Β. Εύβοια: Ξεκινούν αντιπλημμυρικά έργα 22.072.000€ από την Περιφέρεια Στερεάς

Υπενθυμίζεται, ότι έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί έργα αποκατάστασης ηλεκτροφωτισμού σε όλη τη βόρεια Εύβοια και αποκατάστασης του οδικού δικτύου του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού.

19 Ιουλίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός υπέγραψε τη σύμβαση κατασκευής δύο ακόμη υποέργων, από τα πέντε συνολικά που περιλαμβάνονται στο έργο: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ & ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓ. ΑΝΝΑΣ & ΙΣΤΙΑΙΑΣ – ΑΙΔΗΨΟΥ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΑΝ ΤΟ ΝΟΜΟ ΑΠΟ ΤΙΣ 3-8-2021», προϋπολογισμού 39.752.000 ευρώ.

Πρόκειται για τα ακόλουθα έργα, τα οποία ξεκινούν την επόμενη περίοδο:

  1. «ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ, ΑΡΣΗ ΠΡΟΣΧΩΣΕΩΝ & ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΠΙ ΡΕΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓ. ΑΝΝΑ», συνολικού προϋπολογισμού 12.772.000 ευρώ με ΦΠΑ.
  2. «ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ, ΑΡΣΗ ΠΡΟΣΧΩΣΕΩΝ & ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΠΙ ΡΕΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΙΣΤΙΑΙΑΣ – ΑΙΔΗΨΟΥ», προϋπολογισμού 9.300.000 ευρώ με ΦΠΑ.

Φυσικό αντικείμενο και των δύο έργων είναι η απομάκρυνση κομμένων δέντρων και κλαδιών, όπως και φερτών υλικών από τα ρέματα της περιοχής, ο καθαρισμός τεχνικών έργων, αλλά και η κατασκευή νέων αντιπλημμυρικών έργων, με συρματοκιβώτια (ζαρζανέτ), λιθορριπές, τοιχία προστασίας ή και πτερυγότοιχους.

Οι επεμβάσεις θα γίνουν πρωτίστως στα πιο ευαίσθητα τμήματα ρεμάτων, όπου εκδηλώνονται κατά διαστήματα πλημμυρικά φαινόμενα και ιδιαίτερα εκεί όπου διέρχονται κοντά από οικισμούς και καλλιεργημένες περιοχές, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές καταστροφές σε περιουσίες και υποδομές.

Υπενθυμίζεται, ότι έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί έργα αποκατάστασης ηλεκτροφωτισμού σε όλη τη βόρεια Εύβοια και αποκατάστασης του οδικού δικτύου του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού. Εντός των επομένων ημερών, αναμένεται να συμβασιοποιηθεί και το πέμπτο υποέργο, το οποίο αφορά στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου του Δήμου Μαντοδίου  – Λίμνης Αγ. Άννας.

Μετά την υπογραφή των συμβάσεων κατασκευής των έργων, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Προχωρούμε μπροστά. Αποκαθιστούμε τις υποδομές στη βόρεια Εύβοια με τα έργα ύψους 9,3 εκατομμυρίων ευρώ, που συμβασιοποιήθηκαν από την προηγούμενη εβδομάδα. Θωρακίζουμε τον τόπο μας και με τα νέα αντιπλημμυρικά έργα ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ξεκινούν μετά την υπογραφή των συμβάσεων κατασκευής. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αναλάβαμε από την πρώτη στιγμή πρωτοβουλίες και ξεκινήσαμε τις πρώτες αντιπλημμυρικές εργασίες, αμέσως μετά τις πυρκαγιές. Παράλληλα, σχεδιάσαμε και τις στρατηγικές παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας και υποδομών, οπότε με την ολοκλήρωση των χρονοβόρων διαδικασιών, ξεκινούν πλέον και τα μεγάλα αναγκαία έργα ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ στα ρέματα και τους δρόμους των πυρόπληκτων δήμων της βόρειας Εύβοιας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης τόνισε: «Ο μαραθώνιος αγώνας για την αποκατάσταση βλαβών και την αντιπλημμυρική θωράκιση της πυρόπληκτης βόρειας Εύβοιας, ξεκίνησε την αμέσως επόμενη μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές μέσα από τη συνεργασία και τη σκληρή δουλειά Κεντρικού Κράτους, Περιφέρειας και Δημοτικών Αρχών. Οι πρώτες μάχες κερδήθηκαν αλλά ο κίνδυνος δεν έχει σε καμία περίπτωση απομακρυνθεί, για αυτό και συνεχίζουμε σαν Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τις πιο μεγάλες παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα που θα δημιουργήσουν συνδυαστικά με τα έργα αρμοδιότητας Δασαρχείων και Δήμων, το πλέγμα προστασίας και αναβάθμισης υποδομών που οφείλουμε να παραδώσουμε το συντομότερο στις πληγείσες περιοχές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024