Διοικητές νοσοκομείων: Ποιοι υποψήφιοι ετοιμάζονται για προφορικές εξετάσεις

Προσωρινούς πίνακες αποτελεσμάτων έχουν δύο από τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες για τις οποίες η διαδικασία προχωρά προς τις προφορικές συνεντεύξεις των υποψηφίων

11 Νοεμβρίου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

«Ξεκολλάει», όπως φαίνεται, η διαδικασία της επιλογής διοικητών δημόσιων νοσοκομείων, τουλάχιστον για κάποιες από τις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε τους πίνακες με τους 15 επικρατέστερους υποψηφίους για δύο ΥΠΕ, την 3η και την 7η. Αυτό σημαίνει πως προχωράνε στο επόμενο στάδιο, τη διαμόρφωση των 7άδων και στη συνέχεια στην προφορική συνέντευξη. Στο μεταξύ εξετάζονται τα δικαιολογητικά των υποψηφίων και για τις άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες, μέσα από μια διαδικασία που έχει αποδειχθεί πολύ περισσότερο χρονοβόρα από όσο πίστευαν και περίμεναν οι υποψήφιοι.

Την περασμένη Παρασκευή το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε τους πίνακες με τις 15άδες των υποψηφίων όπως προέκυψαν μετά τον έλεγχο συνδρομής των απαιτούμενων προσόντων των υποψηφίων στην κατάταξη βάσει της γραπτής εξέτασης για την κάλυψη θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων της 3ης και 7ης ΥΠΕ, δηλαδή Μακεδονίας και Κρήτης.

Επόμενο βήμα της τυπικής διαδικασίας είναι οι ενστάσεις. Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα υποβολής ενστάσεων έως και την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024, ώρα 14:00. Αξίζει να σημειωθεί ότι η άσκηση της ένστασης γίνεται αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΑΣΕΠ (www.asep.gr).

Σειρά έχει η διαμόρφωση 7άδων υποψηφίων ανά νοσοκομείο αναλόγως τόσο τη βαθμολογία στις εξετάσεις όσο και την αξιολόγηση των τυπικών προσόντων, όπως είναι η συνάφεια των πτυχίων ή η εμπειρία. Θα ακολουθήσουν και σε αυτό το στάδιο πιθανές ενστάσεις, ώστε έπειτα να κληθούν τα επτά πρόσωπα που προκρίνονται σε κάθε νοσοκομείο σε προφορική συνέντευξη.

Οι δύο παραπάνω Υγειονομικές Περιφέρειες προχώρησαν πιο γρήγορα στην εξέταση των δικαιολογητικών καθώς είχαν μικρότερο όγκο αιτήσεων. Για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων απαιτείται πολλή και λεπτομερής δουλειά, σύμφωνα με πηγές τόσο του Υπουργείου Υγείας όσο και του ΑΣΕΠ. Ειδικά για την 1η ΥΠΕ (Αττικής) οι αιτήσεις είναι πολλές, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαμόρφωση των προσωρινών πινάκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι έδωσαν τις γραπτές εξετάσεις στο τέλος Μαρτίου, ωστόσο έπρεπε να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), καθώς συμμετέχουν στις επιτροπές εξέτασης των τυπικών προσόντων αλλά και της προφορικής συνέντευξης για την ανάδειξη των διοικητών των νοσοκομείων.

Επιπλέον, όπως ανέδειξε με ρεπορτάζ του το ygeiamou.gr, προέκυψε διαδικαστικό κώλυμα, σχετιζόμενο με το νόμο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης με τον οποίο καταργήθηκαν οι θέσεις διοικητών των ψυχιατρικών νοσοκομείων. Το πρόβλημα λύθηκε, αφού για όσους υποψηφίους είχαν στις επιλογές τους και ψυχιατρικά νοσοκομεία δόθηκε η ευκαιρία να αντικαταστήσουν την επιλογή τους με άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα. Οι καθυστερήσεις για να μπουν νέοι διοικητές στα νοσοκομεία, πάντως, σημαίνει και καθυστέρηση σε μεταρρυθμιστικές τομές και εξέλιξης συγκεκριμένων παρεμβάσεων.

Η συνέντευξη

Η προφορική συνέντευξη αποτελεί το τελευταίο βήμα από το οποίο προκύπτουν 3άδες και αποφασίζει ο Υπουργός τον ένα που τοποθετείται στη θέση του διοικητή. Δεδομένου ότι πρόκειται για εκατοντάδες άτομα, καθώς τα νοσοκομεία της χώρας μας ξεπερνούν τα 100, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η διαδικασία των συνεντεύξεων θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Υπό αυτά τα δεδομένα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι στα περισσότερα νοσοκομεία οι νέοι διοικητές θα τοποθετηθούν το 2025. Έως και το τέλος του 2024 είναι πιθανό να έχουν ολοκληρωθεί οι συνεντεύξεις των Υγειονομικών Περιφερειών που έχουν προσωρινούς πίνακες υποψηφίων.

Οι υποψήφιοι θα κληθούν σε συνέντευξη με sms και η κάθε συνέντευξη θα έχει διάρκεια 20 λεπτών, όπως ακριβώς έγινε και με τους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών. Αναμένεται να έχει προτυποιημένες ερωτήσεις τεχνοκρατικού και στοχευμένου στην Υγεία περιεχομένου, με διακριτό, μάλιστα, περιεχόμενο ανάλογα με την Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ). Αυτό γιατί η κάθε ΥΠΕ δεν έχει μόνο διαφορετικό αριθμό μονάδων υγείας, αλλά και διαφορετικές ανάγκες και προβλήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

6 Δεκεμβρίου 2024