,

Ταραμοσαλάτα

Ταραμάς Ο ταραμάς είναι ουσιαστικά τα αβγά του μπακαλιάρου ή του κυπρίνου (αβγοτάραχο), τα οποία αφαιρούνται από το ψάρι, αλατίζονται και τοποθετούνται για ωρίμανση για κάποιες μέρες, ενώ στη συνέχεια ανακατεύονται μετά από κάποιες απαραίτητες διαδικασίες, δημιουργώντας τον γνωστό σε όλους μας ταραμά. Στο εμπόριο θα βρείτε δύο είδη του, τον άσπρο και τον κόκκινο. […]

2 Μαρτίου 2020

του/της Newsroom

Ταραμάς

Ο ταραμάς είναι ουσιαστικά τα αβγά του μπακαλιάρου ή του κυπρίνου (αβγοτάραχο), τα οποία αφαιρούνται από το ψάρι, αλατίζονται και τοποθετούνται για ωρίμανση για κάποιες μέρες, ενώ στη συνέχεια ανακατεύονται μετά από κάποιες απαραίτητες διαδικασίες, δημιουργώντας τον γνωστό σε όλους μας ταραμά.

Στο εμπόριο θα βρείτε δύο είδη του, τον άσπρο και τον κόκκινο. Πρέπει να γνωρίζετε, όμως, ότι ο λευκός είναι ανώτερης ποιότητας και ότι ο κόκκινος παίρνει το χρώμα αυτό λόγω χρωστικών ουσιών που πρόσθεσαν οι παραγωγοί πρώτη φορά γύρω στη δεκαετία του ’50, προκειμένου να τον κάνουν πιο λαχταριστό για τον κόσμο – κάτι που πέτυχε, αφού οι περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν τελικά τον κόκκινο.

Στην πραγματικότητα, όμως, ο λευκός, εκτός του ότι είναι πιο αγνός, απαιτεί και λιγότερη ποσότητα για την παρασκευή ταραμοσαλάτας, οπότε το γεγονός ότι είναι ακριβότερος, αντισταθμίζεται ως ένα βαθμό.

 

 

Υλικά

200 gr. ταραμά άσπρο

1 φραντζόλα ψωμί άσπρο (2 ημερών)

1 & 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο

1/2 ποτήρι χυμός λεμονιού

1 κρεμμύδι μεσαίο τριμμένο ψιλό

λίγο μαϊντανό και ελίτσες για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Παίρνουμε το ψωμί μας το οποίο πρέπει να έχει ξεραθεί αρκετά, του αφαιρούμε την κόρα και στη συνέχεια μουσκεύουμε την ψίχα καλά σε ένα βαθύ μπολ. Ύστερα τρίβουμε σε κομμάτια τη βρεγμένη ψίχα. Στο γουδί ( το μυστικό της επιτυχίας είναι το γουδί μας ) πολτοποιούμε καλά τον ταραμά με δυνατές και γρήγορες κινήσεις προσθέτοντας λίγο λεμονάκι. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη τριμμένη και βρεγμένη ψίχα και συνεχίζουμε το γούδισμα. Προσθέτουμε κατά σειρά λάδι, λεμόνι, χτυπάμε και ξανά λάδι, λεμόνι επαναληπτικά μέχρι να αρχίσει να ομογενοποιείται. Προς το τέλος προσθέτουμε το λιωμένο σχεδόν κρεμμύδι και επαναλαμβάνουμε την ίδια κίνηση. Συνοδεύει την ολόφρεσκη ζεστή λαγάνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024