Δυο οικογένειες στην Ευρυτανία μετέτρεψαν μια πεστροφογεννητική μονάδα σε success story

Στο Πεστροφοτροφείο Fresko, μπορείτε να αγοράσετε ολόκληρη καπνιστή πέστροφα, φιλέτο και μαριναρισμένη πέστροφα

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Εκτύπωση

Είναι πολύ ωραίο το σημείο όπου βρίσκεται το επισκέψιμο πεστροφοτροφείο «Fresko». Λίγο πριν τον Προυσό, κοντά στο χωριό Γαύρος δίπλα στον Καρπενησιώτη ποταμό, σε μια καταπράσινη περιποιημένη έκταση.

Στη μια μεριά οι δεξαμενές με τις πέστροφες όπου μπορείτε να τις δείτε να κολυμπούν, να ξεναγηθείτε, να διαλέξετε και να αγοράσετε όποιες θέλετε. Στην άλλη μεριά του χώρου βρίσκεται το εστιατόριο-καφέ όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τα προϊόντα της επιχείρησης αλλά και μια σειρά από πεντανόστιμα εδέσματα με βάση την πέστροφα που ετοιμάζει η ιδιοκτήτρια Αγγελική Γιολδάση.

Η ιστορία της επιχείρησης Fresko

Όλα ξεκίνησαν το 2012. Μέχρι τότε, η Αγγελική Γιολδάση και ο άντρας της Γιώργος Παναγιωτόπουλος, είχαν συνεργείο αυτοκινήτων και ανταλλακτικών στο Καρπενήσι. Με την κρίση, όπως λέει χαρακτηριστικά η κ. Γιολδάση, «η επιχείρηση του άντρα μου πάτωσε και μείναμε και οι δύο άνεργοι, αφού κι εγώ δούλευα μαζί του».

Η οικογένεια που είχε δύο παιδιά, δεν παραιτήθηκε. Έμειναν στον τόπο τους, συνεταιρίστηκαν με μια άλλη οικογένεια και δημιούργησαν, παρά τα εμπόδια, μια επιτυχημένη επιχείρηση με σπουδαία gourmet προϊόντα.
Η ευκαιρία δόθηκε όταν ο δήμος Καρπενησίου που είχε την πεστροφογεννητική μονάδα, η οποία ήταν ανενεργή για 12 χρόνια, την έβγαλε σε δημοπρασία. Η εταιρία που είχαν συστήσει οι δύο οικογένειες, η οικογένεια του Γιώργου Παναγιωτόπουλου και της Αγγελικής Γιολδάση και η οικογένεια του Θανάση Μπακατσιά, ενοικίασαν την επιχείρηση.

Ξεκίνησαν να δουλεύουν το 2013 αφού χρειάστηκαν δύο χρόνια για να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία και ένας χρόνος για να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της επιχείρησης.

Πως βρεθήκατε να τρέχετε εσείς την επιχειρηση;

«Στην αρχή, σχεδιάζαμε να φτιάξουμε ένα καφέ για τους επισκέπτες που θα έρχονταν να δουν τις πέστροφες και να τις αγοράσουν. Κάποια στιγμή με φώναξαν και μου ζήτησαν να πω την γνώμη μου για το προσωπικό που θα προσλάμβαναν. Εγώ είπα να μην φτιάξουμε μόνο ένα καφέ αλλά να το κάνουμε εστιατόριο ώστε να προωθούμε τα προϊόντα μας. Συμφωνήσαμε όλοι και το φτιάξαμε.
Ο άνδρας μου και ο συνεταίρος του άρχισαν να αποτραβιουνται από την επιχείρηση για άλλες δουλειές. Ανέλαβα λοιπόν εγώ με τον Γιάννη Μπακατσιά, τον γιο του Θανάση που ξεκίνησε την επιχείρηση μαζί με τον άνδρα μου. Έτσι μπήκα στην επιχείρηση και από το 2014 είμαι συνέχεια εδώ».

Και η μαγειρική;

«Μιας και η μαγειρική ήταν πάντα το χόμπι μου, πήρα την απόφαση και το έκανα επάγγελμα. Δεν ήξερα τότε αν είναι για καλό ή για κακό. Τελικά αποδείχθηκε πως ήταν για καλό. Μπήκα στην κουζίνα -δεν είχαμε τότε καπνιστή πέστροφα- την έψηνα στο φούρνο για να δοκιμάσουν οι επισκέπτες».

Ένα κιλό γαύρο παρακαλώ

Η εμπειρία της κ. Γιολδάση όλα αυτά τα χρόνια, διηγείται ένα success story και παράλληλα είναι μια σπουδή στον τρόπο που αλλάζουν, διευρύνονται και καθιερώνονται νέες διατροφικές συνήθειες.
«Να σας πω κάτι; Η περιοχή όπου βρίσκεται η επιχείρηση όπως ξέρετε είναι ο Γαύρος. Με έχουν πάρει τηλέφωνο, όχι μια αλλά πολλές φορές, και μου ζητούν γαύρο. Οι περισσότεροι επισκέπτες στην αρχή δεν είχαν ακούσει ποτέ για «ψάρια του γλυκού νερού» νόμιζαν πως η πέστροφα ήταν γλυκιά. Έψηνα λοιπόν την πέστροφα, τη δοκίμαζαν και καταλάβαιναν τι είναι. Το 2015 πλουτίσαμε την γκάμα των προϊόντων με την ολόκληρη καπνιστή πέστροφα, το 2016 με το καπνιστό φιλέτο πέστροφας (έχουν δικό τους καπνιστήριο μέσα στη μονάδα) και το 2017 με τη μαριναρισμένη πέστροφα. Έχοντας στη διάθεσή μου όλα αυτά τα delicatessen, έφτιαξα μια ολόκληρη σειρά συνταγές -ρόλο ομελέτας με καπνιστή πέστροφα, φασόλια με καπνιστή πέστροφα, γιουβαρλάκια πέστροφας, καρμπονάρα με καπνιστή πέστροφα κλπ. Το αποτέλεσμα ήταν πως από εκεί που περιμέναμε πως θα ερχόταν ο κόσμος να βλέπει τις πέστροφες και να πίνει ένα καφέ, όλοι έρχονταν εδώ για να φάνε. Όταν δοκιμάζουν για πρώτη φορά ενθουσιάζονται και μου λένε πόσο ωραίο ψάρι είναι. Στην αρχή μου έλεγαν “βάλε και κάποιο άλλο μεζεδάκι”. Όχι τώρα πια. Έρχονται για την πέστροφα. Σήμερα φτιάχνω φαγητά μόνο με τα έτοιμα προϊόντα μας. Δεν σερβίρουμε ούτε ψητή ούτε τηγανητή φρέσκια πέστροφα. Υπάρχουν ταβέρνες στην περιοχή που το κάνουν αυτό και μάλιστα πολύ καλά».

Καθώς δεν είχαν καμία εμπειρία από ιχθυοτροφεία, παρακολούθησαν πολλά σεμινάρια και ένας ιχθυολόγος, παρακολουθεί συνέχεια την επιχείρηση σε κάθε στάδιο της παραγωγής. Στην πραγματικότητα άρχισαν έναν εντελώς νέο κύκλο ζωής. Ξεκίνησαν να εκτρέφουν την ιριδίζουσα πέστροφα που την έπαιρναν από τα Γιάννενα. Μετά αγόραζαν αυγά από τη Δανία και εδώ και τρία χρόνια παράγουν το δικό τους γόνο. Πέτυχαν δηλαδή τη δημιουργία μιας απολύτως καθετοποιημένης επιχείρησης.
«Το να έχουμε δικό γόνο είναι πολύ σημαντικό« μας εξηγεί η κ. Γιολδάση «διότι έτσι η πέστροφα προσαρμόζεται στο μικροκλίμα, αποκτά ανθεκτικότητα και αποκτά τα δικά της εξαιρετικά οργανοληπτικά στοιχεία -άρωμα, γεύση υφή- που την κάνουν μοναδικό».

Πολύ μετρημένη η κ. Γιολδάση στους χαρακτηρισμούς της για τα προϊόντα της επιχείρησης. Τα προϊόντα Fresko είναι τοποθετημένα σε μαγαζιά delicatessen, σε επιλεγμένες αλυσίδες σουπερμάρκετ και σε εστιατόρια. Πριν τα περιοριστικά μέτρα που έθεσε η πανδημία του Covid 19 προσφέρονταν από την Aegean στα γεύματα της πρώτης θέσης, ενώ γίνονταν εξαγωγές στον Καναδά, στη Γερμανία και στη Λιθουανία. Σήμερα, πάλι λόγω Covid 19, εξάγουν μόνο στον Καναδά.

Σας αρέσει η δουλειά σας; Είναι κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που κάνατε πριν

«Τώρα πια ναι. Εννοώ τώρα που μπήκαν σε μια σειρά τα πράγματα και έχω μάθει σχετικά καλά το αντικείμενο. Η επαφή με τον κόσμο, η μαγειρική, η πώληση. Το απολαμβάνω. Δεν είναι μόνο ένα πράγμα. Υπάρχει και βοήθεια -έχω δυο μεγάλα παιδιά. Η κόρη μου η Μαγδαληνή είναι εδώ μαζί μου, ο γιός μου είναι φαντάρος. Είμαι πολύ περήφανη που συστήσαμε και συστήνουμε την ελληνική πέστροφα στη χώρα, στο μερίδιο που μας αναλογεί βέβαια. Φρέσκια ή καπνιστή ή μαριναρισμένη η ελληνική πέστροφα, είναι πολύ θρεπτική και πεντανόστιμη. Διεύρυνε τη γαστρονομική εμπειρία του Έλληνα».

Στο Fresko μπορείτε αγοράσετε φρέσκια πέστροφα. Μπορείτε να δοκιμάσετε και να αγοράσετε ολόκληρη καπνιστή πέστροφα, φιλέτο καπνιστής πέστροφας και μαριναρισμένη πέστροφα. Στο καφέ εστιατόριο και ανάλογα με τους περιορισμούς που ισχύουν, λόγω Covid 19, μπορείτε πιείτε καφέ και να γευματίσετε με τα εδέσματα που ετοιμάζει η κ. Αγγελική Γιολδάση χρησιμοποιώντας καπνιστή και μαριναρισμένη πέστροφα.

«Fresko», Γαύρος, Ευρυτανία, fresko.com.gr , 2237041215, 6972915084

ΠΗΓΗ : TRAVEL.GR / ΦΩΤΟ : ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Είναι πολύ ωραίο το σημείο όπου βρίσκεται το επισκέψιμο πεστροφοτροφείο «Fresko». Λίγο πριν τον Προυσό, κοντά στο χωριό Γαύρος δίπλα στον Καρπενησιώτη ποταμό, σε μια καταπράσινη περιποιημένη έκταση.

Στη μια μεριά οι δεξαμενές με τις πέστροφες όπου μπορείτε να τις δείτε να κολυμπούν, να ξεναγηθείτε, να διαλέξετε και να αγοράσετε όποιες θέλετε. Στην άλλη μεριά του χώρου βρίσκεται το εστιατόριο-καφέ όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τα προϊόντα της επιχείρησης αλλά και μια σειρά από πεντανόστιμα εδέσματα με βάση την πέστροφα που ετοιμάζει η ιδιοκτήτρια Αγγελική Γιολδάση.

Η ιστορία της επιχείρησης Fresko

Όλα ξεκίνησαν το 2012. Μέχρι τότε, η Αγγελική Γιολδάση και ο άντρας της Γιώργος Παναγιωτόπουλος, είχαν συνεργείο αυτοκινήτων και ανταλλακτικών στο Καρπενήσι. Με την κρίση, όπως λέει χαρακτηριστικά η κ. Γιολδάση, «η επιχείρηση του άντρα μου πάτωσε και μείναμε και οι δύο άνεργοι, αφού κι εγώ δούλευα μαζί του».

Η οικογένεια που είχε δύο παιδιά, δεν παραιτήθηκε. Έμειναν στον τόπο τους, συνεταιρίστηκαν με μια άλλη οικογένεια και δημιούργησαν, παρά τα εμπόδια, μια επιτυχημένη επιχείρηση με σπουδαία gourmet προϊόντα.
Η ευκαιρία δόθηκε όταν ο δήμος Καρπενησίου που είχε την πεστροφογεννητική μονάδα, η οποία ήταν ανενεργή για 12 χρόνια, την έβγαλε σε δημοπρασία. Η εταιρία που είχαν συστήσει οι δύο οικογένειες, η οικογένεια του Γιώργου Παναγιωτόπουλου και της Αγγελικής Γιολδάση και η οικογένεια του Θανάση Μπακατσιά, ενοικίασαν την επιχείρηση.

Ξεκίνησαν να δουλεύουν το 2013 αφού χρειάστηκαν δύο χρόνια για να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία και ένας χρόνος για να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της επιχείρησης.

Πως βρεθήκατε να τρέχετε εσείς την επιχειρηση;

«Στην αρχή, σχεδιάζαμε να φτιάξουμε ένα καφέ για τους επισκέπτες που θα έρχονταν να δουν τις πέστροφες και να τις αγοράσουν. Κάποια στιγμή με φώναξαν και μου ζήτησαν να πω την γνώμη μου για το προσωπικό που θα προσλάμβαναν. Εγώ είπα να μην φτιάξουμε μόνο ένα καφέ αλλά να το κάνουμε εστιατόριο ώστε να προωθούμε τα προϊόντα μας. Συμφωνήσαμε όλοι και το φτιάξαμε.
Ο άνδρας μου και ο συνεταίρος του άρχισαν να αποτραβιουνται από την επιχείρηση για άλλες δουλειές. Ανέλαβα λοιπόν εγώ με τον Γιάννη Μπακατσιά, τον γιο του Θανάση που ξεκίνησε την επιχείρηση μαζί με τον άνδρα μου. Έτσι μπήκα στην επιχείρηση και από το 2014 είμαι συνέχεια εδώ».

Και η μαγειρική;

«Μιας και η μαγειρική ήταν πάντα το χόμπι μου, πήρα την απόφαση και το έκανα επάγγελμα. Δεν ήξερα τότε αν είναι για καλό ή για κακό. Τελικά αποδείχθηκε πως ήταν για καλό. Μπήκα στην κουζίνα -δεν είχαμε τότε καπνιστή πέστροφα- την έψηνα στο φούρνο για να δοκιμάσουν οι επισκέπτες».

Ένα κιλό γαύρο παρακαλώ

Η εμπειρία της κ. Γιολδάση όλα αυτά τα χρόνια, διηγείται ένα success story και παράλληλα είναι μια σπουδή στον τρόπο που αλλάζουν, διευρύνονται και καθιερώνονται νέες διατροφικές συνήθειες.
«Να σας πω κάτι; Η περιοχή όπου βρίσκεται η επιχείρηση όπως ξέρετε είναι ο Γαύρος. Με έχουν πάρει τηλέφωνο, όχι μια αλλά πολλές φορές, και μου ζητούν γαύρο. Οι περισσότεροι επισκέπτες στην αρχή δεν είχαν ακούσει ποτέ για «ψάρια του γλυκού νερού» νόμιζαν πως η πέστροφα ήταν γλυκιά. Έψηνα λοιπόν την πέστροφα, τη δοκίμαζαν και καταλάβαιναν τι είναι. Το 2015 πλουτίσαμε την γκάμα των προϊόντων με την ολόκληρη καπνιστή πέστροφα, το 2016 με το καπνιστό φιλέτο πέστροφας (έχουν δικό τους καπνιστήριο μέσα στη μονάδα) και το 2017 με τη μαριναρισμένη πέστροφα. Έχοντας στη διάθεσή μου όλα αυτά τα delicatessen, έφτιαξα μια ολόκληρη σειρά συνταγές -ρόλο ομελέτας με καπνιστή πέστροφα, φασόλια με καπνιστή πέστροφα, γιουβαρλάκια πέστροφας, καρμπονάρα με καπνιστή πέστροφα κλπ. Το αποτέλεσμα ήταν πως από εκεί που περιμέναμε πως θα ερχόταν ο κόσμος να βλέπει τις πέστροφες και να πίνει ένα καφέ, όλοι έρχονταν εδώ για να φάνε. Όταν δοκιμάζουν για πρώτη φορά ενθουσιάζονται και μου λένε πόσο ωραίο ψάρι είναι. Στην αρχή μου έλεγαν “βάλε και κάποιο άλλο μεζεδάκι”. Όχι τώρα πια. Έρχονται για την πέστροφα. Σήμερα φτιάχνω φαγητά μόνο με τα έτοιμα προϊόντα μας. Δεν σερβίρουμε ούτε ψητή ούτε τηγανητή φρέσκια πέστροφα. Υπάρχουν ταβέρνες στην περιοχή που το κάνουν αυτό και μάλιστα πολύ καλά».

Καθώς δεν είχαν καμία εμπειρία από ιχθυοτροφεία, παρακολούθησαν πολλά σεμινάρια και ένας ιχθυολόγος, παρακολουθεί συνέχεια την επιχείρηση σε κάθε στάδιο της παραγωγής. Στην πραγματικότητα άρχισαν έναν εντελώς νέο κύκλο ζωής. Ξεκίνησαν να εκτρέφουν την ιριδίζουσα πέστροφα που την έπαιρναν από τα Γιάννενα. Μετά αγόραζαν αυγά από τη Δανία και εδώ και τρία χρόνια παράγουν το δικό τους γόνο. Πέτυχαν δηλαδή τη δημιουργία μιας απολύτως καθετοποιημένης επιχείρησης.
«Το να έχουμε δικό γόνο είναι πολύ σημαντικό« μας εξηγεί η κ. Γιολδάση «διότι έτσι η πέστροφα προσαρμόζεται στο μικροκλίμα, αποκτά ανθεκτικότητα και αποκτά τα δικά της εξαιρετικά οργανοληπτικά στοιχεία -άρωμα, γεύση υφή- που την κάνουν μοναδικό».

Πολύ μετρημένη η κ. Γιολδάση στους χαρακτηρισμούς της για τα προϊόντα της επιχείρησης. Τα προϊόντα Fresko είναι τοποθετημένα σε μαγαζιά delicatessen, σε επιλεγμένες αλυσίδες σουπερμάρκετ και σε εστιατόρια. Πριν τα περιοριστικά μέτρα που έθεσε η πανδημία του Covid 19 προσφέρονταν από την Aegean στα γεύματα της πρώτης θέσης, ενώ γίνονταν εξαγωγές στον Καναδά, στη Γερμανία και στη Λιθουανία. Σήμερα, πάλι λόγω Covid 19, εξάγουν μόνο στον Καναδά.

Σας αρέσει η δουλειά σας; Είναι κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που κάνατε πριν

«Τώρα πια ναι. Εννοώ τώρα που μπήκαν σε μια σειρά τα πράγματα και έχω μάθει σχετικά καλά το αντικείμενο. Η επαφή με τον κόσμο, η μαγειρική, η πώληση. Το απολαμβάνω. Δεν είναι μόνο ένα πράγμα. Υπάρχει και βοήθεια -έχω δυο μεγάλα παιδιά. Η κόρη μου η Μαγδαληνή είναι εδώ μαζί μου, ο γιός μου είναι φαντάρος. Είμαι πολύ περήφανη που συστήσαμε και συστήνουμε την ελληνική πέστροφα στη χώρα, στο μερίδιο που μας αναλογεί βέβαια. Φρέσκια ή καπνιστή ή μαριναρισμένη η ελληνική πέστροφα, είναι πολύ θρεπτική και πεντανόστιμη. Διεύρυνε τη γαστρονομική εμπειρία του Έλληνα».

Στο Fresko μπορείτε αγοράσετε φρέσκια πέστροφα. Μπορείτε να δοκιμάσετε και να αγοράσετε ολόκληρη καπνιστή πέστροφα, φιλέτο καπνιστής πέστροφας και μαριναρισμένη πέστροφα. Στο καφέ εστιατόριο και ανάλογα με τους περιορισμούς που ισχύουν, λόγω Covid 19, μπορείτε πιείτε καφέ και να γευματίσετε με τα εδέσματα που ετοιμάζει η κ. Αγγελική Γιολδάση χρησιμοποιώντας καπνιστή και μαριναρισμένη πέστροφα.

«Fresko», Γαύρος, Ευρυτανία, fresko.com.gr , 2237041215, 6972915084

ΠΗΓΗ : TRAVEL.GR / ΦΩΤΟ : ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ