,

Πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση γονέων και μαθητών των ΕΠΑΛ Χαλκίδας

Τι συζητήθηκε

24 Μαρτίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ανοιχτή συνάντηση με γονείς και κηδεμόνες των μαθητών των ΕΠΑ.Λ Χαλκίδας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023, κατόπιν πρόσκλησης της Δημάρχου Χαλκιδέων Έλενας Βάκα, προκειμένου να ενημερωθούν για την εκπόνηση της μελέτης στατικής επάρκειας των κτιρίων και κυρίως για τις άμεσες εργασίες επισκευών που θα πραγματοποιηθούν.

Αρχικά, το λόγο πήρε η Δήμαρχος, η οποία τόνισε ότι η Δημοτική αρχή δεν διαπραγματεύεται την ανθρώπινη ασφάλεια και με γνώμονα αυτό, μετά τον σεισμό του Δεκεμβρίου, ξεκίνησε τη διαδικασία μακροσκοπικών ελέγχων σε σχολικά κτίρια που θεωρούσε ότι μπορεί να είχαν πρόβλημα, μεταξύ αυτών και τα ΕΠΑΛ, κατά την οποία διαδικασία διαπιστώθηκε πρόβλημα, ως προς την τοιχοποιία, στις αίθουσες που στεγάζονται τα γραφεία των καθηγητών. Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι αμέσως και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ανατέθηκε σε εξειδικευμένους μελετητές, η εκπόνηση της μελέτης στατικής επάρκειας των κτιριακών εγκαταστάσεων των ΕΠΑΛ, η οποία, σε πρώτη φάση, αναδεικνύει τις εργασίες που πρέπει να γίνουν άμεσα, οι οποίες θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023, ενώ σε δεύτερη φάση, με την ολοκλήρωσή της το καλοκαίρι, θα επιδείξει αν θα ενισχυθούν οι υπάρχουσες κτιριακές υποδομές ή θα χρειαστεί να ανευρεθεί νέος χώρος, για την ανέγερση νέου κτιριακού συγκροτήματος. Ήδη έχουμε δεσμεύσει 370.000 ευρώ για τις άμεσες εργασίες. Αμέσως μετά την μελέτη στατικής επάρκειας, θα εκπονηθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες για ένα καινούριο ΕΠΑΛ.

Επίσης σημείωσε ότι «Αντιλαμβανόμενοι πλήρως το μέγεθος της ευθύνης που έχουμε και των όσων λέμε, με πλήρη ενσυναίσθηση και ευαισθησία, να γνωρίζετε ότι αυτά που λέμε είναι αυτά που ισχύουν, σε αντίθεση με τις παραφιλολογίες που επικρατούν τον τελευταίο καιρό, που προκαλούν φόβο και τρομερή ανησυχία στους γονείς. Θα κάνουμε ότι μπορούμε κι ότι πρέπει να γίνει για να αποκτήσουμε καλύτερα ΕΠΑΛ. Η εικόνα των κτιρίων αυτών δεν μας κάνει περήφανους». Καταλήγοντας, τόνισε ότι θα υπάρχουν συνεχώς αντίστοιχες ενημερωτικές συναντήσεις με γονείς και τους Διευθυντές των σχολείων, προκειμένου να γνωρίζουν πλήρως την εξέλιξη των εργασιών και της μελέτης.

Στη συνέχεια, οι μελετητές της μελέτης στατικής επάρκειας ανέλυσαν τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων που έχουν πραγματοποιήσει ήδη στα κτίρια, τονίζοντας ότι, μεταξύ άλλων, υπάρχουν τοπικές βλάβες, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν, χωρίς όμως να επηρεάζουν τη στατικότητα των κτιρίων.  Επιπλέον, παρατηρείται καθίζηση μόνο στην εδαφόπλακα, γεγονός που δεν επηρεάζει τον κύριο σκελετό των κτιρίων και επομένως τη στατικότητα. Υπάρχουν επιφανειακές διαβρώσεις, που πρέπει να διορθωθούν,  οι οποίες σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλονται σε υγρασία, λόγω της παλαιότητας και της θέσης του κτιρίου κοντά στη θάλασσα. Σχετικά με το δοκάρι, που ισχυρίζονται κάποιοι ότι έχει σπάσει, δεν πρόκειται για ένα ενιαίο δοκάρι, αλλά για δύο δοκάρια σε δύο στατικώς ανεξάρτητα κτίρια του συγκροτήματος. Το κενό μεταξύ τους είναι ο αρμός δύο κτιρίων. Στο πλαίσιο της μελέτης, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, θα εξετάζεται το σύνολο των δομικών στοιχείων όλων των κτιρίων.

Οι παρευρισκόμενοι γονείς και Φορείς εξέφρασαν τις απορίες και τις ανησυχίες τους, με τους μελετητές και τη Δήμαρχο να ξεκαθαρίζουν ότι το κτίριο δεν έχει υποστεί ζημιές από τον σεισμό του Δεκεμβρίου και οι όποιες βλάβες υπάρχουν, δεν επηρεάζουν την στατικότητα του κύριου σκελετού των κτιρίων.

Στην ενημερωτική συνάντηση παρευρέθηκαν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Εύβοιας κ. Κωνσταντίνος Φράγγος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Κωνσταντίνος Λάππας, ο Αντιδήμαρχος Έργων κ. Βασίλης Γουρνής, η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκιδέων κ. Ευαγγελία Παλαιολόγου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Γρανέτα Τσιβίκα και κ. Βαγγέλης Σταματούκος, η Διευθύντρια του 1ου ΕΠΑΛ κ. Αθήνα Γρηγορούδη, ο Διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ κ. Γιώργος Πίσχινας, ο Διευθυντής του 3ου ΕΠΑΛ κ. Χαράλαμπος Ενωτιάδης, ο Διευθυντής του Δημόσιου ΙΕΚ κ. Βαγγέλης Ζευγολάτης, ο Διευθυντής του ΕΚ Χαλκίδας κ. Κωνσταντίνος Κωτής, η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εύβοιας κ. Χαρά Νίκα, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΕΠΑΛ κ. Ιωάννα Τσομπανίδου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου ΕΠΑΛ κ. Σπύρος Ραπτάκης και γονείς των μαθητών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024