ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ – ΄΄ Στα μονοπάτια των γεύσεων ΄΄

Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα για συνταγές δίπλα στην θάλασσα αλλά και για την νηστεία που έρχεται, μια από τις πιο ωραίες μου στιγμές είναι όταν το σούρουπο με παρέα αριβάραμε ΄΄ στον ΚΑΠΕΤΆΝΙΟ ΄΄ τι σας λέω τώρα;, είναι μια μεγάλη σε νοστιμιές παραθαλάσσια Ψαροταβέρνα κοντά μας εδώ στην Χαλκίδα με ότι καλύτερο έχει η θάλασσα. Φυσικά […]

2 Μαρτίου 2020

του/της Newsroom

Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα για συνταγές δίπλα στην θάλασσα αλλά και για την νηστεία που έρχεται, μια από τις πιο ωραίες μου στιγμές είναι όταν το σούρουπο με παρέα αριβάραμε ΄΄ στον ΚΑΠΕΤΆΝΙΟ ΄΄ τι σας λέω τώρα;, είναι μια μεγάλη σε νοστιμιές παραθαλάσσια Ψαροταβέρνα κοντά μας εδώ στην Χαλκίδα με ότι καλύτερο έχει η θάλασσα. Φυσικά και δεν κάνω διαφήμιση αλλά ήθελα να το γράψω για να πάρω πάσα στο ότι δεν χρειάζεται εάν δεν θέλουμε να πάμε μακριά για να γευθούμε νόστιμα θαλασσινά μεζεδάκια η Χαλκίδα από την μια άκρη έως την άλλη είναι γεμάτη από ομορφιές – νόστιμες απολαύσεις και ηρεμία.

Συνεχίζοντας με τον ΚΑΠΕΤΑΝΙΟ ( εδώ τώρα κάνουμε την διαφήμιση ) αυτό που παρατηρούμε αμέσως είναι ότι κάθεσαι επάνω στην θάλασσα και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να απολαύσεις την ομορφιά, Θάλασσα – το απέραντο γαλάζιο και όταν έρθει ο σερβιτόρος πάντα χαμογελαστός αφήστε τον να σας προτείνει ( δεν χρειάζεται κατάλογο ), και ξεκινώ να παραγγέλνω………… πάντα όταν πάω εκεί.

Πρώτον το καραφάκι με το Ούζο μας, Οστρακοειδή ( με αυτά θα ασχοληθούμε αυτήν την εβδομάδα ) τι έφερε σήμερα το καΐκι και οπωσδήποτε το ψητό καλαμάρι, ένα παράπονο έχω όμως από τον φίλο μου Κώστα ότι δεν φέρνει πάντα αχινούς να τους ευχαριστηθούμε να τους γευθούμε και να τους απολαύσουμε με το ουζάκι μας, κατά τα άλλα όλα εντάξει και το σέρβις και η κουζίνα ( μπορεί να ξεκινήσω μια μικρή στήλη ενημέρωσης για τα καλά μικρά – γευστικά στέκια που μπορείτε να πάτε και τι να δοκιμάσετε ), όσον αφορά το μεζεδάκι σας δίπλα στην ΘΆΛΑΣΣΑ.

Ας αναλύσουμε τώρα τα ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ για να ξέρουμε τι τρώμε

ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ:  Όλα τα όστρακα είναι υψηλής διατροφικής και βιολογικής αξίας, ενώ παράλληλα αποτελούν άριστη διαιτητική τροφή. Τα μαλάκια και τα οστρακόδερμα είναι από τις πλέον εξελιγμένες ομάδες ασπόνδυλων και είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ω-3.
Επίσης, τα οστρακοειδή περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ελάχιστο λίπος, υδατάνθρακες και περιορισμένη θερμιδική απόδοση (περίπου 50 – 70 θερμίδες ανά 100γρ. κρέατος), επομένως αποτελούν άριστη διαιτητική τροφή.
Το κρέας τους είναι πλούσιο σε αναπλαστικές κα ενεργειακές ουσίες, όπως υδατάνθρακες και διάφορα μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, μαγγάνιο αλλά και βιταμίνες A, B, B2, C, D, PP, καθώς και όλα τα βασικά συστατικά που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας.
Η πλουσιότερη ζωική τροφή σε περιεκτικότητα σιδήρου είναι τα μύδια. Μελέτη-έρευνα του καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωφρόνιου Παπουτσόγλου, αλλά και δεδομένα της διεθνούς βιβλιογραφίας, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μυδιών, στρειδιών, γαρίδων, καλαμαριών, σουπιών και χταποδιών μπορεί να γίνεται χωρίς φόβο.
Το συμπέρασμα αυτό, εξηγεί, βασίζεται στη χημική σύσταση των ιστών των οργανισμών αυτών, η οποία χαρακτηρίζεται από ελάχιστο ποσοστό ολικών λιπαρών ουσιών, αυξημένα ποσοστά ακόρεστων-πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, μικρό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών οξέων, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα πολλών ιχνοστοιχείων, καθώς και αυξημένα επίπεδα πολλών βιταμινών. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα στρείδια, λόγω και της περιεκτικότητάς τους σε γλυκογόνο (υδατάνθρακες), θεωρούνται ως μία από τις πιο διαιτητικά ισορροπημένες φυσικές τροφές. Είναι οι πλουσιότεροι ζωικοί ιστοί σε βιταμίνες, καθώς και σε σίδηρο, χαλκό, ιώδιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και φώσφορο. Επίσης, αξιόλογα επίπεδα ψευδαργύρου, σεληνίου, φθορίου και ιωδίου, βρίσκονται στα μύδια και τις γαρίδες. Καλό είναι, τα στρείδια να καταναλώνονται ωμά, τα μύδια ωμά ή ελαφρώς βρασμένα, οι γαρίδες, τα χταπόδια και τα καλαμάρια κατά προτίμηση βραστά ή ψητά (στη σχάρα). Με αυτούς τους τρόπους μαγειρέματος διατηρείται, όσο είναι δυνατόν, αναλλοίωτη η χημική τους σύσταση και κατά συνέπεια η διαιτητική τους αξία.

Οστρακόδερμα: τα οστρακόδερμα έχουν σκληρό περίβλημα, παράλληλα έχουν και μια ευαίσθητη σάρκα. Παραδείγματα οστρακόδερμων είναι: Αστακός – Γαρίδες – Καβούρια – Καραβίδες.

Μαλάκια – Οστρακοειδή: Στα μαλάκια περιλαμβάνονται διάφορα είδη όπως, τα Σαλιγκάρια – οι Αχιβάδες – τα Μύδια – Στρείδια – Κυδώνια – Γυαλιστερές – Χτένια – Καλόγνωμες – Τελλίνες – Χάβαρα – Λούπινα – Πίνες. από εξελικτικής άποψης είναι από τα πιο εξελιγμένα ανάμεσα στα ασπόνδυλα. Ζουν στο νερό, συνήθως στη θάλασσα, τους ωκεανούς αλλά και σε γλυκό νερό.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024