Οι ελιές πρωταγωνιστούν σε οικογενειακά τραπέζια μέσα σε αλμυρά πιάτα, πίτες, σαλάτες, ακόμη και σε γλυκά. Όλοι μας γνωρίζουμε λίγο ή πολύ για τη σωστή διαδικασία του ξεπικρίσματος, τι ισχύει όμως για την ημερομηνία λήξης τους, και πως μπορούμε να τις αποθηκεύουμε σωστά για να παρατείνουμε τον χρόνο ζωής τους;
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά… Όπως όλα τα συσκευασμένα προϊόντα, έτσι και οι ελιές αναγράφουν πάνω ημερομηνία λήξης. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε την ημερομηνία, και να ελέγχετε το προϊόν για τυχόν αλλοιώσεις. Για παράδειγμα, θα πρέπει να πετάξετε νωρίτερα τις ελιές, αν η εξωτερική τους εμφάνιση δεν είναι σωστή. Αν για παράδειγμα, έχουν αρχίσει κάποιες ελιές να έχουν μούχλα, θα πρέπει – δυστυχώς – να πετάξετε ολόκληρο το βάζο και όχι μόνο τις ελιές που είχαν μουχλιάσει.
Τι ισχύει για τις συσκευασμένες και για τις «χύμα» ελιές;
Τα κλειστά βάζα με ελιές μπορούν να παραμείνουν φρέσκα μέχρι και για δύο χρόνια, χωρίς να καταψυχθούν. Από τη στιγμή που θα ανοίξετε ένα βάζο, οι ελιές παραμένουν φρέσκες από 12 έως 18 μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι αποθηκεύονται σωστά στο ψυγείο. Μερικές συσκευασίες ελιών, λόγω των μεθόδων επεξεργασίας τους μπορεί να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής. Στη συσκευασία τους, όμως, αναγράφεται πάντα η ημερομηνία λήξης.
Αντιθέτως, οι χύμα ελιές έχουν διάρκεια ζωής μέχρι και 3 εβδομάδες, με την αποθήκευση σε άλμη να βοηθάει να διατηρήσουν τη γεύση τους και τη φρεσκάδα τους. Αν σας έχει πάντως τελειώσει η άλμη, μπορείτε να φτιάξετε ένα απλό μείγμα για να τις αποθηκεύσετε. Σε ένα δοχείο προσθέτετε νερό, λίγο αλάτι και ένα ολόκληρο φρέσκο αβγό. Ρίχνετε έπειτα λίγο λίγο το χονδρό αλάτι. Όταν το αβγό ανέβει στην επιφάνεια του μείγματος, η άλμη είναι έτοιμη για να βυθίσετε τις ελιές. Για κάθε ένα κιλό ελιές βάζουμε 100 γρ. χοντρό αλάτι και αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο που να κλείνει καλά, ώστε να μην παίρνουν αέρα.