Προσπάθειες επίλυσης διαφορών μέσω της διπλωματικής οδού και μπαραζ υπερπτήσεων

Ασχέτως συνάντησης και καλής επικοινωνίας μεταξύ των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, η δεύτερη δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει την προκλητικότητα και τις παραβιάσεις παντός τύπου. Πιο συγκεκριμένα, παρά τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δυο πλευρών η Άγκυρα συνεχίζει ακάθεκτη τις προκλητικές ενέργειες της, τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο καθώς και την εμπρηστική ρητορική […]

13 Φεβρουαρίου 2020

του/της Newsroom

Ασχέτως συνάντησης και καλής επικοινωνίας μεταξύ των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, η δεύτερη δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει την προκλητικότητα και τις παραβιάσεις παντός τύπου. Πιο συγκεκριμένα, παρά τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δυο πλευρών η Άγκυρα συνεχίζει ακάθεκτη τις προκλητικές ενέργειες της, τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο καθώς και την εμπρηστική ρητορική κατά της Ελλάδας.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στην σύντομη συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας, Ακάρ, προέβαλε το θέμα της προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας ζητώντας να τον τερματισμό κάθε κίνησης που προκαλεί εντάσεις στο Αιγαίο.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας συζήτησε το ζήτημα των παραβιάσεων στο Αιγαίο και τον καταιγισμό των υπερπτήσεων. Όπως φάνηκε όμως λίγο αργότερα το ενδιαφέρον της Άγκυρας για αποκλιμάκωση θα μπορούσε να ειπωθεί ως υποκριτικό.

Μόλις λίγες ώρες μετά από τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών αμύνης του ΝΑΤΟ, η Άγκυρα επέστρεψε στη συνήθη πρακτική των ακραίων παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ ζεύγος τουρκικών F- εκτελούσε υπέρπτηση στην Παναγιά και στις Οινούσσες στα 12.000 και 10.000 πόδια αντίστοιχα.

Λίγα λεπτά αργότερα εκτελέσθηκαν δύο ακόμη υπερπτήσεις σε Οινούσες και Παναγιά από τουρκικά F-16 στα 27.000 πόδια.

Η τουρκική προκλητικότητα συνεχίστηκε και το μεσημέρι, καθώς τουρκικά F-16 πέταξαν συνολικά 7 φορές πάνω από ελληνικά νησιά σε διάστημα λιγότερο του ενός τετάρτου της ώρας

Από το πρωί έχουν καταγραφεί συνολικά 12 υπερπτήσεις και έχουν αυξηθεί στις 90 από την αρχή του χρόνου όταν πέρυσι όλο το 2019 ήταν 124

Ο νέος γύρος υπερπτήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ σημειώθηκε μετά τη 1 το μεσημέρι Συγκεκριμένα στις 13.26, 13.29, 13.30, 13.33 ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πέταξαν πάνω από Φαρμακονήσι, Λειψούς, Αρκιούς και ξανά Λειψούς στα 25.000 πόδια. Στη συνέχεια στις 13.36, 1337.1339 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις σε Αρκιούς, Λειψούς και Αγαθονήσι στα 9.000 , 10.000 και 20.000 πόδια αντίστοιχα.

Οι ακραίες προκλήσεις των Τούρκων γίνονται σήμερα στο Αιγαίο – με τα εώς τώρα στοιχεία – απο 3 ζευγάρια τουρκικών F-16. Για ακόμη μία φορά όμως έχουν πάρει δυναμικές απαντήσεις από συνολικά 10 μαχητικά αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Δέκα ελληνικά F-16 αλλά και ένα ζευγάρι Mirage 2000 αναχαίτισαν τα τουρκικά.”

Οι προτάσεις της Αθήνας

Εκτός από το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο σύνολό τους που έθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος στον τούρκο ομολόγο του, φαίνεται πως η ελληνική πλευρά κατέθεσε προτάσεις σχετικά με τρία θέματα μεταξύ των δύο πλευρών που ταλανίζουν τον Ελλαδικό χώρο.

Πρόκειται για θέματα που αφορούν στις υποθαλάσσιες περιοχές, την τηλεφωνική γραμμή ανάμεσα στα αρχηγεία Τακτικής Αεροπορίας Λάρισας -Εσκί Σεχίρ αλλά και τη ικανότητα επίλυσης εν δυνάμει επεισοδίων στον Έβρο σε επίπεδο τοπικής διοίκησης.

Τα ζητήματα αυτά είναι ο βασικός «κορμός» των προτάσεων για την μείωση των εντάσεων στο Αιγαίο με τα οποία έρχεται η Αθήνα στις συζητήσεις με την Αγκυρα, στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που θα πραγματοποιηθούν 17-21 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» η Αθήνα αναμένεται να καταθέσει μια σειρά από προτάσεις σχετικά με τη δέσμευση υποθαλάσσιων περιοχών για τη χρήση υποβρυχίων (με SubNOTAM).

Δεύτερον, να ενεργοποιηθεί η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής ανάμεσα στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα και στην τουρκική διοίκηση Τακτικής Αεροπορίας στο Εσκί Σεχίρ, ΄ωστε να είναι άμεση η επικοινωνία σε περίπτωση σοβαρής εμπλοκής στον αέρα.

Τρίτον, οι τοπικές διοικήσεις να έχουν την δυνατότητα επίλυσης πιθανών επεισοδίων στον Έβρο.

Από την ελληνική πλευρά αναμένεται να τεθούν ακόμα ορισμένα ζητήματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα. “Όπως ο περιορισμός εκπομπής ακυρωτικών NAVTEX από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας για τις οδηγίες που εκδίδονται από την Ελλάδα για την Ανατολική Μεσόγειο, οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων και η πρακτική των πτήσεων άνωθεν ελληνικών νησιών αλλά και πλοίων.”

Πέτσας: Δεν θα επιτρέψουμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Μετά τη συνάντηση Ακάρ – Παναγιωτόπουλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «εμείς θέλουμε να έχουμε ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία, ακόμη και όταν υπάρχει ένταση.”

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν επιτρέπει να γίνουν σοβαρά βήματα.

Επίσης, δήλωσε ότι υπάρχει αποκλιμάκωση της έντασης αλλά, διέτεινε οτι χρειάζεται να γίνουν κι άλλα βήματα.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι δεν γνωρίζει αν θα έχουμε νέο επεισόδιο με το Ορούτς Ρέις, αλλά η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει την παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Μενέντεζ κατά Τουρκίας

Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων δεν άφησε αδιάφορες τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ κατεύθυνε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παραδεχτει την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο με φόντο το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης, σταματώντας έτσι την ύπαρξη της αμερικανικής ουδετερότητας.

Ο Κρίστοφερ Ρόμπινσον, αναπληρωτής βοηθός υπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, διατύπωσε τη θέση που καλεί όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στη περιοχή.

Η συγκεκριμένη ενέργεια προκάλεσε την αντίδραση του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος μέσω πιεστικών ερωτήσεων, τον κάλεσε να διευκρινίσει ποια είναι τα μέρη που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ παρουσίασε την Τουρκία ως το μόνο μέρος που δημιουργεί τα προβλήματα, και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, μια συμφωνία την οποία χαρακτήρισε «εξωφρενική».

«Αυτό είναι πολύ ωραίο, (καλούμε) όλα τα μέρη. Αλλά υπάρχει μόνο ένα μέρος που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα. Η Τουρκία έχει αυτή την εξωφρενική αξίωση, διεκδικώντας μια λωρίδα που διέρχεται από διεθνή ύδατα και στην πραγματικότητα εδάφη της Ελλάδας, για παράδειγμα, καθώς και της Κύπρου… Γιατί λέμε ‘όλα τα μέρη’, όταν στην πραγματικότητα γνωρίζουμε ότι υπάρχει μόνο ένα μέρος που δημιουργεί ένα πραγματικό πρόβλημα και αυτό είναι η Τουρκία;», αναρωτήθηκε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Τελικά ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι οι δύο χώρες δεν έχουν προβεί σε καμία προκλητική ενέργεια, αποδεχόμενος την θέση του γερουσιαστής Μενέντεζ, με την Τουρκία ως υπεύθυνη για τα προβλήματα στην περιοχή.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024