Νέα έκδοση του τομίδιου «O Αυτοκτόνος. Μικρά Μελέτη» του Αλ. Παπαδιαμάντη

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Ο Αυτοκτόνος. Μικρά Μελέτη. Φιλολογική επιμέλεια Λαμπρινή Τριανταφυλλοπούλου. Εισαγωγή Σταύρος Ζουμπουλάκης, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος 2024, σελ. 88, τιμή: 10 ευρώ

12 Απριλίου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος σε ένα καλαίσθητο τομίδιο «O Αυτοκτόνος. Μικρά Μελέτη», σε νέα έκδοση βασισμένη σε τρία χειρόγραφα σχεδιάσματα του διηγήματος που περιήλθαν τον Δεκέμβριο του 2021 στην κατοχή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Η έκδοση περιλαμβάνει εισαγωγή του Σταύρου Ζουμπουλάκη, Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ, στην οποία παρουσιάζονται συνολικά οι αυτοκτόνοι στο έργο του Παπαδιαμάντη, το ολιγοσέλιδο αποκατεστημένο διήγημα, ένα αναλυτικό παράρτημα για τη μεταγραφή του χειρογράφου με όλες τις προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσει η επιμελήτρια Λαμπρινή Τριανταφυλλοπούλου, τα φιλολογικά επιλεγόμενα της ίδιας και τέλος το χειρόγραφο του έργου. Το σχέδιο για το εξώφυλλο φιλοτεχνήθηκε ειδικά για την παρούσα έκδοση από τον Θανάση Μακρή.

Η έκδοση αυτή έρχεται να αποκαταστήσει επιτέλους με ακρίβεια αλλά και αναγνώσιμο τρόπο ένα σημαντικό διήγημα του Παπαδιαμάντη και να φωτίσει την προσέγγισή του σε ένα διαχρονικά τραγικό θέμα: την αυτοκτονία και το κοινωνικό της υπόβαθρο.

Ο Αυτοκτόνος, όπως σημειώνει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, αποτελεί ένα από τα πρώτα αθηναϊκά διηγήματα του Παπαδιαμάντη και το πρώτο με ήρωα αυτοκτονικό, το οποίο παρέμεινε ωστόσο ανολοκλήρωτο. Δεν γνωρίζουμε επομένως αν ο ήρωας τελικά πραγματοποίησε την πράξη που υπαινισσόταν ο τίτλος. Ακόμα κι έτσι όμως, το κείμενο (γραμμένο το 1891) περιγράφει με ρεαλισμό την αγωνία του ήρωα Σακελλάριου που ζει μια ζωή βυθισμένη στην ένδεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Μαΐου 2024