Αδιαπραγμάτευτη η αξιοπρέπεια των δικηγόρων

Οι δικηγορικοί σύλλογοι της Στερεάς συμμετέχουν στην ημέρα διαμαρτυρίας της συντονιστικής

19 Απριλίου 2021

του/της Newsroom

Απόλυτη στήριξη στην απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των δικηγόρων να προχωρήσει σε συμβολική διαμαρτυρία την Πέμπτη 15 Απριλίου, με αφορμή την έκδοση των διαδοχικών 39 ΚΥΑ εκ μέρους της κυβέρνησης, που ρυθμίζει τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών της χώρας, προσέφεραν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Στερεάς Ελλάδας, μέσω των προέδρων τους. «Η αξιοπρέπεια των δικηγόρων είναι αδιαπραγμάτευτη», υπήρξε το κεντρικό σύνθημα στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα πρωτοδικεία της χώρας.

Οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Χαλκίδας, Λαμίας, Λιβαδειάς και Άμφισσας, συγκλίνουν σε κοινή άποψη, η οποία συνοψίζεται στην απαίτηση για άμεση επαναλειτουργία των δικαστηρίων και σε δριμεία κριτική για την επαγγελματική και οικονομική απαξίωση του κλάδου τους, την περίοδο της πανδημίας, από την πολιτεία.

Δημήτρης Γκίκας, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας

«Αποκλείστηκαν πολλοί δικηγόροι λόγω οικογενειακού εισοδήματος»

Την ίδια ώρα, σε ομόφωνο ψήφισμα κατέληξε η έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Απριλίου, σε αντικατάσταση της διαμαρτυρίας του που ακύρωσε, λόγω υγειονομικών περιορισμών. «Κατά πλειοψηφία αποφασίσαμε να μην πραγματοποιηθεί στο Πρωτοδικείο της Χαλκίδας η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, προκειμένου να διαφυλάξουμε λίγο περισσότερο την υγειονομική ασφάλεια που υπάρχει και τίθεται εν αμφιβόλω. Δε θέλαμε να εκληφθεί ως παραβίαση των υγειονομικών μέτρων, θα θέλαμε να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία. Αντ’ αυτού, δημοσιεύτηκε ένα ψήφισμα το οποίο εξέδωσε ομόφωνα ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας, προκειμένου να εκφράσει την άποψή του σχετικά με την αντιμετώπιση που έχει σήμερα από την κυβέρνηση και την πολιτεία σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και την οικονομική στήριξη του κλάδου, η οποία είναι πενιχρή έως ανύπαρκτη και από κει και πέρα σε ό,τι έχει να κάνει με τη νομοθέτηση και με το άνοιγμα και το κλείσιμο των δικαστηρίων όλο αυτό το διάστημα», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Γκίκας, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας.

Δεν παρέλειψε να τονίσει την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη στα αιτήματα που εκφράστηκαν στην ημέρα διαμαρτυρίας και αποτυπώθηκαν και στο ψήφισμα, μέρος του οποίου αναφέρει: «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του και την δυσαρέσκεια του για την στάση της Πολιτείας απέναντι στο δικηγορικό σώμα και στην λειτουργία της δικαιοσύνης και καλεί την Κυβέρνηση να προβεί άμεσα στην οικονομική στήριξη των Δικηγόρων, όπως αυτή έχει εκφρασθεί θεσμικά από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και στην πλήρη επαναλειτουργία των δικαστηρίων με την αυτονόητη τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών κανόνων».

Ο κ. Γκίκας συνέχισε, υπογραμμίζοντας την ελάχιστη οικονομική ενίσχυση του κλάδου που εκπροσωπεί λόγω της υγειονομικής κρίσης που διανύει η χώρα τον τελευταίο χρόνο. «Επί της ουσίας το μόνο που έχουμε λάβει σαν οικονομική ενίσχυση από την πολιτεία τον περασμένο Απρίλιο ήταν το ποσό των 600 ευρώ και πέρα από τη μείωση ενοικίου στο 40% της επαγγελματικής στέγης και επίσης του οικονομικού βοηθήματος των 400 ευρώ, τίποτα άλλο δε μας έχει προσφέρει η πολιτεία. Απέκλεισαν πολλούς από αυτό και μάλιστα, λόγω των εισοδηματικών κριτηρίων που τέθηκαν είναι και η μόνη ενίσχυση στην περίοδο της πανδημίας όπου τέθηκε ως βάση το οικογενειακό εισόδημα. Δεν πρόκειται για οικονομική ενίσχυση αλλά για επιστροφή χρημάτων που έχουν καταβάλλει οι δικηγόροι όπως και άλλοι επιστημονικοί κλάδοι», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι «δεν υπήρξε ούτε καν αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για το Φεβρουάριο και το Μάρτιο. Καλούμαστε, μάλιστα, να πληρώσουμε και τέλος επιτηδεύματος, επί της ουσίας, για ένα επιτήδευμα, το οποίο δεν μπορούμε να ασκήσουμε όλο αυτό το διάστημα», κατέληξε.

Βασίλης Δαλαμάγκας, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Λιβαδειάς

«Σύνθημα είναι η ασφαλής υγειονομική και δικονομική λειτουργία της δικαιοσύνης»

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο κ. Βασίλης Δαλαμάγκας, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, που υπερτόνισε την ανάγκη λειτουργίας των δικαστηρίων, καθώς, όπως είπε, «η δικαιοσύνη είναι ο πυλώνας της δημοκρατίας», ζητώντας εναλλακτικά την ηλεκτρονική άσκηση των καθηκόντων των δικαστικών και νομικών λειτουργών. «Καθ’ όλο το διάστημα της πανδημίας, οι δικηγόροι αγωνιούν για το λειτούργημά τους, για τη λειτουργία της δικαιοσύνης και γενικότερα για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη. Εξ’ αρχής είχαμε ζητήσει με τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, να διεξάγονται δίκες οι οποίες δε θα ήταν πολυπληθείς. Τελικά δεν επετεύχθη κάτι τέτοιο. Δε ζητήσαμε καμιά ιδιαίτερη μεταχείριση απ΄ την πολιτεία. Δε γίνεται να στερείς απ΄ τον κόσμο τη δυνατότητα να προσφύγει στο φυσικό του δικαστή. Μπορούσαμε να λειτουργήσουμε εξ αρχής, όπως λειτουργούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τα δικαστήρια αλλά με ορισμένους όρους τους οποίους είχαμε θέσει, με ραντεβού ή διαδικτυακά. Ηλεκτρονικά είμαστε πολύ πίσω», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στη μηδενική οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση λόγω των υγειονομικών περιορισμών που επέφερε η πανδημία. «Δεν είχαμε καμία στήριξη από την πολιτεία, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα σε σχέση με την αποζημίωση των δικηγόρων ισότιμα με τους άλλους κλάδους. Παρόλα αυτά θα πάει και δικαστικά η υπόθεση», αποτυπώνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα της διαμαρτυρίας τους. «Η συγκέντρωση δεν έγινε με σκοπό διαμαρτυρίας τους οικονομικούς λόγους. Το κεντρικό μας σύνθημα είναι η ασφαλής υγειονομική και δικονομική λειτουργία της δικαιοσύνης. Δημιουργείται, βάσει της αντιφατικής νομοθέτησης, ανασφάλεια δικαίου και αιφνιδιάζει όλους τους παράγοντες της δίκης και εν τέλει φαλκιδεύει και τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι προσδοκούν από την Δικαιοσύνη, την απόδοση της δικαιοσύνης. Στα πλαίσια όλων αυτών που σας ανέφερα αποφασίστηκε απ’ την ολομέλεια των προέδρων στις 12/03/21 να καθιερωθεί η 15η Απριλίου ως ημέρα διαμαρτυρίας του κλάδου μας προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής υγειονομική και δικονομική λειτουργία της δικαιοσύνης. Αυτό ζητάμε. Η δική μας συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τη 1 το μεσημέρι, έξω απ’ το δικαστικό μέγαρο στη Λιβαδειά, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για το σκοπό αυτό», κατέληξε.

Σταυρούλα Πήττα, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Άμφισσας

«Έχει οδηγήσει μεγάλο ποσοστό συναδέλφων σε οικονομική εξαθλίωση»

Απόλυτη συμπαράσταση στα αιτήματα, που εκφράστηκαν συλλογικά στην ημέρα διαμαρτυρίας της συντονιστικής επιτροπής των δικηγόρων, προσέφερε η πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Άμφισσας κα Σταυρούλα Πήττα. «Η απονομή της Δικαιοσύνης «ακροβατεί» πάνω σε Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και Νόμους που εκδίδονται την τελευταία στιγμή πριν την ορισθείσα δικάσιμο της υπόθεσης του πολίτη και βρίθουν λεκτικών αστοχιών, αντιφατικών διατάξεων και άσκοπων περιορισμών. Ανασφάλεια και πανικός η μόνη συνέπεια σε πολίτες, δικηγόρους, γραμματείες Δικαστηρίων και εν γένει σε όλους τους παράγοντες της δίκης. Η αντιμετώπιση του Κράτους έναντι αυτών όμως, και συγκριτικά με άλλους πληγέντες κλάδους επαγγελματιών, ήταν προφανώς απαξιωτική. Καμία ουσιαστική οικονομική στήριξη, καμία πραγματική ελάφρυνση στην πληρωμή των πάγιων υποχρεώσεών τους, καμία αποζημίωση σχετικά με την εκ του Κράτους επιβεβλημένη παύση της δραστηριότητάς τους. Με αφορμή την ημέρα Πανελλαδικής Διαμαρτυρίας των Δικηγόρων, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Άμφισσας, καταγγέλλει την μέχρι τώρα στάση της Πολιτείας έναντι του κλάδου που έχει οδηγήσει μεγάλο ποσοστό συναδέλφων σε οικονομική εξαθλίωση και δηλώνει στους συμπολίτες μας της Φωκίδας, ότι θα παραμείνει σε διαρκή επιδίωξη της ασφαλούς και απρόσκοπτης πρόσβασής τους στην Δικαιοσύνη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εκπροσωπεί την πόλη της Άμφισσας.

Την ίδια στιγμή, στηρίζει τη αιτήματα της Ολομέλειας των Προέδρων  Δικηγορικών Συλλόγων, που αφορούν στην απαίτηση για εμβολιασμό των δικηγόρων και στην άμεση οικονομική ενίσχυσή τους, μέσω της μείωσης του ΦΠΑ, της καταβολής του επιδόματος του ΟΑΕΔ, της ένταξής τους σε προγράμματα κίνησης και της αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών για απλούστευση και ασφάλεια των υπηρεσιών τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024