Αυξάνονται τα αγριογούρουνα: Σύντομα το κρέας τους θα βρίσκεται στα σούπερ μάρκετ

Μέχρι τα Χριστούγεννα στα ράφια των καταστημάτων θα βρίσκεται και κρέας από αγριόχοιρο

16 Σεπτεμβρίου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Ρώμη με τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό αγριογούρουνων που βρίσκονται πλέον παντού, μπροστά σε σχολεία, νοσοκομεία, πάρκα, σκαρφαλώνουν σε κάδους απορριμμάτων αναζητώντας τροφή, προκαλούν ατυχήματα και σπέρνουν τον πανικό σε πολίτες που μόλις τα αντιληφθούν τρέχουν μακριά φοβούμενοι επίθεση.

Συνολικά, οι αγριόχοιροι είναι περισσότεροι από ένα εκατ. σε όλη τη χώρα σύμφωνα με το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Προστασίας και Έρευνας ISPRA – παρότι η Εθνική Συνομοσπονδία Αγροτών της χώρας Coldiretti τους υπολογίζει σε περισσότερα από 2 εκατ. ζώα – με το Αμπρούτσο και το Πεδεμόντιο να έχουν πληγεί πιο πολύ από την παρουσία τους, με ζημιές που ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ στις καλλιέργειες, και ακολουθούν η Τοσκάνη, η Καμπανία και το Λάτσιο.

Τα ζώα εντοπίζονται σε αμπελώνες, ελαιώνες, αλλά και βοσκοτόπια και λιβάδια, εκτάσεις με καλαμπόκι, δημητριακά, λαχανικά με το πρακτορείο ειδήσεων ANSA να αναφέρει πως η ζημία στην ιταλική γεωργία σε όλη την επικράτεια μόνο το περασμένο έτος ανήλθε στα 200 εκατ. ευρώ.

Στην ιταλική πρωτεύουσα εκτιμάται ότι τα αγριογούρουνα είναι περίπου 16.400, με τους ειδικούς να αποδίδουν την ανάπτυξη του πληθυσμού τους στη διασταύρωση χοίρων της Ανατολικής Ευρώπης και αγριόχοιρων που εισήχθησαν στην Ιταλία τη δεκαετία του 1980 με τη συγκατάθεση περιφερειακών αρχών, που οδήγησε στα υβρίδια αγριόχοιρων.

Η αύξηση των ζώων έχει συνδεθεί, μεταξύ άλλων, και με ατυχήματα αφού οχήματα συγκρούονται με ζώα που περιφέρονται στο οδικό δίκτυο. Η Coldiretti ζητά να «τεθεί φρένο στον πολλαπλασιασμό των άγριων ζώων, δίνοντας στους αγρότες την ευκαιρία να υπερασπιστούν τη γη τους», καταγγέλλοντας παράλληλα την απουσία σχετικών μέτρων.

Την ίδια στιγμή, ανέκυψε το ζήτημα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων με εστίες σε Λομβαρδία, Πεδεμόντιο και Εμίλια Ρομάνια. Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις αρχές του 2022 με περισσότερους από 50.000 χοίρους να έχουν ήδη θανατωθεί στη χώρα, σε μια απόπειρα επιβράδυνσης της εξάπλωσης της ασθένειας που είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο, αλλά θανατηφόρα για τους οικόσιτους χοίρους και τους αγριόχοιρους. Η περιφέρεια του Λάτσιο τον περασμένο Μάιο έδωσε το «πράσινο φως» στο κυνήγι αγριόχοιρου για τον έλεγχο της πανώλης και την προστασία των αγροτικών εκτάσεων.

Τώρα, όμως, οι ιταλικές αρμόδιες αρχές αναμένεται να προκρίνουν μια λύση που δε θα είναι αρεστή στους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου τα ερχόμενα Χριστούγεννα θα διατίθενται σε σουπερμάρκετ της γειτονικής χώρας κρέας από τα αγριογούρουνα που έχουν αιχμαλωτιστεί στη Ρώμη. Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica η θανάτωση των ζώων θα πραγματοποιηθεί από το Κέντρο Κρέατος της πόλης με την αρμόδια σύμβουλο Μόνικα Λουκαρέλι να κάνει λόγο για «φιλόδοξο σχέδιο» που εκπονήθηκε από το Τμήμα Παραγωγικών Δραστηριοτήτων και το Τμήμα Οικονομικής Ανάπτυξης και Παραγωγικών Δραστηριοτήτων με στόχο την αντιμετώπιση του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού των αγριόχοιρων «που έχει δημιουργήσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πολλές περιοχές της χώρας, με σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια ασφάλεια και οικονομία. συμπεριλαμβανομένων των επιδημιολογικών κινδύνων και του υψηλού κόστους για τροχαία ατυχήματα και ζημιές στις καλλιέργειες. Σε αυτό προστίθεται η απειλή της πανώλης των χοίρων, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων και τη χοιροτροφική βιομηχανία, καθιστώντας απαραίτητα τα επείγοντα μέτρα πρόληψης και ελέγχου».

Η Λουκαρέλι, μάλιστα, «βλέπει» μία ευκαιρία πίσω από το πλάνο εκτέλεσης των ζώων, καθώς όπως είπε μέσω της εφαρμογής του μέτρου που ξεκίνησε στις 11 Σεπτεμβρίου «μπορούμε να μετατρέψουμε το πρόβλημα σε ευκαιρία, δημιουργώντας αλυσίδα εφοδιασμού πιστοποιημένου και ελεγχόμενου κρέατος θηραμάτων, ασφαλή από από άποψη υγείας και ικανή να αποφέρει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη».

Την ίδια στιγμή, ανέφερε πως χάρη σε αυτήν την πιστοποιημένη αλυσίδα εφοδιασμού, «θα είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε την ασφαλή και ρυθμιζόμενη κατανάλωση κρέατος θηραμάτων, διατηρώντας υψηλά πρότυπα ηθικής και ποιότητας. Η εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων – από κυνηγούς μέχρι κρεοπώλες, από εστιάτορες έως καταναλωτές, μέχρι κέντρα κτηνιατρικού ελέγχου – μας δίνει την εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να προωθήσουμε πιο βιώσιμη διαχείριση της περιοχής και των πόρων της».

Δημοπρασία: Από 8 έως 110 ευρώ

Πριν περίπου τέσσερα χρόνια η απόφαση από το Κυρηνάλιο Μέγαρο να δημοπρατηθούν και στη συνέχεια να οδηγηθούν στο σφαγείο αγριογούρουνα που εντοπίστηκαν στο προεδρικό κτήμα Castelporziano στη Ρώμη είχε προκαλέσει τη μήνη περιβαλλοντικών οργανώσεων που ζητούσαν από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, να παρέμβει. Τότε το κόστος για ένα μικρό αγριογούρουνο ξεκινούσε από 8 ευρώ, ενώ για εκείνα που είχαν ενηλικιωθεί η τιμή ξεκινούσε από 110 ευρώ. Τα ζώα που βρέθηκαν εντός της περιμέτρου του κτήματος που αποτελεί μία από τις τρεις κατοικίες του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας στα περίχωρα της ιταλικής πρωτεύουσας, αιχμαλωτίστηκαν και έπειτα δημοπρατήθηκαν. Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων ξεσηκώθηκαν τονίζοντας ότι η θανάτωσή τους όχι μόνο δεν αποτελεί λύση, αλλά μπορεί να εντείνει το πρόβλημα της αύξησης του αριθμού τους καθώς είναι πιθανό να οδηγήσει τα θηλυκά να αναπαραχθούν περισσότερο και επομένως να αποκτήσουν πιο πολλά μικρά. Η εκπρόσωπος της Διεθνούς Οργάνωσης Προστασίας ζώων OIPA είχε πραγματοποιήσει δημόσια έκκληση στον πρόεδρο Ματαρέλα ζητώντας του να θέσει τέλος στις δημοπρασίες, επισημαίνοντας πως μία τέτοια στάση απέχει κατά πολύ από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας για την προστασία των ζώων ως «αισθανόμενα όντα».

«Μη μου κόψετε κλήση, έχει αγριογούρουνα»

Photo: Instagram/ TheRomanPost

Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορεί κανείς να επικαλεστεί για να μην του επιβληθεί κλήση για παράνομο πάρκινγκ. Σίγουρα, όμως, κανείς μέχρι πρότινος δεν είχε αναφερθεί στα αγριογούρουνα σε μία προσπάθεια να μην του καταβληθεί πρόστιμο. Και όμως, μία τέτοια περίπτωση καταγράφηκε πριν μερικούς μήνες στη Ρώμη όταν ιδιοκτήτης αυτοκινήτου τοποθέτησε χειρόγραφο σημείωμα στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου γράφοντας: «Μη μου κόψετε κλήση σας παρακαλώ, υπάρχουν αγριογούρουνα στο πάρκινγκ». Η εικόνα που δημοσιεύθηκε στο The Roman Post στάθηκε αφορμή για σχόλια χρηστών που έκαναν λόγο για το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ρώμης: Το πάρκινγκ. «Λαχείο» άλλωστε είναι η εύρεση ελεύθερου χώρου στάθμευσης και αυτό το γνωρίζει καλά ο οδηγός που άφησε το όχημά του σε θέση που προφανώς δεν ήταν ενδεδειγμένη. Καθώς, όμως, η παρουσία των αγριογούρουνων – σε πολλές περιπτώσεις με τα μικρά τους μαζί – είναι έντονη και μάλιστα σε σημεία κοντά σε κάδους απορριμμάτων κατά μήκος των δρόμων αφού εκεί αναζητούν τροφή, ο ταλαιπωρημένος κάτοικος της ιταλικής πρωτεύουσας μίλησε στην καρδιά των συμπολιτών του. Παραμένει άγνωστο αν τελικά του επιβλήθηκε πρόστιμο.

«Σταματήστε την εκτέλεση αγριόχοιρων, ξέρουμε πού να σας βρούμε»

Τον Φεβρουάριο του 2023 ακτιβιστές του κινήματος Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζώων (ALF) κατέστρεψαν κλουβιά, στα οποία βρίσκονταν αγριογούρουνα που είχαν αιχμαλωτιστεί στη Ρώμη, επιτρέποντας τη διαφυγή τους σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί η θανάτωσή τους. Τα μέλη του κινήματος δεν περιορίστηκαν στην απελευθέρωση των ζώων, αλλά εξαπέλυσαν απειλές εναντίον του προέδρου του περιφερειακού φορέα Roma Natura και πρώην επικεφαλής της περιβαλλοντικής ένωσης Legambiente στο Λάτσιο, Μαουρίτζιο Γκουμπιότι, καθώς και κατά του προέδρου του Συνδέσμου Κέντρου Κρέατος της Ρώμης, Φαμπρίτζιο Φόρτι. «Βαρεθήκαμε τη συνεχιζόμενη και άσκοπη βία σας. ΤΩΡΑ ΦΤΑΝΕΙ! Στοπ. Ξέρουμε ποιοι είστε και πού θα σας βρούμε, αγαπητοί Γκουμπιότι και Φόρτι. Μη μας αναγκάσετε να σας κάνουμε να αγαπήσετε τις εκπλήξεις…», ήταν το απειλητικό μήνυμα των ακτιβιστών.

Κρούσματα τριχίνωσης από κατανάλωση κρέατος αγριόχοιρου

Έναν μήνα αργότερα, τον περασμένο Μάρτιο, στην περιοχή της Φότζια στην Απουλία της νότιας Ιταλίας, σήμανε συναγερμός όταν 10 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι, χρειάστηκε να νοσηλευτούν με συμπτώματα τριχίνωσης.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Corriere della Sera η παρουσία της Τριχινέλλας επιβεβαιώθηκε από την Τοπική Υγειονομική Αρχή της Φότζια. Η τριχίνωση ή τριχινέλωση προκαλείται από παρασιτικό σκουλήκι που ανιχνεύεται σε σαρκοφάγα ζώα και αρχικά εντοπίζεται στο έντερο, αλλά οι προνύμφες του μπορούν να «μεταναστεύουν» στους μύες. Το παράσιτο μπορεί να πλήξει θηλαστικά, αλλά και ανθρώπους έπειτα από κατανάλωση ωμού κρέατος αλόγου, ωμού ή όχι καλά ψημένου κρέατος αγριόχοιρου που έχει εκτραφεί στη φύση και έχει σφαγεί παράνομα, ή από λουκάνικα αγριόχοιρου. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες αρχές διενεργώντας ελέγχους σε τοπικά κρεοπωλεία πραγματοποιώντας δειγματοληψία, ενώ ο δήμαρχος τη περιοχής του Σαν Μάρκο όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα, Μικέλε Μέρλα, απέδωσε το περιστατικό στον πολυάριθμο πληθυσμό των ζώων που έχουν «εισβάλει» στην περιοχή.

Photo: Pixabay, newmoney

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

3 Οκτωβρίου 2024