Αυτοψία στην πληγείσες περιοχές της Εύβοιας πραγματοποίησε ο Υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής

Στην Εύβοια βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης ο Υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, προκειμένου να επιβλέψουν την πρόοδο των διαδικασιών αποκατάστασης των υποδομών που καταστράφηκαν από τη θεομηνία της 9ης Αυγούστου στη κεντρική Εύβοια. Την αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, ακολούθησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας […]

27 Αυγούστου 2020

του/της Newsroom

Στην Εύβοια βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης ο Υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, προκειμένου να επιβλέψουν την πρόοδο των διαδικασιών αποκατάστασης των υποδομών που καταστράφηκαν από τη θεομηνία της 9ης Αυγούστου στη κεντρική Εύβοια.

Την αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, ακολούθησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο  Αντιπεριφερειάρχης  Ευβοίας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Ηλίας  Μπουρμάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Αθλητισμού  κ. Κωνσταντίνος  Γαλάνης, η Δήμαρχος Χαλκίδας κ. Έλενα Βάκα, ο Δήμαρχος Διρφύων και Μεσσαπίων κ. Γιώργος Ψαθάς και οι βουλευτές Εύβοιας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σίμος Κεδίκογλου, κ. Θανάσης Ζεμπίλης και κ. Σπυρίδωνας Πνευματικός, καθώς και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Γιάννης Γεροντίτης και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Εύβοιας κ. Κώστας Λάππας. 

«Αντικείμενο της συνάντησής μας είναι να δούμε που βρισκόμαστε και πως έχουν προχωρήσει τα πράγματα σε αυτά που είχαμε συμφωνήσει πριν από 16 ημέρες στις 11 Αυγούστου», δήλωσε ο Υπουργός κατά την εισήγησή του από το Μέγαρο Π.Ε Εύβοιας.

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή είναι «οι πολίτες που επλήγησαν να λάβουν την οικονομική ενίσχυση γρήγορα εύκολα, χωρίς να ταλαιπωρηθούν, χωρίς γραφειοκρατία». «Από σήμερα λοιπόν με απλή αίτηση οι δικαιούχοι θα μπορούν να λαμβάνουν τα ποσά που δικαιούνται δηλαδή 5.000 τα φυσικά πρόσωπα και 8.000 οι επιχειρήσεις. Αυτό γίνεται στην πλατφόρμα που ήδη υπάρχει διαδικτυακά», πρόσθεσε ο Υπουργός. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις για την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση μπορούν να υποβάλλονται μέσω του διαδικτυακού τόπου www.gov.gr ή μέσω Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Από τα αριστερά: ο Γεν. Γραμματέας Υποδομών Γ. Καραγιάννης, ο Υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φ. Σπανός και ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γ. Κελαϊδίτης

Ο Υπουργός προειδοποίησε πως πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα, προσθέτοντας πως «εάν κάποιος δηλώσει ψεύδη στοιχεία πέρα από τις άλλες προβλεπόμενες κυρώσεις του νόμου θα πρέπει να επιστρέψει το τετραπλάσιο ποσό».

Μέχρι τις 26 Αυγούστου είχαν γίνει στους δήμους που επλήγησαν από τις πλημμύρες 2.475 έλεγχοι. Από αυτά τα 2044 έχουν υποστεί ζημιές, χωρίς δομικές βλάβες. Τα 1348 είναι κατοικίες τα 139 επαγγελματικοί χώροι, τα 142 δημόσια κτίρια και ιερή ναοί, και 415 είναι άλλα κτίρια, όπως αποθηκευτικοί χώροι.

Συνολικά, 43 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές και δομικές βλάβες. Από αυτά 22 είναι κατοικίες, 3 επαγγελματικοί χώροι και 18 άλλα κτίρια.

Η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα και ο Δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς

Ο Υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να βάλει μπροστά ένα πρόγραμμα ύψους 240 εκατ. ευρώ, το οποίο όπως τόνισε «βγάζει την περιοχή από μία ιδιότυπη απομόνωση στην οποία βρίσκεται στον τομέα των υποδομών εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ευχαρίστησε τον Υπουργό, καθώς οι πολίτες θα πάρουν ταχύτατα τα επιδόματα που δικαιούνται, τονίζοντας πως η παραπάνω χρηματοδότηση αφορούσε μόνο την υλοποίηση των μεγάλων παρακάμψεων στον κεντρικό οδικό άξονα του νησιού. Παράλληλα, ανέφερε πως την αποκατάσταση των τριών μεγάλων γεφυρών του Βασιλικού, του Αφρατίου και των Φύλλων, αναλαμβάνει το Υπουργείο Υποδομών. Οι γέφυρες του Βασιλικού και του Αφρατίου είναι πλήρως ασφαλείς, ωστόσο η γέφυρα των Φύλλων χρειάζεται εξ’ ολοκλήρου ανακατασκευή.

Ο βουλευτής Εύβοιας, Σίμος Κεδίκογλου

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024