Eμπορικός Σύλλογος Λαμίας: Ο κόσμος της Λαμίας στηρίζει την τοπική αγορά αλλά με περιορισμένη συχνότητα

"Ο κόσμος της Λαμίας στηρίζει την τοπική αγορά αλλά με περιορισμένη συχνότητα και αγοραστική δύναμη"

13 Νοεμβρίου 2025

του/της Θεοφανία Μίγκου

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει πως προτιμά να ψωνίζει από τα τοπικά καταστήματα.

Ωστόσο, η συχνότητα επισκέψεων περιορίζεται στη μία ή δύο φορές τον μήνα, για παραπάνω από τους μισούς καταναλωτές, εξαιτίας του αυξημένου κόστους διαβίωσης — ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, ενέργεια, καύσιμα κ.λπ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τοπικές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με:
– δυσανάλογη αύξηση του κόστους λειτουργίας σε σχέση με τη μείωση του τζίρου,
– υπέρμετρη και πολυεπίπεδη φορολογία,
– αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού και άλλα διαρθρωτικά εμπόδια.

“Όλα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα επιβίωσης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της πόλης.

➡ Τα ευρήματα αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη αλλαγής πολιτικής από την κεντρική διακυβέρνηση:

– Άμεση αύξηση εισοδημάτων για μισθωτούς και συνταξιούχους.
– Παροχή «οξυγόνου» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με στοχευμένες παρεμβάσεις που θα μειώσουν το λειτουργικό κόστος, θα ενισχύσουν τη ρευστότητά τους και θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους .

Η τοπική αγορά της Λαμίας έχει θέληση, προοπτική και ανθρώπους που προσπαθούν.
Αυτό που χρειάζεται τώρα, είναι πράξεις — όχι άλλες διαπιστώσεις”, τονίζει στη σχετική του ανακοίνωση ο Εμπορικός Σύλλογος Λαμίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

13 Νοεμβρίου 2025