Ποια είναι η Αγία Βαρβάρα που γιορτάζει σήμερα 4 Δεκεμβρίου

4 Δεκεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας της Μεγαλομάρτυρος

4 Δεκεμβρίου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

Μεγάλης σημασίας είναι η εορτή της Αγίας Βαρβάρας που τιμάται, μεταξύ άλλων, με πάμπολα έθιμα σε όλη την Ελλάδα.

Η Αγία Βαρβάρα έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορος Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.). Ήταν κόρη του ειδωλολάτρη Διοσκόρου ο οποίος ήταν από τους πιο πλούσιους ειδωλολάτρες της Ηλιουπόλεως.

Αγία Βαρβάρα – Βίος

Ο πατέρας της λόγω της σωματικής ωραιότητας της Αγίας, την φύλαγε κλεισμένη εντός πύργου. Δεν γνωρίζουμε που διδάχθηκε τις χριστιανικές αλήθειες, καθώς ο πατέρας της ήταν φανατικός ειδωλολάτρης. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο άλλωστε προσπάθησε να κρατήσει κρυφή την πίστη της στον Τριαδικό Θεό.

Ένα τυχαίο περιστατικό, όμως, την πρόδωσε. Ο πατέρας της πληροφορήθηκε από τεχνίτες ότι η Αγία ζήτησε να τις ανοίξουν τρία παράθυρα στον πύργο όπου ήταν έγκλειστη, στο όνομα της Αγίας Τριάδος και έτσι, βεβαιώθηκε ότι η κόρη του είχε γίνει Χριστιανή.

Εξοργίσθηκε τόσο που την κυνήγησε εντός του πύργου με το ξίφος του για να την φονεύσει. Η Αγία Βαρβάρα κατέφυγε στα όρη, αλλά ο πατέρας της την συνέλαβε και την παρέδωσε στον τοπικό άρχοντα, Μαρκιανό, κατηγορώντας την για την πίστη της.

Όταν ανακρίθηκε, ομολόγησε με παρρησία την πίστη της στον Χριστό και καθύβρισε τα είδωλα. Μετά από φρικτά βασανιστήρια, διεπομπέφθη γυμνή στην πόλη και τέλος σφαγιάσθηκε από τον ίδιο τον πατέρα της. Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη.

Η σύναξη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας ετελείτο στο μαρτύριο αυτής, στον Βασιλίσκο πλησίον της αγίας Ζηναΐδος.

Αποτμήματα Ιερών Λειψάνων Αγίας Βαρβάρας

  • Η Τιμία Κάρα της Αγίας Βαρβάρας βρίσκεται στο ρωμαιοκαθολικό Ναό του Montecotini Ιταλίας.
  • Μέρος της Κάρας της Αγίας βρίσκεται στη Μονή Μεγίστου Σπηλαίου Καλαβρύτων.
  • Μέρος των Λειψάνων της Αγίας βρίσκεται στη ρωμαικοκαθολική Βασιλική του Αγίου Μάρκου Βενετίας. Στη ρωμαιοκαθολική Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Τορτσέλλο Βενετίας και στο ρωμαιοκαθολικό Κάθεδρικό Ναό του Ριέτι Ιταλίας.
  • Μέρος της δεξιάς της Αγίας και ένας βραχίονας βρίσκεται στη Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους.
  • Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκονται στις Μονές Χιλανδαρίου, Καρακάλου και Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους, Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, Προυσού Ευρυτανίας, στο ομώνυμο Προσκύνημα Δήμου Αγίας Βαρβάρας Αττικής, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Βλαδιμήρου Κιέβου και στη Λαύρα Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως.

Αγία Βαρβάρα – Προστάτιδα

Η Αγία Βαρβάρα θεωρούνταν από τους κατοίκους της Θράκης προστάτιδα των παιδιών από τις κακές παιδικές ασθένειες και ιδιαίτερα της ευλογιάς, που προκαλούσε πολλούς θανάτους στον παιδικό πληθυσμό.

Η πολιούχος του νομού Δράμας, Αγία Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα, είναι προστάτιδα του Πυροβολικού και θεωρείται επίσης προστάτιδα ενάντια στο αιφνίδιο θάνατο.

Για αυτό στη Ορθόδοξη εικονογραφία μας, η Αγία Βαρβάρα ζωγραφίζεται πολλές φορές με ένα ποτήρι στο χέρι μη θέλοντας να στερηθούν οι ετοιμοθάνατοι την Θεία Κοινωνία.

Στην εικονογραφία τη συναντούμε, επίσης, κοντά σε έναν πύργο (με τρία παράθυρα). Επίσης κρατώντας ένα βιβλίο -για τους ετοιμοθάνατους- ή ένα κλαδί φοίνικα.

Βαρβάρα

Στη συνέχεια προσφέρεται η παραδοσιακή «βαρβάρα» (γλυκιά σούπα που μαγειρεύουν οι νοικοκυρές).

Η «Βαρβάρα» πιθανόν αντικατέστησε το Εκαταίο Δείπνο, που προσέφεραν στη θεά ζητώντας να προστατεύει τους ίδιους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά και το σιτάρι που είχαν σπείρει λίγο πριν στο τέλος του φθινοπώρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

20 Ιανουαρίου 2025