ΣΥΡΙΖΑ: Θα παραιτηθώ όταν ανακοινωθεί το κόμμα Κασσελάκη, είπε Τζάκρη και Πούλου

Τις επόμενες ημέρες θα εξελιχθούν οι κινήσεις μου, υπάρχει ένας σχεδιασμός, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας η Θεοδώρα Τζάκρη - Πούλου: Σε αυτή τη φάση δεν φεύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ, παραμένω ως συνεργαζόμενη

11 Νοεμβρίου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

Την πρόθεσή της να αποχωρήσει οριστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ  όταν ο Στέφανος Κασσελάκης προχωρήσει σε ίδρυση κόμματος προανήγγειλε το πρωί της Δευτέρας η Θεοδώρα Τζάκρη λέγοντας ότι για σήμερα η κίνηση που θα κάνει θα είναι να παραιτηθεί από τη θέση της γραμματέως του Κοινοβουλευτικής Ομάδας και από τα όργανα του κόμματος.

Αν και είπε ότι για την ώρα παραμένει στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ουσιαστικά έδειξε ότι αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ τα προσεχή 24ωρα λέγοντας «τις επόμενες ημέρες θα εξελιχθούν οι κινήσεις μου» για να προσθέσει σε άλλο σημείο της συνέντευξής της στον ΑΝΤ1 «υπάρχει ένας σχεδιασμός» και ότι «απώτατο όριο μου θα είναι η ανακοίνωση του νέου κόμματος Κασσελάκη».

«Οι άνθρωποι αυτοί που νου κουνούσαν μαντήλι και μου έλεγαν “ώρα καλή” τι νόμιζαν ότι θα κάνω; Έχουν μεγάλο θράσος αυτοί που έδιωξαν την πλειοψηφία των συνέδρων να μιλούν για αποστάτες. Δεν υπάρχουν αποστάτες αλλά άνθρωποι που εκδιώχθηκαν» είπε η κυρία Τζάκρη.

Απαντώντας, δε, στους υπαινιγμούς Γιαννούλη για την ίδια, η κυρία Τζάκρη είπε «κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, θυμάμαι να τον κατηγορούν για σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ. εγώ δεν θα πάω σε κανένα ΠΑΣΟΚ».

Η κυρία Τζάκρη είπε ότι θα ενσωματωθεί στο κίνημα Κασσελάκη όταν αυτό εξελιχθεί σε κόμμα προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει σε περίπου δύο εδομάδες ενώ ερωτηθείσα για άλλους βουλευτές που θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν απάντησε «έχω κάποια ενημέρωση αλλά δεν θέλω να πω περισσότερο».

Η κυρία Τζάκρη έχει εξελιχθεί σε κομβικό πρόσωπο για την Κουμουνδούρου και το μέλλον της καθώς αν αποχωρήσει από τους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω ανεξαρτητοποίησης, τότε θα έχει δώσει τη «χαριστική βολή» στην Κουμουνδούρου ως προς τη διατήρηση της δεύτερης θέσης στη Βουλή.

Για το λόγο αυτό, χθες εξελίχθηκε τόσο εμφανώς, όσο και παρασκηνιακά ένα πολιτικό θρίλερ με πρωταγωνιστές τους «Κασσελίστας», αλλά και την πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου οι πρώτοι να αυξήσουν τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις τους, για να συμπαρασύρουν στην συνέχεια και άλλους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την πλευρά του «κινήματος Κασσελάκη», ενώ οι δεύτεροι για να φρενάρουν τυχόν νέες και οδυνηρές μετακινήσεις.

Πλησιάζει η ώρα μηδέν για τον ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση

Η σύγκρουση ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανο Κασσελάκη και την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου, έχει πάρει δραματική τροπή καθώς η οριστική αποχώρηση των «Κασσελίστας» από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η προαναγγελία ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα κάθε άλλο παρά τερμάτισε τον μεταξύ τους πόλεμο.

Τουναντίον, αυτός κλιμακώνεται με διακύβευμα τη διατήρηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς το ντόμινο ανεξαρτητοποιήσεων μέχρι πρότινος βουλευτών του με προορισμό το «κίνημα» του Στέφανου Κασσελάκη απειλεί ευθέως την Κουμουνδούρου με πολιτική περιθωριοποίησή της. Και αυτό, γιατί αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει έναν ακόμη βουλευτή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του μετά την τριπλή απώλεια των Αλέξανδρου ΑυλωνίτηΚυριακής Μάλαμα και Ραλλίας Χρηστίδου χθες μέσω των επιστολών ανεξαρτητοποίησής τους, τότε περνά σε τρίτη θέση στη Βουλή και σε δεύτερη μοίρα πολιτικά και κοινωνικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προοπτική του, στο εξής.

Ταυτόχρονα, ο κοινοβουλευτικός «υποβιβασμός» της Κουμουνδούρου θα επισφραγίσει την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης και επισήμως, αποστερώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την μοναδική ευκαιρία ανάταξής του το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η αριθμητική και οι εφεδρείες

Ήδη, στο στρατόπεδο του Στέφανου Κασσελάκη έχουν περάσει οι βουλευτές:

  • ·Πέτρος Παππάς
  • ·Ραλλία Χρηστίδου
  • ·Αλέξανδρος Αυλωνίτης
  • ·Κυριακή Μάλαμα

Ζητούμενο, ωστόσο, παραμένει το τι θα πράξουν τέσσερις ακόμη βουλευτές με διακριτούς κοινοβουλευτικούς ρόλους, δηλαδή οι:

  • ·Γιάννης Σαρακιώτης
  • ·Γιώργος Γαβρήλος
  • ·Γιώτα Πούλου
  • ·Θεοδώρα Τζάκρη

Κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια διαδραματίζει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ενώ αρκετοί από τους βουλευτές που τάχθηκαν υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη το προηγούμενο διάστημα δεν φέρονται, κατά πληροφορίες, αποφασισμένοι να λειτουργήσουν «εν θερμώ» ούτε προς την μία, ούτε προς την άλλη κατεύθυνση. Επιπλέον, ορισμένοι βουλευτές προσανατολίζονται στο να παραιτηθούν από τους κοινοβουλευτικούς τους ρόλους, αλλά όχι από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στάση που φαίνεται να επιλέγουν οι Γιάννης Σαρακιώτης και Γιώργος Γαβρήλος.

Από την πλευρά της η κυρία Πούλου με δηλώσεις της στην ΕΡΤ το πρωί της Δευτέρας είπε «σε αυτή τη φάση δεν φεύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ, παραμένω ως συνεργαζόμενη»

Παράλληλα, ιδιαίτερη προσέγγιση επιχειρείται τις τελευταίες ώρες και με τους δύο βουλευτές Επικρατείας της Κουμουνδούρου, Έλενα Ακρίτα και Ευάγγελο Αποστολάκη, καθώς δεν έχουν εκλεγεί με σταυρό προτίμησης και ενώ πλανάται στην εσωκομματική ατμόσφαιρα η αίσθηση της «αποστασίας», εναντίον της οποίας έβαλλαν μετωπικά και επί μήνες οι «Κασσελίστας».

Ταυτόχρονα, η Κουμουνδούρου μελετά και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης «αντίβαρων» σε περίπτωση νέων αποχωρήσεων βουλευτών, λοξοκοιτώντας προς την ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών. Σε μια τέτοια λογική, περιζήτητοι από τους «Κασσελίστας» και την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ φαντάζουν:

  • · οι δύο βουλευτές που αποχώρησαν από την Πλεύση Ελευθερίας, Αρετή Παπαϊωάννου και Μιχάλης Χουρδάκης,
  • ·αλλά και η Αθηνά Λινού.

Την ίδια ώρα, όσο και αν φαντάζει αγεφύρωτο το χάσμα που χωρίζει την Κουμουνδούρου από την Νέα Αριστερά, ο διψήφιος αριθμός βουλευτών της, αλλά και οι σχέσεις ζωής μεταξύ πρωτοκλασάτων στελεχών των δύο κομμάτων δεν αποκλείεται να διαδραματίσουν στο επόμενο διάστημα νευραλγικό ρόλο αναφορικά με τη δυναμική της εκπροσώπησης της Αριστεράς στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Επίσης, από τα ραντάρ της Κουμουνδούρου δεν ξέφυγε η απουσία του ονόματος της Νίνας Κασιμάτη από εκείνων που αναμένεται σήμερα να παραιτηθούν από τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα αν και στήριζε από τους πρώτους τον κ. Κασσελάκη, καθώς η κυρία Κασιμάτη είχε τοποθετηθεί πρόσφατα Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος.

Σκληρό ροκ για τις off shore

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η επιχείρηση στεγανοποίησης των διαρροών περνά και από την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να προσφύγει στη Δικαιοσύνη με φόντο τις καταγγελίες του βουλευτή Χανίων και υποψήφιου Πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Παύλου Πολάκη, αναφορικά με το πλέγμα επιχειρηματικών δράσεων του Στέφανου Κασσελάκη, εγκαλώντας τον τελευταίο για συμμετοχή σε off shore εταιρίες στα νησιά Μάρσαλ.

«Για τα αμείλικτα και αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πόθεν έσχες και τις οφσορ είναι σαφές ότι πρέπει να ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές. Αυτό που αναζητά σε κάθε περίπτωση είναι πολιτικό σωσίβιο στον μη αυτοδύναμο κ. Μητσοτάκη και τη διαπλοκή», τόνισε χθες σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, έχοντας προϊδεάσει για τις προθέσεις της κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την περασμένη Πέμπτη, η οποία κατέληξε ως εξής: «η ΠΓ έλαβε σήμερα γνώση από τον τομέα διαφάνειας σοβαρότατων καταγγελιών βασισμένων σε σαφή και συγκεκριμένα στοιχεία για ψευδή δήλωση Πόθεν Έσχες στην Βουλή και στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από τον πρώην Πρόεδρο Στ. Κασσελάκη.Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα συνεχίσει αταλάντευτα να υπερασπίζεται τη διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον και δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή σε έκνομες ενέργειες από όπου κι εάν προέρχονται, χωρίς κομματικές διακρίσεις».

Άλλωστε, η αποστροφή του Παύλου Πολάκη κατά την ομιλία του την περασμένη Παρασκευή από το βήμα του Συνεδρίου, κάνοντας λόγο για 7 εταιρείες του Στέφανου Κασσελάκη στα νησιά Μάρσαλ (από 2 που είχε ισχυριστεί στην Πολιτική Γραμματεία), αλλά και ο προχθεσινός του υπαινιγμός από το ίδιο βήμα προς τους συντρόφους του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που σκέφτονται να αποχωρήσουν από το κόμμα «να το ξανασκεφτούν», μαζί με την εκτίμησή του ότι ο κ. Κασσελάκης είναι πιθανόν να μην είναι το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα, δεν θεωρούνται ασύνδετα με τις εξελίξεις που θέλουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προκαλεί τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων του πρώην πρόεδρου του.

Μηνύσεις και αγωγές Κασσελάκη

Ακαριαία αντέδρασε, μετά την παραπάνω εξέλιξη, χθες ο Στέφανος Κασσελάκης, αναφέροντας σε μακροσκελή ανάρτησή του πως «προσφεύγω άμεσα στη Δικαιοσύνη κατά των συκοφαντών και λασπολόγων, οι οποίοι παραποιούν και διαστρεβλώνουν- χειρότερα και από τη ΝΔ- την ΑΡΧΙΚΗ δήλωση πόθεν έσχες μου, η οποία (επαναλαμβάνω ότι) είναι ΑΛΗΘΗΣ και ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΗ».

Επιπρόσθετα, για μαζικές αποχωρήσεις μελών και Οργανώσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την οριστική έξοδο του πρώην προέδρου του από το κόμμα κάνουν λόγο στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη, οι οποίες αναμένεται να κλιμακωθούν τις επόμενες ώρες. Επιπλέον, κατά πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κινηθεί δικαστικά και ποινικά και αστικά, καταθέτοντας αγωγές και μηνύσεις εναντίον φυσικών προσώπων (και όχι του κόμματος, για να μην έχουν πρόβλημα οι εργαζόμενοι) αναφορικά με τα όσα λέγονται για το Πόθεν Έσχες του, το οποίο ήταν γνωστό στην Κουμουνδούρου τουλάχιστον εδώ και ένα μήνα, από τη στιγμή δηλαδή που το κατέθεσε, προκειμένου να εκδηλώσει την υποψηφιότητα του για την προεδρία του κόμματος.

Γιώτα Πούλου: Σε αυτή τη φάση δεν φεύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ, παραμένω ως συνεργαζόμενη

Θα πρέπει να μετρήσω τις απόψεις στο εκλογικό σώμα δηλαδή, να δω ποιες είναι οι δικές τους απόψεις και το τι πρέπει να κάνω, σημείωσε η κυρία Πούλου
poulou-siriza
Ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο όσον αφορά τη συνέχιση της παρουσίας της ως βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ άφησε η Γιώτα Πούλου το πρωί της Δευτέρας.

Όπως είπε στην ΕΡΤ «έχω ήδη πάρει μερικές αποφάσεις. Έχω παραιτηθεί από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως έχω υποβάλει παραίτηση από τις θέσεις ευθύνης που είχα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή ως υπεύθυνη συντονίστρια της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κοινοβουλευτικού Έργου της ΕΠΕΚΕ, αλλά και ως Τομεάρχης Εσωτερικών. Αυτές είναι οι μέχρι τώρα αποφάσεις μου. Και επίσης ότι παραμένω ως βουλευτής Βοιωτίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα έλεγα με έναν ρόλο της συνεργαζόμενης προς το παρόν. Αυτό σημαίνει ότι είμαι σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, με την έννοια ότι όλα αυτά ήταν πολύ πυκνά που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα και είμαι σε βαθιά περίσκεψη για τις επόμενες κινήσεις».

Διευκρινίζοντας ότι σε αυτή τη φάση δεν θα φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Πούλου συνέχισε λέγοντας «δεν θα έπρεπε να στερήσω εγώ από τον ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ο ελληνικός λαός με την ψήφο του είχε αναθέσει. Όμως δεν κρύβω ότι ο προβληματισμός μου είναι ότι έχουν συμβεί πράγματα τα οποία έχουν ανατρέψει τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ του 2023 και βεβαίως και του 2019. Άρα θα πρέπει να μετρήσω τις απόψεις στο εκλογικό σώμα δηλαδή, να δω ποιες είναι οι δικές τους απόψεις και το τι πρέπει να κάνω. Αλήθεια είναι ότι πλέον δεν εκφράζομαι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τα όλα όσα έγιναν και όλο αυτό το δίμηνο, αλλά και κυρίως στο συνέδριο».

Η ίδια εκτίμησε, πάντως, ότι «δεν θα σταματήσει εδώ. Δηλαδή δεν τίθεται το θέμα ότι σήμερα πλέον τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα ανεξαρτητοποιηθούν. Νομίζω ότι αυτό θα το ζήσουμε και τις επόμενες ημέρες. Θα είναι και άλλοι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που σκέφτονται να αποχωρήσουν, να ανεξαρτητοποιηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά πόσο θα ενταχθούν σε μία κοινοβουλευτική ομάδα του νέου σχήματος του Στέφανο Κασσελάκη αυτό δεν το γνωρίζω».

Σχετικά, τέλος, με το νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη, η Γιώτα Πούλυο τόνισε «αυτό που έχω μέσα μου δεν μπορεί να το ξεδιαλύνει ο Στέφανος Κασελάκης, με την έννοια ότι μετά από μια πορεία δεκαετιών στο χώρο είναι να ξεκαθαρίσω εγώ τη σχέση μου με το χώρο. Τώρα η ανάγκη για το καινούργιο, αν με ρωτήσετε θα σας πω ναι. Υπάρχει ανάγκη για καινούργια πράγματα, για καινούργια σχήματα με νέες ιδέες. Και βέβαια όταν αυτά θα εκφραστούν, εδώ είμαι να αποφασίσω κι εγώ, να σκεφτώ και να αποφασίσω για το τι θα κάνω».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

20 Ιανουαρίου 2025