Στενό του Ευρίπου

Ο μικρότερος φυσικός πορθμός του κόσμου!

26 Ιανουαρίου 2022

του/της Newsroom

Ο πορθμός του Ευρίπου κατέχει μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες λόγω της γεωμορφολογικής του ιδιαιτερότητας και της σπανιότητας του φυσικού φαινομένου της κίνησης των νερών.

 Ο Πορθμός του Ευρίπου είναι η στενή λωρίδα θάλασσας που διασχίζει την πόλη της Χαλκίδας. Συνεπώς η μισή πόλη ανήκει γεωγραφικά στη Στερεά Ελλάδα και η άλλη μισή στην Εύβοια! Είναι το στενότερο σημείο του Ευβοϊκού κόλπου και ο μικρότερος φυσικός πορθμός του κόσμου με βάθος 6-7μ. και πλάτος 40μ., σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Οι Ενετοί ονόμασαν τον πορθμό Νέγρο Πόντε, δηλαδή Μαύρο Γεφύρι, ή Νεγριπόντε από τις λέξεις Νέγριπο (Έγριπος ή Νέγριπος ονομαζόταν τότε η Χαλκίδα και όλη η Εύβοια) και Νέγριπο Πόντε (δηλ. το γεφύρι που υπάρχει στον Έγριπο).

Το σημερινό όνομά του προέρχεται από τις λέξεις ευ και ριπή που σημαίνει «γρήγορη φορά», καθώς στον πορθμό παρατηρείται το πολύ σπάνιο στον κόσμο και μοναδικό στην Ελλάδα φαινόμενο κίνησης των νερών. Η μέγιστη ταχύτητα των υδάτων μπορεί να φτάσει τα 9 μίλια την ώρα. Ο Ευβοϊκός χωρίζεται στο σημείο του πορθμού σε δύο τμήματα, τον βόρειο και το νότιο Ευβοϊκό κόλπο, έχοντας νοητό όριο την παλιά γέφυρα. Θεωρείται περισσότερο δίαυλος –πέρασμα δηλαδή– παρά κόλπος εξαιτίας του στενού του πλάτους.

ΠΗΓΗ : ΚLIK / ΦΩΤΟ : Κώστας Κατόπης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024