιηθεί και να προχωρήσουν τις διαδικασίες διαχείρισης των επικίνδυνων κτισμάτων, ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας αυτών,

Ερωτάται ο Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης:

  1. Υπήρξε μέχρι σήμερα πρόβλεψη στους προϋπολογισμούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (πριν από την ψήφιση του Ν.

5037/23) για δαπάνες για τον Αντισεισμικό Έλεγχο των σχολικών μονάδων της Περιφέρειάς μας και των Νοσοκομείων;

  1. Έχετε ζητήσει ενημέρωση σε πόσες σχολικές μονάδες της Στερεάς Ελλάδας και νοσοκομεία αρμοδιότητάς σας έχει ολοκληρωθεί ο (υποχρεωτικός σύμφωνα με τον Ν. 5037/23) πρωτοβάθμιος έλεγχος; Αν έχετε αυτή την ενημέρωση να μας γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα.
  2. Έχετε ζητήσει ενημέρωση σε πόσες σχολικές μονάδες της Στερεάς Ελλάδας και νοσοκομεία αρμοδιότητάς σας αρμοδιότητάς σας έχει απαιτηθεί να ολοκληρωθεί και ο δευτεροβάθμιος έλεγχος; Αν έχετε αυτή την ενημέρωση να μας γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα.
  3. Έχετε ζητήσει ενημέρωση για το αν τα αποτελέσματα των παραπάνω ελέγχων εάν έχουν καταχωριστεί στην σελίδα του ΟΑΣΠ όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία;
  4. Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε μαζί με τους δήμους και τους αρμόδιους φορείς υλοποίησης (όπως ορίζονται στην KYA (Β΄2943/2023)) ώστε να ολοκληρωθεί ο Αντισεισμικός έλεγχος των σχολικών κτιρίων και των Νοσοκομείων στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας;

Το απόσπασμα από το Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1:

https://www.antenna.gr/watch/1797700/anisyxia-gia-tin-eparkeia-kai-gia-tis-antoxes-ton-sxolikon-ktirion–?fbclid=IwY2xjawE_4z5leHRuA2FlbQIxMQABHVnjEkf1CU3N5-QeWkRonjy6icTaKS7V6Hb1Ncr9-UjIHyKKT9F1EJet3g_aem_rPNPKpfre5-1VNDwOPBegA

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

19 Μαΐου 2026