Συνεδρίασε για πρώτη φορά το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας (Ε.Σ.Αν.Υ)

Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής και Υιοθεσίας (Ε.Σ.Αν.Υ.), παρουσία της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου. Η Υφυπουργός καλωσόρισε τα νέα μέλη του Συμβουλίου, αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο εμπειρίας και τεχνογνωσίας που κατέχουν και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Παρά τη […]

23 Απριλίου 2020

του/της Newsroom

Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής και Υιοθεσίας (Ε.Σ.Αν.Υ.), παρουσία της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου.

Η Υφυπουργός καλωσόρισε τα νέα μέλη του Συμβουλίου, αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο εμπειρίας και τεχνογνωσίας που κατέχουν και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Παρά τη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, παραμένουμε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ευαίσθητο τομέα της παιδικής προστασίας. Ο ρόλος του Ε.Σ.Αν.Υ. είναι πολύτιμος, καθώς μπορεί να συμβάλει με την τεχνογνωσία του σε ζητήματα διαδικασιών που αφορούν το επιχειρησιακό πεδίο, ώστε η οικογενειακή αποκατάσταση των παιδιών να γίνεται με τρόπο αποτελεσματικό και διαφανή. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αντίθεση με τις πρακτικές του παρελθόντος, στις συνεδριάσεις του Ε.Σ.Αν.Υ. θα τηρούνται πλέον απαρέγκλιτα υπογράφοντα πρακτικά.  Οι απαιτήσεις είναι πολλές, είμαι βέβαιη όμως ότι το Συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση θα αντεπεξέλθει με επιτυχία στα καθήκοντά του. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι σε αυτή την προσπάθεια θα είμαι δίπλα σας.»

Στην κορυφή της ατζέντας των προς συζήτηση θεμάτων, όπως αποτυπώθηκαν και στην ομιλία της κ. Μιχαηλίδου, τέθηκε η έναρξη του συνταιριάσματος των παιδιών με τους υποψηφίους ανάδοχους και θετούς γονείς και η πορεία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Είναι αξιοσημείωτο ότι από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση  τα μέλη του Ε.Σ.Αν.Υ. έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τα εν λόγω ζητήματα και υπεισήλθαν στην ουσία των θεμάτων αυτών. Κατά τη συνεδρίαση τονίστηκε η ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τον θεσμό της αναδοχής, ώστε να υπάρξει υπέρβαση της λανθασμένης θεώρησής της αποκλειστικά ως προσταδίου της υιοθεσίας. Είναι κρίσιμο να γίνει αντιληπτό κοινωνικά ότι ο κανόνας είναι η αναδοχή να λειτουργεί κατά βάση υποστηρικτικά προς τη φυσική οικογένειας, έως ότου αυτή σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Υπενθυμίζεται ότι στη νέα σύνθεση του Ε.Σ.Αν.Υ. περιλαμβάνονται καταξιωμένοι επιστήμονες του χώρου της παιδικής προστασίας, ενώ με απόφαση της Υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου δεν περιλαμβάνονται εκπρόσωποι ιδιωτικών φορέων παιδικής προστασίας, οι οποίοι ωστόσο μπορούν να καλούνται σε ακρόαση κατά περίπτωση, προκειμένου το Ε.Σ.Αν.Υ. να επιτελεί το έργο του ανεξάρτητα και ανιδιοτελώς. Πρόεδρος του Ε.Σ.Αν.Υ. είναι ο Γενικός  Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, ενώ συμμετέχουν ακόμα οι Πρόεδροι των δύο μεγαλύτερων Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας που διαθέτουν δομές παιδικής προστασίας, καθώς και εκπρόσωπος της αρμόδιας διεύθυνσης εποπτείας Ο.Τ.Α. β’ βαθμού του Υπουργείου Εσωτερικών. Τέλος, ρόλος τακτικού μέλους χωρίς δικαίωμα ψήφου προβλέπεται για τη βοηθό Συνήγορο του Πολίτη του Κύκλου Δικαιωμάτων του Παιδιού, ενώ εκπροσωπείται και η UNICEF μέσω ανεξάρτητου παρατηρητή, επίσης χωρίς δικαίωμα ψήφου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024
27 Μαρτίου 2024