Η πόλη της Στερεάς με το… άρμα στην είσοδό της

Μια ξεχωριστή ιστορία από το παρελθόν

2 Οκτωβρίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Η κάθε πόλη ή χωριό της Ελλάδας έχει τη δική του ιστορία να διηγηθεί. Αξιοθέατα που ξεχωρίζουν και είναι περισσότερο ή λιγότερο γνωστά. Μια ιστορική πόλη της Ελλάδας υποδέχεται τους επισκέπτες με ένα άρμα στην είσοδό της.

Η πόλη αυτή δεν είναι άλλη από την Υπάτη της Φθιώτιδας η οποία είναι ούτως ή άλλως χαρακτηρισμένη ως μαρτυρική πόλη λόγω της θηριωδίας που έλαβε χώρα εκεί στις 17 Ιουνίου 1944. Μια μονοήμερη εκδρομή στη Φθιώτιδα και στη γύρω περιοχή αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία να γνωρίσεις από κοντά την Υπάτη και να δεις από κοντά το άρμα που αποτελεί πλέον αξιοθέατο για τους επισκέπτες.

Υπάτη: Η πόλη της Ελλάδας με το… άρμα στην είσοδό της

Η Υπάτη είναι μια κωμόπολη η οποία βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας, στις βόρειες πλαγιές του όρους Οίτη. Είναι, όπως είπαμε μια μαρτυρική πόλη καθώς στις 17 Ιουνίου του 1944 γράφτηκε εκεί η πιο μελανή σελίδα στην νεότερη ιστορία της Υπάτης. Ξημέρωσε Σάββατο όταν τα Ες Ες, υπό τις διαταγές Καρλ Σύμερς (ο οποίος ήταν επίσης υπεύθυνος για τη σφαγή του Διστόμου, της Κλεισουρας και της Σπερχειάδας) ξεδίπλωσαν τη δολοφονική τους μανία στην Υπάτη με τραυματισμούς, εκτελέσεις και πυρπολήσεις. Συνολικά εκτελέστηκαν 28 άτομα, τραυματίστηκαν 30, ενώ καταστράφηκαν 375 από τα 400 σπίτια της πόλης, βυζαντινές εκκλησίες και ιστορικά αρχοντικά.

Η Υπάτη, λοιπόν, υποδέχεται τον επισκέπτη με ένα άρμα μάχης Μ24 Chaffee του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό το άρμα αποτελεί μέρος του μνημείου που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης. Ένα μνημείο αφιερωμένο στο ολοκαύτωμα της 17ης Ιουνίου, στο οποίο εκτίθεται συμβολικά και το τανκ του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αμερικανικής κατασκευής.

Δείτε το βίντεο του Haanity από το το μνημείο και το τανκ…

 

Απόδραση στη Φθιώτιδα, μια ευχάριστη εκδρομή

Η Φθιώτιδα είναι ένας ιδανικός προορισμός αν θες να κάνεις μια μονοήμερη εκδρομή όχι πολύ μακριά από την Αθήνα. Εκεί θα κάνεις ένα εναλλακτικό ταξίδι στον τόπο των μαγισσών και μια εκδρομή – έκπληξη που θα σου μείνει αξέχαστη.

Στη Φθιώτιδα βρίσκεται, επίσης και ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο – «φάντασμα» που ήταν ορόσημο στην εποχή του. Οι εικόνες είναι άκρως εντυπωσιακές και η ιστορία του ακόμη μεγαλύτερη. Ήξερες ότι στην Φθιώτιδα βρίσκεται και η Τιθορέα; Είναι το χωριό που έχει την πιο ξεχωριστή σχέση με τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο! Με μια εκδρομή του σαββατοκύριακου στην Φθιώτιδα και στην Υπάτη θα ανακαλύψεις πολλά και θα δεις ακόμη περισσότερα!

Πηγή: exploring grecce

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

10 Δεκεμβρίου 2023