Τα πέντε σημεία στη Στερεά Ελλάδα που πρέπει να δεις από κοντά

Εξορμήσεις κοντά στην Αθήνα που σε γεμίζουν εμπειρίες

16 Φεβρουαρίου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ορεινά, γραφικά χωριουδάκια, βαρκάδες σε λίμνες και βόλτες σε δάση. Αρχαία μυστικά κρυμμένα μέσα στη φύση.

Η Στερεά Ελλάδα έχει να σου προσφέρει πολλά παραπάνω απ’ όσα θα δεις με την πρώτη φορά. Γι’ αυτό ενδείκνυται για μονοήμερες εκδρομές, σαββατοκύριακα αλλά και τριήμερα όπως η Καθαρά Δευτέρα.

 Αν δεν έχεις κάνει πολλές εξορμήσεις στη Στερεά Ελλάδα, μάλλον έχει έρθει η ώρα να το πάρεις λίγο πιο ζεστά και να οργανώσεις την επόμενη εκδρομή σου. Εμείς συγκεντρώσαμε τα πέντε σημεία που πρέπει οπωσδήποτε να δεις από κοντά στην ευρύτερη περιοχή…

Η Αγόριανη και η πλατεία της

Κάποιοι την χαρακτηρίζουν και ως την ωραιότερη πλατεία χωριού στη Στερεά Ελλάδα. Μπορεί να μην έχουν και άδικο. Τι της λείπει; Έχει και καταρράκτη, και γεφυράκι που ξεκινάει από το πλακόστρωτο της πλατείας και καταλήγει σε καταρράκτη. H Αγόριανη είναι το αγαπημένο χωριό πολλών στην περιοχή του Παρνασσού και έχουν τους λόγους τους. Η ονειρική αλπική πλευρά του βουνού που θα σε κάνει να επιστρέφεις συχνά – πυκνά. Μην ξεχάσεις να επισκεφθείς την πηγή Βασιλική με το χωνευτικό νερό!

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας για τους λάτρεις του είδους

Δεν είναι ένα συμβατικό μουσείο. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας πιάνει την Ιστορία από την πολύ αρχή της, από τον Οιδίποδα και τη Σφίγγα, και σε πάει μια απολαυστική βόλτα σε πέντε χιλιετίες γεμάτες ιστορίες. Κάποιες από αυτές, μάλιστα, είναι γραμμένες σε αλφάβητα που δεν έχεις ξαναδεί καν.

Ένα φαράγγι – όνειρο στη Στερεά Ελλάδα

Βεβαίως μιλάμε για το φαράγγι Πάντα βρέχει. Βρίσκεται στην Ευρυτανία και είναι ένα από τα πιο φημισμένα και όμορφα στην Ελλάδα. Το μαγικό του τοπίο συνθέτουν αιωνόβια πλατάνια, κρυστάλλινες πηγές, μυστηριακές σπηλιές και παραμυθένιοι καταρράκτες που σχηματίζουν τα νερά του Κρικελοπόταμου. Από την άνοιξη και μετά η εμπειρία είναι όλο και πιο ωραία γιατί ο καιρός επιτρέπει να το εξερευνήσεις περισσότερο ακόμη και με τα παιδιά.

Ο «Θρόνος του Δία» στην Παύλιανη

Πηγή φωτογραφίας: pavliani.info

Όταν θα δεις τη θέα από εκεί θα καταλάβεις γιατί αυτό το σημείο λέγεται έτσι. Η θέση «Θρόνος του Δία», μετά την ανηφοριά θα σε αποζημιώσει με το ξύλινο σπιτάκι του σκαρφαλωμένο πάνω σ’ ένα βράχο, με πανοραμική θέα που φτάνει έως τον Μαλιακό Κόλπο. Δεν είναι κατάλληλη διαδρομή για παιδιά οπότε καλύτερα να μην το επιχειρήσετε σε οικογενειακή εκδρομή. Ξεκινώντας από το χωριό Παύλιανη υπάρχει ταμπέλα η οποία λέει ότι θα κάνεις περίπου 50 λεπτά. Μπορείς όμως να το κάνεις και σε 30 αν πας λίγο πιο γρήγορα.

Βαγονέτο – Ένα πάρκο διαφορετικό από τα άλλα

Πηγή φωτογραφίας: vagonetto.gr

Το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας είναι μια εντελώς διαφορετική εμπειρία που θα ζήσεις στη Στερεά Ελλάδα ειδικά αν ταξιδεύεις με μικρά παιδιά. Ουσιαστικά μπαίνεις σε ένα αληθινό βαγόνι και κατεβαίνεις σε μεταλλεία που λειτουργούσαν παλιά. Θα μάθεις ό,τι δεν ήξερες ποτέ για τη μακραίωνη ιστορία των μεταλλείων και θα δεις ότι υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι να διασκεδάσεις όταν πηγαίνεις κάπου. Αρκεί να τους ψάξεις λίγο καλύτερα.

Το σίγουρο είναι ότι η Στερεά Ελλάδα διαθέτει όλα αυτά τα πολλά και διαφορετικά που μπορεί να ψάχνεις. Το βασικό; Ακόμη και σε μιάμιση ή δύο ώρες από την Αθήνα θα έχεις φτάσει στα περισσότερα από αυτά…

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: Επτάλοφος Παρνασσού – Αγόριανη, exploring greece

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

17 Μαΐου 2024