Στο Μουσείο θυμάτων ναζισμού Διστόμου η Σχολή Πεζικού Χαλκίδας

Αξιωματικοί που υπηρετούν ή εκπαιδεύονται στην Σχολή Πεζικού Χαλκίδας, επισκέφθηκαν το Μαυσωλείο και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου! Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της ενημέρωσης  του προσωπικού των στρατιωτικών  σχηματισμών της Αν. Στερεάς Ελλάδας  για την ιστορία της μαρτυρικής κωμόπολης της Βοιωτίας – ένα σημαντικό κεφάλαιο της  νεώτερης ιστορίας του τόπου μας.. Φέτος είναι το […]

15 Ιουλίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Αξιωματικοί που υπηρετούν ή εκπαιδεύονται στην Σχολή Πεζικού Χαλκίδας, επισκέφθηκαν το Μαυσωλείο και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου!

Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της ενημέρωσης  του προσωπικού των στρατιωτικών  σχηματισμών της Αν. Στερεάς Ελλάδας  για την ιστορία της μαρτυρικής κωμόπολης της Βοιωτίας – ένα σημαντικό κεφάλαιο της  νεώτερης ιστορίας του τόπου μας.. Φέτος είναι το δεύτερο γκρουπ της Σχολής αυτής, που επισκέπτεται το Δίστομο.

Στην ενημέρωση πέραν της αναφοράς των τραγικών συμβάντων και της προβολής του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ, παρουσιάστηκαν και μια σειρά παρατηρήσεων από την απάνθρωπη δράση των Γερμανικών μονάδων  με στρατιωτικό ενδιαφέρον. Όπως για παράδειγμα η ανάδειξη των  δυο γερμανικών έγγραφων της ίδιας ημέρας (του Διοικητή και της στρατ. Αστυνομίας), που το ένα διαψεύδει το άλλο για το πως έγινε η Σφαγή.

Πως πήγαν να κρύψουν το έγκλημα

Το πρώτο ψευδώς αναφέρει ότι οι Γερμανοί ναζί δέχθηκαν επίθεση μπαίνοντας στο χωριό από ταμπουρωμένους αντάρτες και τα 228 θύματα ήταν …παράπλευρες απώλειες. Και το δεύτερο περιγράφει τα γεγονότα όπως έγιναν – δηλαδή ότι η σφαγή των αμάχων κατοίκων έγινε με διαταγή, μετά από επίθεση που δέχθηκαν οι Γερμανοί, δυο χιλιόμετρα μετά το Δίστομο! Τα έγγραφα αποκάλυψε Γερμανός ιστορικός και αποδεικνύουν ότι σκόπιμα έσφαξαν αθώους πολίτες, κι ότι υπήρχε επίσημος μηχανισμός για συσκότιση των εγκλημάτων.

Με ξιφολόγχη

Ένα άλλο στοιχείο που αναδείχθηκε και ιατροδικαστικά είναι ότι έγινε εκτεταμένη χρήση ξιφολόγχης κατά των άμαχων (παιδιών, γυναικών και γερόντων), αλλά και ενδείξεις για πιθανή χρήση απαγορευμένων σφαιρών ντουμ-ντουμ κατά αμάχων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

14 Ιουλίου 2024