Συνεκπαίδευση Ελλάδας-ΗΠΑ στη Σκύρο με F-16 και ελικόπτερα (φωτό)

Η συνεκπαίδευση επικεντρώθηκε στη σχεδίαση και διεξαγωγή αμφίβιων, αποβατικών και αεροναυτικών επιχειρήσεων

8 Δεκεμβρίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Διμερής διακλαδική συνεκπαίδευση Ελλάδας και ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε από 1η έως και τις 3 Δεκεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή της Σκύρου.

Οπως ανακοινώθηκε σήμερα από το ΓΕΕΘΑ, η συνεκπαίδευση εντάσσεται στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ ενώ έλαβε χώρα υπό τον συντονισμό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

skyros7
skyros5
skyros4

Η συνεκπαίδευση, τύπου LIVEX/FTX (Live Exercise/Field Training Exercise), επικεντρώθηκε στη σχεδίαση και διεξαγωγή αμφίβιων, αποβατικών και αεροναυτικών επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια, τα οποία συνέβαλαν στην ενίσχυση της συνέργειας, στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας, καθώς και στην βελτίωση του επιπέδου συναντίληψης και διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ελληνικών και Αμερικανικών συμμετεχουσών Ενόπλων Δυνάμεων.

skyros3
skyros21
skyros2

Αναλυτικότερα, από Ελληνικής πλευράς συμμετείχαν από το Στρατό Ξηράς ένα ελικόπτερο AH-64D και ένα ελικόπτερο UH-1H, από το Πολεμικό Ναυτικό ένα αρματαγωγό, από την Πολεμική Αεροπορία ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε αποστολή Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (Close Air Support – CAS) με Τερματική Καθοδήγηση Πυρών από εξειδικευμένο προσωπικό Joint Terminal Attack Controller (JTAC) ενώ από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου προσωπικό από την 32 Ταξιαρχίας Πεζικού.

usa_skyros

Από Αμερικανικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό και μέσα από την 26th Marine Expeditionary Unit (MEU).

Πηγή: protothema

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

26 Απριλίου 2024