Από σήμερα, Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, τίθεται σε τροχιά «το δεύτερο φεγγάρι» που θα συντροφεύει τη Γη για δύο μήνες. Πρόκειται για έναν αστεροειδή, ο οποίος ανακαλύφθηκε στις 7 Αυγούστου και θα κινείται παράλληλα με τον πλανήτη μας γύρω από τον Ήλιο.
Αν και αυτό το «μικρό φεγγάρι» θα είναι στον ουρανό για τόσο μεγάλο διάστημα, τα κακά νέα είναι ότι κανείς δεν θα μπορεί να το δει αν δεν διαθέτει ειδικό, επαγγελματικό τηλεσκόπιο.
Το «δεύτερο φεγγάρι»
Μιλώντας στην εκπομπή PRIME του ΕΡΤNews, η Ανεζίνα Σολωμονίδου, πλανητική γεωλόγος, Ερευνήτρια του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, είπε πως πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει αρκετά συχνά.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε, πρέπει να γίνει ένας διαχωιρισμός στα φυσικά σώματα. «Αυτό το οποίο θα μας συντροφεύσει, είναι ένα γεωπλήσιο αντικείμενο (Νear Εarth Οbject ή ΝΕΟ εν συντομία): πολύ μικρά ουράνια σώματα – σε σχέση με το μέγεθος ενός πλανήτη – όπως οι αστεροειδείς και οι κομήτες».
Ο συγκεκριμένος αστεροειδής, ο οποίος λέγεται 2024 ΡΤ5, κατοικεί σε μια ζώνη αστεροειδών που είναι κοντά στη Γη. Όταν ο Ήλιος έχει κάποιες βαρυτικές διακυμάνσεις, όπως συμβαίνει αυτήν την περίοδο, αυτό το σώμα που έχει μόλις 11 μέτρα διάμετρο – κάτι πολύ μικρό και σκοτεινό – τραβιέται πιο κοντά στον πλανήτη που είναι κοντυνότερα και μπαίνει στην τροχιά του.
«Αυτό που συνέβη με τον 2024 ΡΤ5 είναι ότι όντως πλησίασε – ήταν και πολύ αργός, είχε μια μέση ταχύτητα περίπου 3.500 χλμ.ώρα – τον άρπαξε η τροχιά της Γης και θα τον κρατήσει για περίπου δύο μήνες. Έτσι λοιπόν για δύο μήνες μπορούμε περήφανα να λέμε ότι έχουμε δύο φεγγάρια», είπε η κ. Σολωμονίδου.