Το αύριο της αγροτικής οικονομίας παρουσιάζει ο πρωθυπουργός

Κυρ. Μητσοτάκης: 19,36 +2 δισ. για επενδύσεις και επιδοτήσεις αγροτών

18 Ιουλίου 2021

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Το όραμά του για έναν δυναμικό, περισσότερο εξωστρεφή και τεχνολογικά αναπτυγμένο αγροτικό τομέα με αιχμή τους νέους αγρότες, μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης της δύναμης πυρός των 19,36 δισ. ευρώ της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των 2 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, πρόκειται να παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα το απόγευμα από την Τρίπολη (Αποστολοπούλειο,  18:00). Θα προηγηθούν, το πρωί της Δευτέρας, επισκέψεις του σε αγροτικό συνεταιρισμό (Ελαιώνα στους Γαργαλιάνους), θερμοκήπιο («Μιχαλακοπούλου στο Λαγκούβαρδο Φιλιατρών) και καλλιέργεια γλυκοπατάτας (Τερψιθέα).

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός αναμένεται

-Να αναδείξει την «διαπραγματευτική επιτυχία» της Κυβέρνησης, με προσωπική παρέμβαση του ιδίου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο του 2020, για το γεγονός ότι παραμένουν «σταθεροί» οι ευρωπαϊκοί πόροι για τους Έλληνες αγρότες παρά την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περικοπή τους κατά 15% και τις πιέσεις που άσκησαν οι χώρες της τελευταίας διεύρυνσης της ΕΕ για την λεγόμενη «εξωτερική σύγκλιση των επιδοτήσεων», δηλαδή, την μείωση των επιδοτήσεων για τους αγρότες στις «παλιές» χώρες της ΕΕ προς όφελος των αγροτών στις «νέες χώρες», εξέλιξη που θα οδηγούσε σε μεγάλη μείωση των άμεσων ενισχύσεων στην Ελλάδα.

-Να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης για το πώς θα απορροφηθούν έως το 2027 τα 19,36 δις ευρώ,  εκ των οποίων τα 14,5 δις είναι οι άμεσες ενισχύσεις και τα υπόλοιπα αφορούν στη χρηματοδότηση επενδύσεων και έργων υποδομής (πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης).

-Να επισημάνει τη μεγιστοποίηση του αναπτυξιακού αποτυπώματος στην ελληνική γεωργία μέσω της συνδυαστικής αξιοποίησης των 19,36 δις ευρώ αλλά και των σχεδόν 2 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι «οι πόροι εξασφαλίστηκαν για να επενδυθούν κι όχι να δαπανηθούν» (ενδεικτική είναι η προτεραιότητα στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για αρδευτικά έργα υποδομής).

Ανταγωνιστικά προϊόντα στις αγορές, νέοι αγρότες στο χωράφι

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει ως κεντρικές προτεραιότητες της αγροτικής πολιτικής της Κυβέρνησης:

-Την τόνωση της εξωστρέφειας, μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων στην ελληνική και τις διεθνείς αγορές. «Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο στις εξαγωγές σε μία σειρά προϊόντα, τα οποία αποδεικνύουν ότι μπορούν να είναι ανταγωνιστικά. Χρειαζόμαστε περισσότερα τέτοια προϊόντα, προφανώς», είχε επισημάνει στην τελευταία του επίσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

-Την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού. Στους νέους αγρότες θα κατευθύνεται, άλλωστε, το 3% των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ, ενώ θα στηριχθούν με πριμ πρώτης εγκατάστασης έως 40.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (https://www.powergame.gr/ikonomia/99262/programma-agrotikis-anaptyxis-epidotiseis-eos-40-000-gia-neous-agrotes/) αλλά και ενίσχυση για σύγχρονο εξοπλισμό από τα Σχέδια Βελτίωσης. Ο Πρωθυπουργός παρουσιάζει σε κάθε ευκαιρία στο όραμά του να επιστρέψουν οι νέοι αγρότες στο χωράφι και οι νέοι αλιείς στη θάλασσα «γιατί ακριβώς θα μπορούν να προσβλέπουν μέσα από αυτή την εργασία σε ένα καλό, ικανοποιητικό εισόδημα».

-Την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των αγροτών, όχι μόνο των νέων αλλά και των πιο έμπειρων κατά τρόπο ώστε να συνδυάζουν την πρακτική εμπειρία στο χωράφι με τη σύγχρονη γνώση.

-Την αξιοποίηση της τεχνολογίας. «Η έξυπνη γεωργία  πρέπει να συναντηθεί με τις ανάγκες των Ελλήνων παραγωγών», έχει επισημάνει χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Μηστοτάκης σε συναντήσεις του με αγρότες στο παρελθόν αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα σύνδεσης του αγροδιατροφικού τομέα και με την έρευνα που κάνουν έλληνες επιστήμονες.

Το 1 στα 4 ευρώ των ενισχύσεων συνδεδεμένο με φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις

Ο Πρωθυπουργός θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία του τόσο στην περιβαλλοντική όσο και την κοινωνική διάσταση της νέας ΚΑΠ. Από το 2025 οι Έλληνες αγρότες θα λαμβάνουν το  25% των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, ήτοι 473 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 1,891 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, μόνο εφ’ όσον εφαρμόζουν φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, τα λεγόμενα «οικολογικά σχήματα». Το 2023-24), το αντίστοιχο ποσοστό μειώνεται στο 20% των άμεσων ενισχύσεων, ήτοι στα 378 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Επιπρόσθετα, το 35% του προϋπολογισμού του Πυλώνα ΙΙ (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης), ήτοι 195 εκατ. ευρώ από τα 557 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, θα διατίθενται σε δράσεις που προωθούν περιβαλλοντικές και κλιματικές πρακτικές και πρακτικές καλής διαβίωσης των ζώων.

Ακόμη, για πρώτη φορά, η νέα ΚΑΠ θα περιλαμβάνει κοινωνικές προϋποθέσεις, που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι αγρότες θα πρέπει να σέβονται στοιχεία του ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργατικού δικαίου προκειμένου να λαμβάνουν επιδοτήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

30 Απριλίου 2024