Δύο αγροτουριστικοί ξενώνες στα Άγραφα Ευρυτανίας – Διαμονή με εμπειρίες μέσα στη φύση

Καλαίσθητοι ξενώνες μέσα σε καταπράσινα αγροκτήματα προσφέρουν φιλοξενία που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.

22 Νοεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ο αγροτουρισμός είναι μια μορφή ήπιου τουρισμού που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό και κυρίως στη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί τουριστικές μονάδες στις οποίες μπορείτε να ζήσετε μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα από τη δική σας μαθαίνοντας πως λειτουργεί ένα αγρόκτημα. Μπορείτε για παράδειγμα να συμμετάσχετε στο μάζεμα της ελιάς και να γνωρίσετε από κοντά την διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου, να συλλέξετε τα αυγά από το κοτέτσι και να μαζέψετε τα λαχανικά που θα συνοδέψουν το γεύμα σας. Σε αυτούς τους ξενώνες δεν έρχεστε απλά σε επαφή με τη φύση αλλά γνωρίζετε από που και πως προέρχεται η τροφή μας και τι φροντίδα χρειάζονται για παράδειγμα τα λαχανικά πριν φτάσουν στο πιάτο μας.

Ο αγροτουρισμός περιλαμβάνει εκτός από αγροτικές δραστηριότητες, παρατήρηση οικοσυστήματος, αθλήματα περιπέτειας όπως πεζοπορία και ράφτινγκ, πολιτιστικές περιηγήσεις όπως επισκέψεις σε λαογραφικά μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και εκκλησίες, μαθήματα τοπικής κουζίνας, γευσιγνωσίες κ.ά. Εκτός από μια υπέροχη ευκαιρία για να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα μας είναι επίσης και ένας πολύ καλός τρόπος για την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών ώστε να μην ερημώνουν τα ορεινά χωριά και οι απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Montanema Handmade Village, Άγραφα

Στις πλαγιές των Αγράφων, στα 1100 μέτρα υψόμετρο, λίγο πιο πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται το Montanema Handmade Village. Τα δωμάτια είναι υπέροχα ατμοσφαιρικά με φολκόρ chic διακόσμηση και θέα στο δάσος. Χωρίς να στερηθείτε την πολυτέλεια εδώ μπορείτε να ζήσετε την αγροτική πλευρά της ζωής μαζεύοντας μανιτάρια από το δάσος -όταν είναι η εποχή τους-, ταΐζοντας τα ζωάκια και μαγειρεύοντας. Θα έχετε επίσης την ευκαιρία να απολαύσετε γεύματα φτιαγμένα με αγνά υλικά από το αγρόκτημα, να κάνετε μαθήματα μαγειρικής, να παρασκευάσετε σαπούνια με βότανα από το κτήμα και από την άνοιξη και μετά να μάθετε τα μυστικά της τυροκόμησης και όχι μόνο. Επίσης μπορείτε να πεζοπορήσετε στα μονοπάτια και να χαλαρώσετε στην καταπράσινη φύση των Αγράφων, να κάνετε τοξοβολία, πικ νικ στο δάσος εάν ο καιρός το επιτρέπει και ιππασία στη λίμνη Πλαστήρα. (www.montanema.gr)

Ninemia Stay & Play, Καρπενήσι

Μεταξύ της Χελιδώνας και του Βελουχίου, δίπλα στο ποτάμι απλώνεται το ξενοδοχείο Ninemia Stay & Play. Ένα ιδιαίτερο ξενοδοχείο όπου όλη η οικογένεια μπορεί να διασκεδάσει παίζοντας τσουβαλοδρομίες, κάνοντας ποδήλατο ή απλά να ψήσουν όλοι μαζί στις υπαίθριες ψησταριές όταν φυσικά ο καιρός είναι καλός. Εδώ πρωταρχικός σκοπός, εκτός από την καλή φιλοξενία, είναι και η περιβαλλοντική και βιώσιμη εκπαίδευση, οπότε αν έχετε όρεξη μπορείτε να βοηθήσετε στις δουλειές του μικρού κτήματος όπως το μάζεμα των λαχανικών και βοτάνων, την καλλιέργειά τους, την κομποστοποίηση αλλά και την συλλογή καρπών και φρούτων όπως μήλα, κυδώνια, αχλάδια και κράνα τα οποία στη συνέχεια θα μετατρέψετε σε γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες ακόμα και λικέρ.

Το ξενοδοχείο διαθέτει και μια μικρή φάρμα με ζώα όπως κότες, πάπιες, χήνες, γαλοπούλες, κουνέλια, πρόβατα, κατσίκια και άλογα τα οποία μπορείτε να γνωρίσετε από κοντά και εάν θέλετε να τα ταΐσετε.
(www.ninemia.gr)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024