,

Κολοκυθόπιτα γλυκιά στριφτή

Συστατικά Για τη ζύμη: 500 gr. αλεύρι κοσκινισμένο 50 ml. χυμό πορτοκαλιού 210 ml. νερό 1/3 κ. γ. αλάτι 1 κ. γ. ξίδι 3 κ. γ. ζάχαρη 2 κ. σ. ελαιόλαδο Για τη γέμιση: 1.500 gr. κολοκύθα, τριμμένη στον τρίφτη 250 gr. ζάχαρη κρυσταλλική 250 gr. καρύδια χοντροκομμένα 1 φ. τσ. φρυγανιά ή ρύζι νυχάκι 1 κ. γλ. κανέλα 2 φ. τσ. σταφίδες ξανθές ή μαύρες Οδηγίες Για […]

12 Μαρτίου 2020

του/της Newsroom

Συστατικά

Για τη ζύμη:

500 gr. αλεύρι κοσκινισμένο

50 ml. χυμό πορτοκαλιού

210 ml. νερό

1/3 κ. γ. αλάτι

1 κ. γ. ξίδι

3 κ. γ. ζάχαρη

2 κ. σ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:

1.500 gr. κολοκύθα, τριμμένη στον τρίφτη

250 gr. ζάχαρη κρυσταλλική

250 gr. καρύδια χοντροκομμένα

1 φ. τσ. φρυγανιά ή ρύζι νυχάκι

1 κ. γλ. κανέλα

2 φ. τσ. σταφίδες ξανθές ή μαύρες

Οδηγίες

Για τη ζύμη: Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξίδι, το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε, προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε έως ότου το νερό τελειώσει κι έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 40 λεπτά.

Για τη γέμιση: Παίρνουμε την κολοκύθα κι αφού την καθαρίσουμε και την κόψουμε σε κομμάτια και την τρίβουμε στον τρίφτη. Την βάζουμε σε σουρωτήρι και τη στύβουμε όσο πιο πολύ μπορούμε, ώστε να

βγάλει τα υγρά της, αφήνοντάς την για 2 ώρες στο σουρωτήρι. Την βάζουμε μέσα Σε μια λεκάνη, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα καρύδια, την κανέλα, τις σταφίδες και την φρυγανιά ή το ρύζι και ανακατεύουμε καλά.

Φτιάχνουμε την πίτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο , κόβουμε τη ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια. Με το κάθε ένα από αυτά φτιάχνουμε μια μπαλίτσα και μετά την πιέζουμε με το χέρι μας κάνοντας μια πιτούλα, με τον πλάστη ανοίγουμε το φύλλο μας. Χωρίζουμε την γέμιση σε 6 μέρη, παίρνουμε την μία ποσότητα γέμισης που χωρίσαμε και το τοποθετούμε επάνω στο φύλλο, ώστε αυτό να καλύπτεται από γέμιση, απ’ άκρη σ’ άκρη. Τυλίγουμε προσεκτικά και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού δημιουργώντας έναν σαλίγκαρο. Συνεχίζουμε δεύτερο φύλλο κατά τον ίδιο τρόπο και το τυλίγουμε γύρω από τον πρώτο σαλίγκαρο! Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα, το ταψί πρέπει να γεμίσει ομόκεντρους κύκλους. Περιχύνουμε τα φύλλα με λάδι Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 45΄ ή μέχρι να έχουμε μια ολόχρυση γλυκιά πίτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024