,

Εκδήλωση-αφιέρωμα του Τμήματος Αλιβερίου της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών στη μνήμη και το έργο του ζωγράφου Ιωάννη Μητράκα στο Αλιβέρι

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η προβολή του ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ιωάννου που εστίασε στην ζωή του Γ. Μητράκα στο Αλιβέρι

22 Ιουλίου 2026

του/της Newsroom

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουλίου 2026 η εκδήλωση-αφιέρωμα στη μνήμη του σπουδαίου ζωγράφου και Άρχοντα Αγιογράφου, Ιωάννη Μητράκα, στον γεμάτο από κόσμο προαύλιο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αλιβερίου. Η βραδιά, την οποία διοργάνωσε το Τμήμα Αλιβερίου της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών, ήταν αφιερωμένη στην ανεκτίμητη καλλιτεχνική προσφορά και την προσωπικότητα του πρόσφατα εκλιπόντος δημιουργού.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η κυρία Βασιλική Παντελίδου, αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης Μετανεοβυζαντινών Εικαστικών Τεχνών Αλεξανδρούπολης. Η κυρία Παντελίδου ανέλυσε την ιδιαιτερότητα της ζωγραφικής του Ιωάννη Μητράκα, μίλησε  για τη ζωή, την καλλιτεχνική πορεία,την αναγνώριση και την αξία του έργου του.

Ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ήταν η στιγμή που τον λόγο πήρε ο γιος του αείμνηστου δημιουργού, ο οποίος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς την τοπική κοινωνία για τη διαρκή αγάπη και την τιμή προς το πρόσωπό του πατέρα του.

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η προβολή του ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ιωάννου που εστίασε στην ζωή του Γ. Μητράκα στο Αλιβέρι και στη βιοπάλη και τον σκληρό αγώνα των λιγνιτωρύχων του, οι οποίοι αποτέλεσαν τη βασική πηγή έμπνευσης για την ομώνυμη εμβληματική σειρά πινάκων .

Παράλληλα, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Στις συγχορδίες του χρόνου: 17 διηγήματα για τον χρόνο εμπνευσμένα από ζωγραφικά έργα του Ιωάννη Μητράκα» από τον  εκδότη της Αρτέον Εκδοτική, όπου η ζωγραφική του Θρακιώτη καλλιτέχνη συναντά την πένα 17 καταξιωμένων Ελλήνων λογοτεχνών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά μια έκθεση με αντιπροσωπευτικά έργα του ζωγράφου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

22 Ιουλίου 2026