,

Μυτιληναίος: Κάναμε λάθη στην ΕΕ σε άμυνα, ενέργεια και Κίνα

«Μέρος και του γεωπολιτικού παιχνιδιού οι δασμοί, έχουν μόνο χαμένους», είπε ο επικεφαλής της Μetlen

17 Μαρτίου 2025

του/της Θεοφανία Μίγκου

Για τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, που αποτελεί πλέον μέσο άσκησης της σκληρής ισχύος της Αμερικής, τα λάθη της Ευρώπης στο θέμα της ενεργειακής και αμυντικής πολιτικής, τις επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα αλλά και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας μίλησε την Δευτέρα στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Metlen οι αμερικανικοί δασμοί αποτελούν ένα όπλο και μπαίνουν κυρίως σε φίλους γιατί με αυτούς οι ΗΠΑ έχουν τις μεγαλύτερες εμπορικές συναλλαγές. «Πρώτα απειλείς τον Καναδά ότι θα γίνει πολιτεία των ΗΠΑ και μετά του επιβάλλεις δασμούς 25%». Αυτή η πολιτική δεν έχει νικητές αλλά μόνο χαμένους. Στην προκειμένη περίπτωση με τις ΗΠΑ, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι σε ότι φορά τους δεσμούς στο αλουμίνιο και του χάλυβα που είναι πρώτες ύλες που γνωρίζει πολύ καλά, το κόστος θα αυξηθεί κατά 16% στο τελικό ποιόν που χαρακτήρισε ένα τρομακτικό νούμερο.

Ο επικεφαλής της Μetlen είπε ότι με αυτό τον τρόπο ο Τραμπ ελπίζει ότι θα λειτουργήσει υπέρ των δημοσιονομικoύ ταμείου των ΗΠΑ που έχουν ένα GAP 34 τρισεκατομμύρια δολάρια ωστόσο είναι μια πολιτική που θα λειτουργήσει τιμωρητικά καθώς η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ απαντιέται από τις άλλες χώρες με άλλους δασμούς και αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο.

Σε ό,τι αφορά την επίπτωση που θα έχουν οι δασμοί αυτοί για τον πλανήτη, ανέφερε ότι αποτελούν ένα «κακό νέο» και εκτίμησε ότι θα επιφέρουν μια ελαφριά ύφεση που δεν ήταν στο πρόγραμμα πριν δύο μήνες.

Ειδικά για την Ελλάδα ανέφερε ότι αποτελεί μια ανοιχτή οικονομία, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με την ΕΕ, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν ξεκινήσει δασμολογικός πόλεμος η Ελλάδα (αν και σε μικρότερο μέγεθος) δεν θα μείνει ανεπηρέαστη κάτι που θα πληρώσει σε ρυθμούς αύξησης ΑΕΠ και πιέσεων στον πληθωρισμό. Ερωτώμενος για το τι επιπτώσεις θα έχει ο εμπορικός πόλεμος στην λειτουργία των επιχειρήσεων ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι αυτό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα με τους δασμούς και τις κυρώσεις που επιβάλλει η πολιτική Τραμπ. Όπως είπε, αυτό σημαίνει ότι «αν έχω στο σχεδιασμό να κάνω μια επένδυση δεν θα ξεκινήσω τώρα μέχρι να ξεκαθαρίσει το πεδίο σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο κάτι που θα έχει επιπτώσεις στις εθνικές οικονομίες».

Για την άμυνα

Για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης ο επικεφαλής της Metlen αναρωτήθηκε αν έχει τη δυνατότητα να φτιάξει όπλα αντίστοιχα με αυτά των ΗΠΑ. Να δούμε πόσο χρόνο θα πάρει και πόσο χρήμα θα χρειαστεί, σημείωσε.

Όταν μιλάμε για ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική πρέπει να μιλήσουμε για κάποιου είδους πολιτική ένωση. Αλλά προβλήματα έχει η Βαλτική και άλλα η Ελλάδα. Η χώρα μας έχει ένα μόνο πρόβλημα ασφάλειας. Εμείς τι θα κάνουμε; Θα μετέχουμε σε ευρωπαϊκή «συμμαχία των προθύμων» μαζί με την Τουρκία σε βάρος της Τουρκίας; αναρωτήθηκε. Οι ευρωπαίοι τρέχουν να βοηθήσουν την Ουκρανία. Την Ελλάδα θα τρέξουν να τη βοηθήσουν με τον ίδιο τρόπο;

Για την αμυντική βιομηχανία, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι μετά τα Ιμια αναδείχτηκαν ελληνικές εταιρείες. Όταν τελείωσε αυτός ο κύκλος έμαθαν τη δουλειά. Οι αμυντικές δραστηριότητες του ομίλου λειτουργούν όπως αποκάλυψε σε τρεις βάρδιες και στέλνουν εξοπλισμό στο εξωτερικό. Άσκησε μάλιστα σκληρή κριτική για τα όσα έγιναν με τις γαλλικές φρεγάτες Belharra. Δεν πρέπει να ξαναγίνουν. Φτιάξαμε τα υποβρύχια 214 πριν 20 χρόνια. Δεν ξέρουμε σήμερα να κάνουμε φρεγάτες; αναρωτήθηκε.

Για την Μoodys

Ο επικεφαλής της Μetlen χαρακτήρισε εξαιρετική εξέλιξη την αναβάθμιση από τον οίκο Moodys της ελληνικής οικονομίας από τις αναπτυσσόμενες, στις αναπτυγμένες. Όπως είπε πρόκειται για μία αναβάθμιση, η οποία δίνει την δυνατότητα να εισρεύσουν  νέα κεφάλαια στην χώρα μας που σήμερα δεν μπορούσαν λόγω περιορισμών για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η εξέλιξη αυτή, όπως τόνισε δικαιώνει απόλυτα την πολιτική Χατζηδάκη, ο οποίος άσκησε κατά τη γνώμη του μια στιβαρή σοβαρή οικονομική πολιτική για την οποία τον αντάμειψε ο Πρωθυπουργός δίνοντας του την θέση του Αντιπροέδρου στην κυβέρνηση αφού έκανε όπως είπε ένα «καλό νοικοκυριό» στο υπουργείο Οικονομικών. Οι εκλογές όπως είπε «δεν θα κριθούν από τα Τέμπη σε δύο χρόνια αλλά από την οικονομία».

Για την Ευρώπη

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σχολίασε και την άποψη ότι η Ευρώπη έμεινε προσκολλημένη στην αμυντική αμερικανική ομπρέλα, επαναπαύθηκε στην φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία και για τα προϊόντα της στην κινεζική οικονομία που είχε άφθονη ζήτηση. Σήμερα, λείπουν και τα τρία είπε, κάτι που αποδεικνύει τα σοβαρά λάθη που έχουν γίνει.

Ο κ. Μυτιληναίος διερωτήθηκε “δεν είχε δει η Ευρώπη ότι κάποια στιγμή Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα πουν «αρκετά» και θα αλλάξει η πολιτική τους; Είναι ανάγκη να σκεφτούμε τώρα για τον επανεξοπλισμό της ευρωπαϊκής ένωσης;

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της φθηνής ενέργειας  από την Ρωσία δήλωσε ότι μέχρι και πριν την ενεργειακή κρίση, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε από που παίρνουμε φθηνή ενέργεια. Το πρόβλημα μετά ήταν υπερεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, η οποία τώρα έχει γίνει υπερεξάρτηση από το LNG των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του Κατάρ. Μεγάλο λάθος είπε ο κ. Μυτιληναίος θα μπορούσαμε να είχαμε σκεφτεί πολύ νωρίτερα την κατασκευή FSRU και να κάνουμε μόνοι μας την απεξάρτηση και αναρωτήθηκε γιατί έπρεπε επίσης να μπούμε σε μια αντιδικία με την Ρωσία με την οποία παραδοσιακά διατηρούσαμε δεσμούς. Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι ακούει την Ευρωπαϊκή Ένωση που επαίρεται ότι έλυσε το ενεργειακό πρόβλημα σε γρήγορο χρόνο τονίζοντας όμως ότι το κόστος ενέργειας που πλήρωναν εργοστάσιο από 500 εκατομμύρια ευρώ έχει εκτιναχθεί στα 1.500  εκατομμύρια. «Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα έχουμε κάνει μπάχαλο, δε φταίνε οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ούτε η Ρωσία. Αυτή φταίει μόνο για την εισβολή της στην Ουκρανία ενώ για την Κίνα είπε ότι είναι σήμερα ότι ήταν παλιά Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ενεργειακό κόστος

Κατά τον κ.  Μυτιληναίο οι τιμές της ενέργειας μπορούν να επανέλθουν εκεί που είτε που ήταν πριν την ενεργειακή κρίση με δύο τρόπους. Πρώτον να ολοκληρωθεί όλο το επενδυτικό πρόγραμμα του Κατάρ, της Αυστραλίας του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών ώστε να αυξηθούν οι ποσότητες LNG  στην αγορά και το άλλο είναι να υπάρξει μια ειρήνη με την Ρωσία, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα να εισρεύσει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.

Πηγή: newmoney

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

18 Απριλίου 2025