Έβρος: Κοινές δηλώσεις Πρωθυπουργού και τριών επικεφαλής της Ε.Ε

Κοινές δηλώσεις έγιναν πριν από λίγη ώρα από τον Πρωθυπουργό και τους τρεις επικεφαλής των θεσμών της Ε.Ε από τον Έβρο, αφού πρώτα επιθεώρησαν τη κατάσταση στη περιοχή. Στον Έβρο βρέθηκαν μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen και ο Πρόεδρος […]

3 Μαρτίου 2020

του/της Newsroom

Κοινές δηλώσεις έγιναν πριν από λίγη ώρα από τον Πρωθυπουργό και τους τρεις επικεφαλής των θεσμών της Ε.Ε από τον Έβρο, αφού πρώτα επιθεώρησαν τη κατάσταση στη περιοχή.

Στον Έβρο βρέθηκαν μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli.

«Η Τουρκία  κάνει πράξη της απειλή της. Αν και η ίδια έχει χαρακτηριστεί ασφαλής χώρα εξακολουθεί να τους χρησιμοποιεί ως γεωπολιτικούς μοχλούς.

«Οι απειλές του Ερντογάν δεν πέρασαν. Προσέκρουσαν στην ετοιμότητα του ελληνικού λαού, αλλά και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που είμαι σίγουρος ότι θα εκφραστεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως “Το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό. Συνιστά μια ασύμμετρη απειλή” και πρόσθεσε “Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζεται, συζητούν. Τα σύνορα μας είναι αδιαπραγμάτευτα”

Από τη πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, δήλωσε πως “Υπάρχει ένα σημαντικό θέμα. Είναι κρίσιμης σημασίας αυτό που κάνετε  για το μέλλον της ΕΕ”.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen επισήμανε ό,τι  η Ε.Ε. θα παράσχει οικονομική υποστήριξη ύψους 700€ εκατ. στη χώρα, από τα οποία τα μισά είναι άμεσα διαθέσιμα. «Οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα», τόνισε η πρόεδρος.

“Η κατάσταση στα σύνορα μας δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας είναι ευθύνη της Ευρώπης θα το διαχειριστούμε με τάξη, ενότητα, ευθύνη και αποφασιστικότητα. Όσοι δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευθούν”, πρόσθεσε η Ursula von der Leyen.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli, κάλεσε τη γείτονα χώρα να σεβαστεί τη Συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ε.Ε. και ευχαρίστησε την Ελλάδα. “Η Ευρώπη πρέπει να ασκήσει κοινή μεταναστευτική πολιτική”, επισήμανε ο πρόεδρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024