Tουρισμός: Τα σημάδια κόπωσης και το παγκόσμιο μερίδιο του 3% της Ελλάδας

«Το μερίδιο του ελληνικού τουρισμού παγκοσμίως είναι της τάξεως του 3% όταν το μερίδιο του ΑΕΠ της Ελλάδας διεθνώς είναι μόλις 0,2%. Και αυτό τα λέει όλα για τη σημασία του κλάδου στην ελληνική οικονομία» λένε οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας

9 Οκτωβρίου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

Σημάδια κόπωσης, παρά την αύξηση στους αριθμούς των εισπράξεων και των αφίξεων, καταγράφονται πλέον σε πολλούς δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς για έναν κλάδο όπως είναι ο ελληνικός τουρισμός με παγκόσμιο μερίδιο 3% που εξακολουθεί να κινείται όμως με καθυστερήσεις 30 και πλέον ετών.

Από το βήμα του περιφερειακού συνεδρίου των ξενοδόχων χθες στη Ζάκυνθο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Χατζής αναφέρθηκε σε μία σύνθετη, νέα πραγματικότητα, γεμάτη προκλήσεις για τον κλάδο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «παρατηρούνται ήδη σημάδια κόπωσης σε πολλούς δημοφιλείς προορισμούς της χώρας», προτάσσοντας παράλληλα και μερικά από τα μεγάλα ζητήματα για τον κλάδο: Πέραν του μείζονος ζητήματος των υποδομών, οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις πλήττουν περαιτέρω από το 2025 την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και των ελληνικών ξενοδοχείων που ενώ παράγουν 10,5 δισ. ευρώ εσόδων σε ετήσια βάση επιβαρύνονται εξακολουθητικά και υπέρμετρα σε σύγκριση με άλλους κλάδους και κυρίως τη βραχυχρόνια μίσθωση η οποία παραμένει ανεξέλεγκτη όπως ανέφερε ο κ. Χατζής. Eπισημαίνεται εδώ ότι με βάση το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του έτους 2025, που κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, για το 2025 τα έσοδα το 2025 από το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση στα ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα εκτιμώντας στα 203 εκατ. ευρώ. «Δεν είναι η ώρα τώρα να φορολογούμε τα έσοδα του τουρισμού» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

«Ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων και θα πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε. Τα πράγματα αλλάζουν και δεν πρέπει να μένουμε στον μικρόκοσμό μας, πρέπει να αλλάξουμε ταχύτητες», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ Αλέξανδρος Βασιλικός. «Θα πρέπει να μας προβληματίσει η ταχύτητα με την οποία προχωρούν τα πράγματα στην Ελλάδα και συνδέονται και με τον τουρισμό. Πρέπει να αλλάξουμε τις ταχύτητες με τις οποίες παίρνουμε τις αποφάσεις – προφανώς με απόλυτο σεβασμό στις διαδικασίες και το περιβάλλον- όμως το μέτρο μας δεν θα πρέπει να είναι οι… δεκαετίες: Θα φέρω το παράδειγμα της Αθήνας, που είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη διαφορά εποχικότητας, πολύ έντονης, μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού. Σε μία συνέντευξη του πατέρα μου το… 1993, μιλούσε για την ανάγκη ενός Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου στην Αθήνα που θα ερχόταν να αλλάξει τα δεδομένα της εποχικότητας. Όμως έχουμε 2024 και 30 χρόνια μετά συζητάμε ακριβώς τα ίδια πράγματα, χωρίς να έχει γίνει το συνεδριακό. Η άμβλυνση της εποχικότητας δεν έχει να κάνει με ένα κουμπί που θα πρέπει να πατήσουν οι ξενοδόχοι. Αν δεν αλλάξουμε αυτό το μοντέλο και τους χρόνους με τους οποίους λειτουργούμε δε θα προχωρήσουμε. Οι υποδομές δεν γίνονται για τον τουρισμό, γίνονται για την τοπική κοινωνία και με μια διαφορετική χωρητικότητα ώστε να εξυπηρετηθεί και ο τουρισμός. Εδώ και χρόνια βάζουμε κάτω από το χαλί πράγματα που πλέον δε χωράνε κάτω από το χαλί και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να προχωρήσουμε σε βελτιώσεις».

Στο ίδιο συνέδριο των ξενοδόχων χθες η κ. Νίκη Κωνσταντοπούλου, από το τμήμα αναλύσεων της Εθνικής Τράπεζας αναφέρθηκε σε κάποια… εντυπωσιακά νούμερα του τουρισμού που τα λένε… όλα για τον κλάδο στην Ελλάδα: «Το μερίδιο του ελληνικού τουρισμού παγκοσμίως είναι της τάξεως του 3% όταν το μερίδιο του ΑΕΠ της Ελλάδας διεθνώς είναι μόλις 0,2%. Και αυτό τα λέει όλα για τη σημασία του κλάδου στην ελληνική οικονομία». Για την επόμενη μέρα και με δεδομένη την όλη συζήτηση περί συνωστισμού σε κάποιους προορισμούς σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, η ίδια αναφέρθηκε σε δύο βασικές κατευθυντήριες γραμμές: «Η πρώτη κατευθυντήρια γραμμή έχει να κάνει με τη διαχείριση των ροών του «καυτού» διμήνου του Ιουλίου- Αυγούστου για την οποία θα πρέπει να αναβαθμιστούν περαιτέρω οι υποδομές. Η δεύτερη κατευθυντήρια γραμμή είναι η ενίσχυση της περιόδου του υπόλοιπου δεκαμήνου, η οποία, ούτως ή άλλως, συμβαδίζει με τις τάσεις που παρατηρούνται ήδη πανευρωπαϊκά και είναι στο χέρι μας να πετύχουμε τη διάχυση των τουριστικών ροών σε μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Ηδη, η φετινή άνοιξη κινήθηκε στο +21% σε σχέση με πέρυσι, ενώ συνολικά με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας, η χρονιά πρόκειται να κλείσει στο +10% σε σχέση με τις τουριστικές αφίξεις».

Σε ερώτημα σχετικά με την εκτίμηση της Εθνικής Τράπεζας για τις τουριστικές εισπράξεις φέτος, με δεδομένη και την υστέρηση που παρατηρήθηκε στην «καρδιά» του καλοκαιριού, τον Ιούλιο με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η ίδια δεν αναφέρθηκε σε ακριβή νούμερα, ωστόσο εκτίμησε ότι οι εισπράξεις θα διορθωθούν προς τα πάνω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

4 Νοεμβρίου 2024