Siamidis: Τα νέα projects της ελληνικής εταιρείας που ντύνει τους στρατούς της Δύσης

Επεκτείνει το εργοστάσιο στα Οινόφυτα και χτίζει νέο στην Αλβανία - Προσδοκίες για νέα deals

10 Μαΐου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

«Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη να παραμείνουν ανταγωνιστικές». Αυτό έλεγε και λέει πάντα ο επικεφαλής της εταιρείας παραγωγής τεχνικών υφασμάτων, ενδυμάτων και μέσων ατομικής προστασίας Siamidis SA και γ΄αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ, Μιχάλης Σιαμίδης. Και τώρα, που η ελληνική εταιρεία έχει μπει για τα καλά στο «ραντάρ» κάποιων εκ των σημαντικότερων πελατών του κόσμου, η «απάντηση» που δίνει είναι η διοίκηση, είναι με επενδύσεις οι οποίες θα την κάνουν ακόμα πιο ανταγωνιστική.

H Siamidis επελέγη από τις χώρες της αμυντικής συνεργασίας NORDEFCO (Nordic Defence Cooperation, δηλαδή Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία), αναλαμβάνοντας να ντύνει τους στρατούς τους το 2028. Θα παρέχει στολές προστασίας από κρύο και βροχή στους στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Δανίας, με τις εξαγωγές της σε στρατιωτικό ρουχισμό να φτάνουν συνολικά τα 350 εκατ. ευρώ την επόμενη επταετία.

Σε αυτό τον οργασμό παραγγελιών ειδικού ρουχισμού (εκτός από τη NORDEFCO, η εταιρεία είναι δεκαετίες τώρα, προμηθευτής στολών για το ΝΑΤΟ, τις ιταλικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και τα Σώματα Ασφαλείας 15 χωρών ανά τον κόσμο) η Siamidis «απαντά» με επενδύσεις. Επενδύσεις στην παραγωγική αλυσίδα, καθώς, όπως φαίνεται, αναμένει αυξημένες παραγγελίες.

Το επενδυτικό project της εταιρείας αναπτύσσεται ακριβώς επάνω στις αρχές που άφησε ως παρακαταθήκη ο ιδρυτής της, Κώστας Σιαμίδης: Δηλαδή επιμονή στην καινοτομία, την κορυφαία ποιότητα, με ταυτόχρονη συγκράτηση του κόστους σε λογικά επίπεδα. Αυτή την παρακαταθήκη άφησε ο Κώστας Σιαμίδης, αυτή ακολουθούν οι επόμενες γενιές.

Και, έτσι που τα φέρνει η ζωή, ένας Κώστας δημιούργησε την εταιρεία, ο παππούς και ένας Κώστας (ο εγγονός), έχει αναλάβει την περαιτέρω γιγάντωσή της. Αν είναι κάτι που δεν έχει χάσει η CS, παρά την εδραίωσή της στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, αυτό είναι ο οικογενειακός της χαρακτήρας. Από τον ιδρυτή, η εταιρεία πέρασε στη δεύτερη γενιά, τον Μιχάλη και τον αδερφό του, Διονύση Σιαμίδη και τώρα ετοιμάζεται η Τρίτη, ο Νίκος και ο Κωνσταντίνος, οι οποίοι έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο στην εταιρεία και στα προς υλοποίηση projects.

Σε πρώτη φάση, η Siamidis υλοποιεί επενδυτικό πλάνο ύψους 2,6 εκατομμυρίων ευρώ για το τρέχον έτος, το οποίο «τρέχει» ο Project Manager της εταιρείας, Κωνσταντίνος Σιαμίδης. Το πλάνο προβλέπει επέκταση και εκσυγχρονισμό των παραγωγικών της εγκαταστάσεων. Για την ακρίβεια, στο κεντρικό εργοστάσιο της εταιρείας, στα Οινόφυτα, οι εγκαταστάσεις εκσυγχρονίζονται, ενώ οι γραμμές παραγωγής επεκτείνονται. Προφανές είναι ότι θα συνεχίσει να δίνεται μεγάλο βάρος στο «δυνατό χαρτί» της Siamidis, το τμήμα R&D όπου εξελίσσονται διαρκώς νέα προϊόντα.

Παράλληλα, η εταιρεία επεκτείνει την παραγωγική της παρουσία στα Βαλκάνια. Παρά το γεγονός ότι η Siamidis SA παράγει περίπου το 90% της συνολικής της παραγωγής στην Ελλάδα, καταφέρνει να διαχειρίζεται τον όγκο της ζήτησης, αλλά και να ρίχνει το κόστος (ώστε να είναι ανταγωνιστική τιμολογιακά στα made in China προϊόντα), μέσω της μονάδας που λειτουργεί στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει την ανέγερση και δεύτερου εργοστασίου στην Αλβανία, το οποίο θα είναι έτοιμο ως το τέλος του έτους.

Η εταιρεία, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα Σώματα Ασφαλείας όλου του κόσμου και γνωστή ως CS, αναμένει αύξηση των παραγγελιών και αύξηση των εσόδων λόγω των συμβάσεων που είναι σε εξέλιξη, αλλά και της διαρκούς παρουσίασης νέων προϊόντων, στις σκανδιναβικές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο και μάλιστα με εκθετικό ρυθμό.

Με τον τζίρο του 2021 να έχει κλείσει στα 12,9 εκατ. ευρώ, το τρέχον έτος αυτός αναμένεται να κυμανθεί περί τα 23 εκατομμύρια και το 2023 στα 48 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ : NEW MONEY

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

22 Μαρτίου 2023