Η διαμαρτυρία του Γεώργιου Καπεντζώνη για τις ελλείψεις καθηγητών

Με σημερινή επιστολή ο Δήμαρχος Δωρίδας διαμαρτύρεται έντονα για τις ελλείψεις των εκπαιδευτικών στο Γυμνάσιο και το Λύκειο της περιοχής. Επιστολή  Διαμαρτυρίας για την έλλειψη καθηγητών στο Γυμνάσιο – Λύκειο Λιδωρικίου». Με μεγάλη μας λύπη αλλά και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε σήμερα ότι μετά την ολοκλήρωση και της ΤΕΤΑΡΤΗΣ φάσης πρόσληψης αναπληρωτών καθηγητών, και ενώ εκπνέει το […]

12 Νοεμβρίου 2019

του/της Newsroom

Με σημερινή επιστολή ο Δήμαρχος Δωρίδας διαμαρτύρεται έντονα για τις ελλείψεις των εκπαιδευτικών στο Γυμνάσιο και το Λύκειο της περιοχής.

Επιστολή  Διαμαρτυρίας για την έλλειψη καθηγητών στο Γυμνάσιο – Λύκειο Λιδωρικίου».

Με μεγάλη μας λύπη αλλά και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε σήμερα ότι μετά την ολοκλήρωση και της ΤΕΤΑΡΤΗΣ φάσης πρόσληψης αναπληρωτών καθηγητών, και ενώ εκπνέει το πρώτο τετράμηνο, ο καθηγητής για τη διδασκαλία της φυσικής στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Λιδωρικίου, δεν αποδέχτηκε τη θέση με αποτέλεσμα να περιμένουνε και πάλι την επόμενη φάση. Επιπλέον, η καθηγήτρια για το μάθημα των μαθηματικών που αποδέχτηκε τη θέση, θα αναλάβει καθήκοντα για μόλις δύο εβδομάδες, αφού θα κάνει χρήση της άδειας κύησης . Η διαδικασία που ακολουθείται και σε αυτή την περίπτωση, είναι η ίδια χρονοβόρα διαδικασία. Σαν αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να χάνονται πολύτιμες ώρες διδασκαλίας.

Το γεγονός αυτό τραγικοποιείται αφού οι ελλείψεις αυτές είναι σε μαθήματα κατεύθυνσης και οι μαθητές σε τέσσερις περίπου μήνες θα κληθούν να εξεταστούν. Θα κληθούν να δώσουν έναν άνισο αγώνα απέναντι στους μαθητές που παρακολουθούν μαθήματα κανονικά από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι καθηγητές μπορούν να αρνούνται να διοριστούν, με αποτέλεσμα να μην προσέρχονται και να πρέπει να έρθει η επόμενη φάση αναπληρωτών. Και ο χρόνος μετρά και μετρά σε βάρος αποκλειστικά των μαθητών.

Τα ανωτέρω προβλήματα θεωρούμε ότι πηγάζουν από την αναμοριοδότηση που έγινε πριν 2 χρόνια, που είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση των μορίων και ταυτόχρονη μείωση των κινήτρων αλλά και από την ισχύουσα διαδικασία διορισμού αναπληρωτών που είναι χρονοβόρα.

Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν η τροποποίηση του ισχύοντος νόμου σχετικά με τους διορισμούς αναπληρωτών καθηγητών, όπως επιτακτική είναι και η ανάγκη της τροποποίησης του νόμου σχετικά με τη μοριοδότηση των περιφερειακών σχολείων και ειδικά του σχολείου της Έδρας του Δήμου μας, του Λιδωρικίου, που βρίσκεται και σε δυσπρόσιτη περιοχή. Η διαδικασία που ισχύει σήμερα είναι άκαμπτη, μη λειτουργική και αναποτελεσματική όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα.

Παρακαλούμε για τις ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ενέργειες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, για την εξεύρεση οριστικής λύσης, έτσι ώστε να μην χρειάζεται οι μαθητές να αναζητούν λύσεις οι οποίες στο τέλος επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο της εύρυθμη λειτουργία του σχολείου τους και να ταλαιπωρούνται από τις αδυναμίες και τα κενά της νομοθεσίας.

Ο Δήμαρχος Δωρίδος

Γεώργιος Καπεντζώνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Μαρτίου 2023