Η Αράχωβα και τα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού εδώ και πολλά χρόνια παραμένουν ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για χειμερινές διακοπές -ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Μπορείτε να έρθετε για βόλτα στον διάσημο ορεινό οικισμό με τα παιδιά, ωστόσο προτιμήστε να μείνετε στο Λιβάδι, το οροπέδιο που θα δείτε να απλώνεται μπροστά σας μόλις φτάσετε στο διάσελο του Σταυρού, 7 χλμ. από την Αράχωβα. O υγιεινός κρύος αέρας, το ξύλο και η πέτρα που ντύνουν όλα τα κτίσματα και τους εσωτερικούς χώρους, τα αναμμένα τζάκια με τα χοντρά κούτσουρα, οι άνθρωποι που περπατάνε στους δρόμους με τον εξοπλισμό του σκι, τα δασωμένα κατάλευκα βουνά που υψώνονται γύρω, κάνουν την περιοχή έναν ιδεατό χειμωνιάτικο μικρόκοσμο. Η κανονική ονομασία του προορισμού σας είναι Καλύβια Αράχωβας, γιατί εκεί υπήρχαν άλλοτε τα καλύβια των τσοπάνηδων -ωστόσο όλοι το λένε Λιβάδι. Το μεγάλο οροπέδιο περιβάλλει η εντυπωσιακή φύση του Παρνασσού και, χάρη στα νερά που έρχονται από το βουνό σχηματίζονται μικρές λίμνες στα νοτιοδυτικά.
Παράλληλα με την αλματώδη άνοδο της κοσμικής Αράχωβας, στο Λιβάδι δημιουργήθηκε, και όλο μεγαλώνει, ένας οικισμός με βίλες, σαλέ, ξενοδοχεία, καταστήματα με εξοπλισμό για σκι, οικογενειακές παραδοσιακές ταβέρνες, café-restaurants που θυμίζουν αλπικά σαλέ, μαγαζιά και άλλα. Έτσι, θα είστε ήσυχοι πως ό,τι χρειαστείτε για τα παιδιά, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Στις ταβέρνες τα παιδιά θα βρουν τα αγαπημένα τους πιάτα. Μπορούν να δοκιμάσουν και κάποιες τοπικές συνταγές -σαρμάδες αραχωβίτικους, μπριγιάνι (με μπακαλιάρο). Από γλυκά, τα σκαλτσούνια (καρυδάτα) και τα μυγδαλάτα. Η διασκέδαση είναι επίσης εξασφαλισμένη και δεν έχετε παρά να απευθυνθείτε στις εταιρείες που οργανώνουν δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή. Αν αγαπάτε το περπάτημα φροντίστε να βάλετε στις βαλίτσες των παιδιών μποτάκια για trekking, σακίδια με ελαφρύ εξοπλισμό, αδιάβροχα -και αν έχει αρχίσει το κρύο, ισοθερμικά εσώρουχα. Αν σας αρέσει η ορεινή ποδηλασία, αντί να πάρετε μαζί τα δικά σας, μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατα και εξοπλισμό στο Λιβάδι. Υπάρχουν ωραίες δασικές διαδρομές προς Πολύδροσο- Επτάλοφο, και Δελφούς που έχουν σήμανση.
Παρνασσός/Photo: Χρήστος Καραγιωργάκης
Αγόριανη/Photo: Νικόλας Μάστορας
Αγόριανη/Photo: Νικόλας Μάστορας
Γνωριμία με τον Εθνικό Δρυμό και τον πυρήνα του Παρνασσού
Βουνό του Απόλλωνα, των νυμφών και του φωτός, ο Παρνασσός από την αρχαιότητα είχε ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα άλλα της Ελλάδας. Είναι μια από τις νότιες απολήξεις της Πίνδου και χωρίζεται από το ρέμα της Αγόριανης και το Λιβάδι της Αράχωβας σε δύο μεγάλα τμήματα: το δυτικό με την πιο ομαλή δασωμένη φύση, και το ανατολικό με τις ψηλές και απόκρημνες κορυφές.
Στη διάρκεια της περιήγησής σας, αξίζει να δώσετε στα παιδιά μερικές πληροφορίες για τον Εθνικό Δρυμό (ή Πάρκο) που καλύπτει τα 36.000 από τα συνολικά 184.000 στρέμματα του Παρνασσού. Το δυτικό τμήμα του ανήκει στο νομό Φωκίδας και το ανατολικό στο νομό Βοιωτίας. Ιδρύθηκε το 1938, μαζί με τον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου. Στον άμεσο περίγυρό του είναι οι διάσημοι αρχαιολογικοί χώροι των Δελφών και τα χιονοδρομικά κέντρα στη Φτερόλακα, τα Κελλάρια και του Αθηναϊκού Ομίλου σκι στη θέση Σαραντάρι.
Κάτω Αγόριανη/Photo: Νικόλας Μάστορας
Photo: Νικόλας Μάστορας
Πολύδροσος/Photo: Νικόλας Μάστορας
Κυριαρχεί η κεφαλληνιακή ελάτη, αλλά υπάρχουν και δρυοδάση. Στη βορειοανατολική πλευρά βρίσκονται συστάδες της περίφημης μαύρης πεύκης. Το έδαφος του Παρνασσού έχει κυρίως ασβεστολιθικό υπόβαθρο. Σχηματίζονται ορθοπλαγιές, εντυπωσιακές καταβόθρες, ή σπήλαια όπως το Κωρύκειο Άντρο που θα επισκεφθείτε με τα παιδιά. Ανάμεσα στα ζώα που ζουν εδώ είναι αλεπούδες, κουνάβια, ασβοί, λύκοι, σκίουροι κ.ά., αλλά αυτά που εντυπωσιάζουν είναι τα πουλιά -όπως οι γυπαετοί, οι σταυραετοί, τα γεράκια, οι χρυσογέρακες, οι δρυοκολάπτες, οι πετροπέρδικες. Στη χλωρίδα, ξεχωριστή θέση έχουν τα σπάνια μανιτάρια και η παιώνια Παρνασσού.
Ο Δρυμός δεν έχει περιφερειακή ζώνη, διαθέτει μόνο πυρήνα όπου απαγορεύεται κάθε ανθρώπινη παρέμβαση. Αυτό που πρέπει να θυμούνται τα παιδιά είναι πως δέντρα δεν επιτρέπεται να κοπούν -ούτε από το δασαρχείο. Έτσι, το δάσος διατηρείται και εξελίσσεται με φυσικό τρόπο. Περιηγούμενοι στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού με αυτοκίνητο ή με τα πόδια θα πρέπει να γνωρίζετε κάποιες βασικές οδηγίες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού. Όπως ότι η παραμονή επιτρέπεται από την ανατολή ως τη δύση του ήλιου, ότι πρέπει να ακολουθείτε τα διαμορφωμένα μονοπάτια και να σέβεστε τα απαγορευτικά σήματα. Δεν μπορείτε να κατασκηνώσετε. Η περιοχή NA Παρνασσού-Εθνικού Δρυμού με τον πυρήνα του και Δάσους Τιθορέας έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000 και υπάρχει ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα.
To άγαλμα του Ηνίοχου στους Δελφούς/Photo: Shutterstock
O Αρχαιολογικός χώρος των Δελφών/Photo: Shutterstock
Η μαρμάρινη Σφίγγα των Ναξίων, ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών/Photo: Shutterstock
Ανακαλύψτε το Κωρύκειο Άντρο
Το αποκαλούν σπήλαιο του Πανός, ή Σαρανταύλι, βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1.400 και συνδέεται με τους Δελφούς μέσω του «Μονοπατιού του Παυσανία». Ένας χωματόδρομος 3,5 χλμ. ξεκινάει από το Λιβάδι (υπάρχει σχετική σήμανση) προς το σπήλαιο. Όταν φτάσετε θαυμάστε τη θέα γύρω και μετά ανάψτε τους φακούς του κινητού σας και μπείτε από το τριγωνικό άνοιγμα στη σπηλιά μήκους 100 μ. για να δείτε τους εντυπωσιακούς και μεγάλους σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Πείτε στα παιδιά πως το Κωρύκειο Άντρο υπήρξε ένα πολύ σημαντικό κέντρο λατρείας του Ελλαδικού χώρου. Εδώ τιμούσαν τον θεό των δασών Πάνα και τις Νύμφες Κωρύκειες, κόρες του ποταμού Πλειστού. Ο Αισχύλος αναφέρει πως στη σπηλιά έμεναν πουλιά και εμφανίζονταν θεϊκά πνεύματα. Όπως πολλά σπήλαια στην Ελλάδα, χρησίμευσε ως καταφύγιο των κατοίκων, τόσο κατά την εισβολή των Περσών στην αρχαιότητα, όσο και πιο πρόσφατα, επί τουρκοκρατίας.
Το Κωρύκειο Άντρο ερευνήθηκε και ανασκάφηκε από τον P. Amandry το 1970-71. Ήρθαν στο φως τα παλαιότερα ευρήματα στην περιοχή των Δελφών, που χρονολογήθηκαν στη νεολιθική περίοδο -όπως γραπτή κεραμική, ειδώλια, κοσμήματα, λιθοτεχνία κ.α. Βρέθηκαν αγγεία της Μυκηναϊκής περιόδου, αλλά και πλούσιο υλικό από την αρχαϊκή, την κλασική και τη ρωμαϊκή εποχή. Αυτά ήταν κυρίως κεραμική, ειδώλια, θραύσματα αγαλμάτων, κοσμήματα που είχαν αναθηματικό χαρακτήρα. Χαρακτηριστικός είναι ο μεγάλος αριθμός από κότσια, δηλαδή αστραγάλους ζώων. Ορισμένοι μελετητές τα θεωρούν παιδικό παιχνίδι και άλλοι αντικείμενα λατρείας, ή μαντείας.
Εάν έχετε χρόνο, επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών για να δείτε κάποια από αυτά τα ευρήματα. ‘Η, καθώς πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία της Ελλάδας, βάλτε το στο πρόγραμμα μιας επόμενης εκδρομής στους Δελφούς, τον «Ομφαλό της Γης» των αρχαίων.
Το Κωρύκειο εντάσσεται σε οργανωμένες πεζοπορικές εκδρομές που γίνονται στην περιοχή από τις εταιρείες υπαίθριων δραστηριοτήτων.
Παρνασσός/Photo: Νικόλας Μάστορας
Παρνασσός/Photo: Χρήστος Καραγιωργάκης
Περπάτημα στο μονοπάτι του Παυσανία και άλλα πολλά
Με αφετηρία το Κωρύκειο Άντρο μπορείτε να περπατήσετε στο «Μονοπάτι του Παυσανία», το οποίο ταυτίζεται στο μεγαλύτερο μέρος του µε το αρχαίο μονοπάτι που είδε ο περιηγητής τον 2ο αιώνα µ.Χ. Είναι ένα από τα πιο γνωστά στην περιοχή. Η διαδρομή από τη θέση Κρόκι (κίτρινη σήμανση) στους Δελφούς είναι τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 το οποίο διατρέχει τον Παρνασσό. Είναι μέτριας δυσκολίας, με υψομετρική διαφορά περίπου 700 μ., και με ολιγόλεπτες στάσεις θα χρειαστείτε 3 ώρες. Θα πρέπει να προβλέψετε κάποιος να φέρει αυτοκίνητο στους Δελφούς για την επιστροφή σας.
Αν έχει χιόνι, η βασική σας δραστηριότητα θα είναι φυσικά το σκι και το snowboard. Το υπερσύγχρονο χιονοδρομικό του Παρνασσού βρίσκεται κοντά στο Λιβάδι, έχει πολλές πίστες στα Κελάρια και τη Φτερόλακκα, σαλέ και -φυσικά- πολύ κόσμο. (parnassos-ski.gr).
Όσο για τις υπόλοιπες δραστηριότητες, οι εταιρείες θα σας προτείνουν: εκτός δρόμου διαδρομές με 4Χ4, «γουρούνες» (ATV) και buggy, ορεινή ποδηλασία, τοξοβολία και paintball, speedball, ιππασία, περπάτημα στα Ευρωπαϊκά και τα Εθνικά μονοπάτια που διατρέχουν το βουνό κ.α. Για τους πιο έμπειρους γίνονται αναρριχήσεις, κατάβαση σε σπήλαια, ορεινοί αγώνες τρεξίματος, αιωροπτερισμός.
(True Wheels Explore MTB, Polaris Parnassos Experience, Trekking Hellas κ.α.).
Αγιαννόρεμα
Αγιαννόρεμα
Διαμονή για οικογένειες
VIP Chalet (vip.chalet.gr). Με σαλέ διαφόρων τύπων (junior, superior, deluxe κ.α.).Υπάρχουν υποδομές για τα παιδιά.
Boutique Hotel Skamnos (skamnos.com). Στο δάσος, με οικογενειακά δωμάτια, εσωτερική πισίνα, κέντρο ευεξίας.
Mountain Chalet Livadi (mountainchaletlivadi.gr). Ένα μεγάλο, πλήρως εξοπλισμένο σαλέ που χωράει έως 8 άτομα, με jacuzzi και σάουνα.
Αγιαννόρεμα (agiannorema.gr). Η superior suite και η superior suite jacuzzi είναι κατάλληλες και για οικογένειες. Προσφέρουν baby beds και φύλαξη παιδιών.
Livadi Suites (livadi-suites.gr). Με έξι σουίτες-σπιτάκια που χωράνε έως 4 άτομα και έχουν τζάκια.
Ταβέρνα Δασαργύρης
Δασαργύρης
Δασαργύρης
Επιλογές για φαγητό
Ταβέρνα ο Χρήστος
Παραδοσιακή ταβέρνα, στην οποία κυριαρχεί η πέτρα και το ξύλο. Πολύ ζεστός χώρος, με πανέμορφο τζάκι στο κέντρο του μαγαζιού και θέα στο Λιβάδι. Πεντανόστιμα μαγειρευτά και ψητά της ώρας τα οποία μπορούν να συνοδευτούν με το απίστευτο οινόμελο του κ. Χρήστου.
Λιβάδι, 693 619 2787
Ταβέρνα ο Μπάμπης
Πέτρινη ταβέρνα με έντονο το στοιχείο του ξύλου στο εσωτερικό της, το οποίο τη μεταμορφώνει σε έναν πολύ ζεστό χώρο σε συνδυασμό με την μαγική θέα στο Λιβάδι. Προσφέρει πεντανόστιμα ψητά της ώρας, μαμαδίστικα μαγειρευτά φαγητά από ντόπια υλικά και χειροποίητες παραδοσιακές πίτες.
Λιβάδι, 2267032239
Δασαργύρης
To διαχρονικό στέκι κρεατοφαγίας στο κέντρο της Αράχωβας. Ψητά της ώρας και μαγειρευτά, μπροστά στο αναμμένο τζάκι, μέσα στη σάλα με τη ρουστίκ διακόσμηση.
Αράχωβα, Δελφών 56, 2267031291
Οίστρος by Aktida
Το εστιατόριο της Αχτίδας Κορίτου έχει φανατικούς φίλους και όχι άδικα, μιας και το μενού του καλύπτει κάθε γαστρονομική διάθεση. Περιλαμβάνει ψητά κρεατικά και ιδιαίτερες κοπές, παραδοσιακά πιάτα, ακόμα και φρέσκα θαλασσινά. Ζεστή ατμόσφαιρα και απαλά γήινα χρώματα.
Αράχωβα, Πλατεία Παπαϊωάννου, 2267032886, 6984035087
Πηγή: travel.gr